Nu poți lăsa să treacă vara, înainte de a organiza un picnic. Vremea este perfectă, iar o zi în natură, la un picnic, este soluția ideală pentru un timp de calitate petrecut în compania celor dragi sau a prietenilor. Pentru o masă reușită în aer liber, importante sunt: planificarea, organizarea, mâncarea potrivită și alte câteva idei și sfaturi, pe care le găsești în acest articol.
Planificarea
Consultă cu atenție prognoza meteo, ca să fii sigur că ziua va fi perfectă și fără surprize. Apoi, stabilește locul, pentru că unele detalii depind de acest amănunt. Un picnic reprezintă o excursie de plăcere și o masă luată în aer liber, într-un loc plăcut, cum ar fi un parc, o poiană în pădure, dar și propria curte sau chiar plajă. În plus, poate să fie cât de simplu sau cât de elegant dorești.
Este important de știut câte persoane vor participa, ca să știi de câtă mâncare este nevoie. Trebuie să te decizi dacă va fi un picnic tradițional, pe iarbă, sau dacă alegi varianta meselor de picnic. Mai trebuie să stabilești dacă va fi un picnic boem, romantic, pentru una ori două perechi, sau unul tradițional, fără prea mari pretenții, între amici.

Ce mânânci?
Un picnic înseamnă mâncare adusă de acasă și exclude din start orice tentativă de a pregăti ceva la fața locului. În consecință, alegerea mâncării este foarte importantă și trebuie făcută cu atenție, pentru ca alimentele să rămână proaspete și aspectuoase și să facă față cu bine transportului.
Mâncarea ideală pentru picnic ar putea fi compusă din:
- salate de legume cu sosuri simple (salată de cartofi cu ceapă și măsline și dressing de ulei și oțet sau lâmâie);
- salate de leguminoase cu ierburi aromate (fasole, năut cu dressing simplu din ulei și oțet sau lămâie);
- legume de sezon (castraveți și roșii cherry) – pe care le transporți întregi și le tai la fața locului;
- chifteluțe de legume și de carne, snițele (cât mai mici, ca să nu fie nevoie să le tai), friptură rece de pui;
- hummus sau alte paste tartinabile ori care pot fi mâncate cu bețișoare de legume (ardei, morcovi);
- salata de cuscus, cu verdețuri, mentă și ardei gras (răcoritoare, aromată și puțin perisabilă);
- tartă rece cu roșii și mozarella sau cu spanac ori alte tipuri de tarte cu legume și brânză – tocmai pentru că sunt excelente la temperatura mediului;
- pâine feliată, biscuiți sărați, chipsuri și nachos;
- dulciuri de casă: pișcoturi, fursecuri, bezele, chec și oricare altă variantă din aceeași categorie;
- brânzeturi cremoase în crustă sau cele presate și tratate termic – rezistă bine pentru câteva ore la temperaturile de vară;
- fructe de sezon care pot fi ușor mâncate (prune, pere, mere, piersici, struguri);
- limonadă, sucuri naturale îmbuteliate (inclusiv suc de roșii), băuturi ușor alcoolizate (cidru de mere), apă, cafea.
👉 Vezi toata oferta noastra de ELECTROCASNICE pentru PREPARARE ALIMENTE
Meniul poate varia după pofta inimii, dar, înainte de a decide care va fi mâncarea pentru picnic, trebuie să ții cont de câteva detalii, astfel încât aceasta să se păstreze proaspătă și gustoasă, în condițiile în care temperatura ambiantă este una de vară.
- Renunță complet la orice preparate care conțin maioneză, iaurt sau brânzeturi proaspete. Evită dulciurile înghețate, dar și pe cele cu cremă sau glazuri. Dacă alegi pentru picnic mâncare gătită, optează doar pentru felurile preparate din legume coapte. În ceea ce privește carnea, aceasta trebuie transportată în condiții corecte de temperatură și să fie bine gătită înainte.
- Alimentele perisabile de tipul sosurilor, al cărnii și al salatelor din legume fierte (recomandate și binevenite pentru picnic) se transportă în genți termice.
- Este important să respecți proporția între bateriile de gheață și alimente. Formula ideală este: 25% din spațiu trebuie ocupat de bateriile înghețate, 75% de mâncare. Bateriile se plasează intercalat între recipientele cu mâncare. Este greșit să le așezi pe toate la bază sau deasupra.
- Poți să faci baterii de gheață: umple cu apă câteva cutii de lapte, pe trei sferturi. Fixează bine dopul, eventual poate fi chiar lipit, și congelează-le. Într-o geantă termică, vor sta reci la 0-1 grade Celsius, pentru trei-cinci ore.
- O geantă termică păstrează temperatura mai bine atunci când este plină, deci alege dimensiunea potrivită. Alimentele puse în geanta termică trebuie să fie de la frigider.
- Temperatura ideală pentru transportul alimentelor în geanta frigorifică este de 5-10 grade. Alimentele pot sta în siguranță în aceste condiții 2-4 ore.
- Este important ca recipientele în care se transportă mâncarea să fie închise ermetic. Nu este recomandată ambalarea lor în hârtie, staniol sau pergament, pentru că, pe de-o parte, se amesteca aromele și gustul, iar pe de alta, nefiind perfect închise, poți avea surpriza să constați că furnicile au fost mai rapide și au ajuns să guste mâncarea înaintea ta.
- Estimează cu atenție cât de multă mâncare este necesară pentru grup, pentru a evita să rămână multe resturi. Dacă rămân, acestea trebuie depozitate separat, ideal tot în recipiente închise, într-un sac de plastic, unde se va aduna tot gunoiul, pe care îl vei lua atunci când pleci de la locul de picnic.
👉 Vezi toata oferta noastra pentru BUCATARIE SI SERVIREA MESEI

Pe pătură sau la masă?
Oricum ar fi, un picnic poate să fie reușit. Pe pătură este mai vesel, mai tineresc sau romantic. Este perfect între prieteni, ideal pentru grupurile mai mici, perfect pentru îndrăgostiți. La masă este mai sobru, mai formal, dar mai comod și este soluția bună pentru familii, cu participanți de vârste diferite, dar și pentru grupurile mai mari de prieteni ori pentru întâlniri între colegii de la serviciu. Această din urmă soluție este cea care permite să alegi între a sta efectiv la masă sau a amenaja un bufet suedez.
Câteva idei ar putea fi utile:
- folosește mese și scaune pliante;
- păturile pentru picnic pot să fie înlocuite cu succes cu rogojinile pentru plajă;
- creează un spațiu pentru picnic, indiferent dacă folosești varianta pătură sau masă, cu scaune pliante, perne, eventual umbrele, un șezlong, un hamac;
- coșul de picnic este util, dar poate fi înlocuit foarte simplu cu genți frigorifice, o lădiță de lemn sau containere mari din plastic (coșul pe care îl folosești ca să duci la uscat rufele spălate este perfect), în care poți pune tot ce-ți trebuie, de la pături la farfurii.

Ce-ți mai trebuie?
Ca să fie perfect, mai ai nevoie de veselă, tacâmuri, pahare, multe șervețele. Uite lista completă ca să nu uiți nimic:
- o față de masă ori mai multe;
- șervețele de hârtie și șervețele umede;
- soluție dezinfectantă;
- prosoape de bucătărie;
- sare, piper, muștar, scobitori;
- farfurii de hârtie – sunt cele mai practice, dar ai putea folosi și cartoane de genul celor din cofetării, pentru prăjiturile la pachet;
- tacâmuri normale – sunt mai practice și mai bune;
- pahare – poate fi complicat transportul, dar merită;
- desfăcător de sticle, tirbușon;
- cremă de soare;
- soluție repelentă;
- cremă pentru ciupiturile de insecte (inevitabile, la iarbă verde);
- pansamente pentru răni superficiale;
- saci de gunoi.
Adaugă, la toate acestea, jocurile potrivite pentru a anima atmosfera și pentru a profita de spațiu și aer liber. Acestea trebuie să fie accesibile, ieftine, practice, competitive și, uneori, fără niciun scop, cu excepția distracției pure.
👉 Exploreaza AICI intreaga colectie de JUCARII SI JOCURI
Un picnic poate să fie un mod perfect de petrecere a timpului liber, indiferent că este vorba despre un grup restrâns sau unul mai mare. Cu o planificare minimă, fiecare participant poate contribui cu ceva la masa de picnic și astfel, lucrurile vor fi simple și comode, spre bucuria tuturor.
Sursa foto: unsplash.com
Fara Comentarii