Cum alegi puzzle-ul în funcție de vârstă și de abilitățile celor care îl vor rezolva

joc de puzzle

În această perioadă, distanțarea socială a devenit rapid normalitate. Mulți lucrează remote, iar statul acasă este deja un lucru obișnuit.  Pentru a ne relaxa și pentru a fi mai productivi este important să ne acordăm timp și să profităm de momentele petrecute cu familia. Printre activitățile care ne provoacă intelectual, ne ajută să nu ne plictisim și să ne bucurăm împreună cu cei dragi se numără și jocul. Și ce poți alege pentru a avea parte de distracție în familie? Jocurile de puzzle. Ele sunt benefice pentru că ne păstrează mintea activă și ne îmbunătățesc procesele de gândire.

Vezi categoria noastră de  ▶️  PUZZLE-URI

Îți prezentăm mai jos și alte beneficii ale jocurilor de puzzle, atât pentru copii, cât și pentru adulți, dar și detaliile pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când cumperi un astfel de board game.

Cum alegi corect un puzzle

Jocurile de puzzle au un rol important în dezvoltarea inteligenței și sunt o alegere inspirată pentru copii și pentru adulți. Însă, pentru a te asigura că alegi cel mai potrivit puzzle atât pentru tine, cât și pentru micuți, recomandat este să iei în calcul câteva detalii. Acestea includ:

Vârsta participanților

Atunci când alegi un puzzle este bine să ții cont de vârsta celor care îl vor rezolva. Dacă vrei să te asiguri că cei mici nu își pierd interesul, alege unele ușor de făcut, care să le ofere rapid satisfacție. De asemenea, micuții devin și mai pasionați de joc dacă puzzle-ul ilustrează personaje din desene animate, animale, mașini de pompieri sau de curse, ori harta lumii.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de PUZZLE-URI PENTRU COPII

Multe dintre puzzle-urile pentru copii sunt confecționate din lemn, mult mai rezistent decât cartonul, deci nu trebuie să îți faci griji că se va deteriora înainte ca ei să reușească să le facă. Cele pentru adulți, mult mai complexe, cu tematică precum picturi celebre, orașe, repere arhitecturale vor fi o provocare și o modalitate excelentă pentru a-și folosi abilitățile. 

Nivelul de complexitate a jocului

Un alt detaliu important de luat în calcul înainte de a achiziționa un puzzle este nivelul de complexitate a jocului. Cum poți determina gradul de dificultate al acestuia? Ei bine, în primul rând în funcție de piesele incluse. Iată câte piese ar trebui să aibă puzzle-urile pentru copii:

  • 18 luni – 2 ani: maximum 15 piese;
  • 2 – 3 ani: 15 – 30 piese;
  • 4 – 5 ani: 30 până la 80 de piese;
  • 6-12 ani: 80 – 1.000 de piese.

Jocurile de puzzle pentru adulți conțin de cele mai multe ori peste 1.000 de piese. În ceea ce privește complexitatea jocului, ea poate fi determinată și de numărul de culori din imaginea de ansamblu. De exemplu, un puzzle de 1.000 de piese poate fi ușor rezolvat, dacă poate fi împărțit în patru categorii de culori (cerul albastru, câmpurile verzi, oamenii în uniformă roșie și avioanele gri). În schimb, jocurile care ilustrează o pictură se montează, de obicei, mai dificil, iar acest lucru este valabil și pentru cele care includ imagini cu subtonuri de aceeași culoare.

În plus, și dimensiunea pieselor de puzzle este importantă. Cele mari sunt mai ușor de reunit, deoarece creierul nostru poate detecta mai multe indicii despre locul în care ele se potrivesc.

Formula în care puzzle-ul o să fie rezolvat: doar de către copii, doar de către adulți sau de către copii și adulți

În cazul în care achiziționezi puzzle-ul pentru copii, complexitatea lui trebuie să fie una redusă și, mai ales, imaginile pe care acesta le ilustrează trebuie să fie atractive. Pentru aceștia, potrivite sunt puzzle-urile cu personaje animate sau cu animale. În acest caz, jocul „Lumea veselă – Regatul animalelor” este alegerea perfectă. 

Vezi aici ▶️ LUMEA VESELĂ – REGATUL ANIMALELOR

Dacă puzzle-ul este rezolvat în familie, de către micuți împreună cu părinții, jocurile pot avea un grad mai ridicat de complexitate și pot include un număr de peste 500 de piese. Și pentru ca cei mici să nu se plictisească, asigură-te că jocul nu durează prea mult, deci, fie alege unul de complexitate redusă, fie întinde activitatea aceasta pe parcursul mai multor zile.

Dacă sunt destinate numai adulților, puzzle-urile pot include peste 1.000 de piese. Ce poți alege? Ia în calcul puzzle-ul „Minunile oceanului”, cu 3.000 de piese – sau jocul „Primăvara la Paris”, cu 1000 de piese.

Vezi aici ▶️ MINUNILE OCEANULUI

Beneficiile jocurilor puzzle pentru copii și adulți

beneficiile jocurilor puzzle

Puzzle-urile sunt alegerea perfectă pentru a ne păstra mintea activă și pentru a ne relaxa împreună cu familia. Timpul petrecut alături de cei dragi duce la creșterea nivelului de dopamină și serotonină din organism, iar acest lucru ne face mai calmi și ne ajută să uităm de problemele cotidiene. Beneficiile jocurile de puzzle includ și:

  1. Îmbunătățirea memoriei: Rezolvarea puzzle-urilor contribuie la sporirea capacităților cognitive. 
  2. Coordonarea: Jocul de puzzle dezvoltă abilitățile motorii fine ale mâinilor, dar și raționamentul vizual și spațial.
  3. Atenția la detalii: Puzzle-urile ne ajută să ne concentrăm și să acordăm o atenție sporită detaliilor.
  4. Perseverența: Jocurile de acest fel ne învață să nu renunțăm ușor, mai ales când avem de-a face cu situații dificile.
  5. Dezvoltarea imaginației: Rezolvarea acestor tipuri de jocuri îi ajută în special pe copii să-și dezvolte imaginația, dar și cultura generală.

Cu toții suntem în căutarea unor modalități noi pentru a ne relaxa, în această perioadă, iar jocurile de puzzle sunt alegerea perfectă. Rezolvarea lor ne păstrează mintea activă și, în plus, ne ajută să ne conectăm cu cei dragi, să comunicăm mai mult și să ne distrăm împreună.

Sursa: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: