Cum organizezi un maraton de filme la tine acasă: ecranizări după romane celebre

ecranizari după romane celebre

După săptămâni întregi de stat în casă, ai senzația că ai învățat pe de rost toate serialele disponibile pe platformele online. Fără posibilitatea de a mai merge la cinema, ai putea să simți că nu mai ai la dispoziție nicio metodă de a te destinde, la finalul unei zile pline, în care ți-ai rezolvat task-urile de serviciu de acasă. Ce-ar fi să te întorci la marii clasici și să spargi rutina cu ecranizări celebre ale romanelor care ți-au marcat copilăria sau să aprofundezi prin cinema  literatura contemporană? Un maraton tematic îți va reîmprospăta firul epic al marilor creații literare, dar îți va da și prilejul de a evada într-o lume nouă, cu eroi veritabili. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de FICTIUNE

După ce criterii alegem filmele

La prima vedere, pare o misiune destul de dificilă să determini lista exactă de filme pe care merită să le vezi în această perioadă de izolare socială. Dacă nu știi exact de unde să începi, încearcă să-ți amintești care au fost primele sau cele mai importante romane pe care le-ai citit și verifică dacă acestea sunt disponibile online sub formă de ecranizare. Ponturile venite din partea prietenilor care au printre hobby-uri atât literatura, cât și cinematografia sunt foarte bine-venite. Dacă vrei păreri în plus, poți căuta articole pe această temă pe site-urile publicațiilor culturale sau pe blogurile cinefililor, unde vei găsi și sugestii legate de ecranizările realizate recent, pe baza romanelor contemporane. Dacă vrei să ieși din lista monotonă a filmelor ce altădată se difuzau doar la cinematografele de tip Multiplex, poți folosi ca punct de pornire romanele ecranizate din topul de mai jos:

  • Ultimul mohican, de James Fenimore Cooper;
  • Robinson Crusoe, de Daniel Defoe;
  • Mizerabilii, de Victor Hugo;
  • Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald;
  • Alice în țara minunilor, de Lewis Carroll;
  • Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee;
  • Marile speranțe, de Charles Dickens;
  • Memoriile unei gheișe, de Arthur Golden;
  • Codul lui Da Vinci, de Dan Brown;
  • It, de Stephen King.

Vezi categoria noastra de  ▶️ ACTIUNE, AVENTURA

roman ecranizat

Cum organizăm vizionarea

După ce ai stabilit care sunt filmele pe care ai vrea să le vezi, reamintește-ți că acestea reprezintă doar o viziune regizorală, care poate suferi modificări față de textul original al romanelor după care sunt realizate. Există ecranizări care omit detalii ce îngreunează acțiunea unui film, dar care au un farmec aparte atunci când le treci prin filtrul de cititor. Dacă vrei să ai o imagine exactă asupra desfășurării acțiunii unui roman ecranizat, a planurilor narative care se întrepătrund de-a lungul său și personajelor care îi dau farmec, ia-ți timpul necesar pentru lectura acestuia. Nimic nu se compară cu modul în care propria imaginație filtrează informațiile unei cărți, iar dacă ai citit-o în trecut, aceasta este o bună ocazie de a-ți reîmprospăta memoria. Nu în ultimul rând, odată ce ți-ai actualizat toate detaliile cu privire la un roman, fie el clasic sau contemporan, vei avea un spirit critic mai pertinent în a evalua regia filmului bazat pe acesta, precum și jocul actoricesc. 

În funcție de task-urile pe care trebuie să le rezolvi de la domiciliu sau de viteza pe care o ai în a citi o carte, îți poți programa o săptămână pentru fiecare film în parte. În timpul zilelor lucrătoare te vei concentra pe lectură, încercând să ajungi la capătul cărții până în seara zilei de vineri. Dacă vrei să te asiguri că poți face asta, provoacă-ți prietenii să citească același roman și verificați-vă reciproc la finalul fiecărei zile, într-un maraton tematic de câteva săptămâni, ce vă va deschide noi orizonturi, pe lângă divertismentul clasic disponibil online sau la televizor. Din moment ce nu ne aflăm într-o perioadă în care vizitele să mai prezinte siguranță pentru sănătatea noastră, a tuturor, veți găsi în acest mod un mijloc ingenios de socializare, care să vă aducă și beneficii culturale. Momentul oportun pentru vizionarea filmului este finalul săptămânii, când tu și toți prietenii pe care i-ai angrenat în această provocare aveți timpul necesar.

Vezi categoria noastră de 👉 SCIENCE FICTION

roman Science Fiction ecranizat

Ce facem după ce am văzut ecranizările romanelor preferate

Un maraton veritabil are nevoie de învingători și de învinși. Pentru a hotărî care dintre filmele vizionate a respectat cel mai bine romanul după care a fost realizat sau pentru a da un verdict cu privire la cele mai strălucite ecranizări pe care le-ai pus pe listă, confruntă impresiile tale cu cele ale prietenilor. Acum, că ai un pic mai mult timp la dispoziție, poți face un jurnal în care să notezi punctele slabe și pe cele forte ale fiecărui film, iar dezbaterea asupra lor o poți face cu prietenii tăi, într-un apel video. 

Veți suplini, astfel, momentele în care ieșeați împreună la cinematograf sau vă adunați la unul dintre voi pentru a face binging cu ultimele sezoane ale serialului preferat. Maratonul poate dura câte săptămâni vreți, în funcție de lungimea listei de filme pe care ați stabilit-o. La sfârșitul acestui experiment, vei simți că ți-ai luat timpul necesar pentru a redescoperi povești de o mai mare profunzime și chiar întâmplări cu rol moralizator. 

Nu traversăm o perioadă lejeră, dar avem la dispoziție mijloacele potrivite nu doar pentru a alunga plictiseala, ci și pentru a ne construi un univers divers chiar la noi acasă. Cu ideile de mai sus, știi cum poți porni un maraton deopotrivă cinematografic și literar. 

Credit foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d