Cum alegi prima carte a copilului tău – sfaturi și exemple

Cum alegi prima carte a copilului tau

Să alegi cartea potrivită pentru copilul tău nu este întotdeauna ușor, cu atât mai mult cu cât oferta de pe piața editorială este una bogată.

Cărțile grozave din primii ani de viață îi vor bătători drumul spre învățare, îl vor ajuta să-și formeze vocabularul și să-și dezvolte abilitățile de recunoaștere a obiectelor. În plus, lectura îi va stârni curiozitatea și îi va da ocazia să își valorifice imaginația. Mai mult decât atât, timpul petrecut împreună înseamnă amintiri plăcute.

Pe măsură ce copilul crește, lectura unor povești minunate îi va stârni interesul pentru citit și îl va ajuta să-și dezvolte scriitura, capacitatea de înțelegere și abilitățile de învățare.

Așadar, selectarea unei cărți bune pentru copil poate fi o sarcină copleșitoare pentru părinți. Îți venim în ajutor în acest proces și îți prezentăm câteva aspecte de care să ții cont pentru a face alegeri inspirate.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de CARTI PENTRU COPII

cum alegi cea mai buna carte pentru copilul tau

Cum alegi cea mai bună carte pentru copilul tău

În primul rând, este important să alegi o carte potrivită pentru vârsta copilului. Cărțile se înscriu în trei categorii: cele pe care adulții le citesc celor mici, cele pe care copiii le pot citi singuri și cele pe care le pot citi împreună cu părinții.

Bebelușii preferă cărțile cu imagini colorate, în care se regăsesc obiecte și personaje familiare. Până la vârsta de șase luni, copiii preferă cărțile cartonate, rigide, însă de dimensiuni reduse, astfel încât să le poată manevra cu ușurință. Totodată, în această perioadă, este util să îi cumperi copilului cărți din materiale impermeabile, pe care să le ia cu el inclusiv când face baie. De la șase luni, sunt potrivite și cărțile muzicale, cu ilustrații, din care să învețe să asocieze un obiect sau un personaj cu sunetele pe care le produce.

Când sunt mici, copiii adoră poveștile cu repetiții și ritm. Astfel, își vor dezvolta abilitățile de memorare. Între un an și doi ani, cei mici deja își stabilesc anumite preferințe în materie de lectură și sunt obișnuiți ca părinții să le citească înainte de culcare. Cărțile cu multe imagini și texte predictibile îi fac să iubească procesul de lectură.

Preșcolarii cu vârste între 3 și 5 ani iubesc cărțile cu un fir narativ mai complicat, cu unul sau două paragrafe pe pagină, din care pot învăța lucruri esențiale. De pildă, pot descoperi zilele săptămânii, anotimpurile, fenomenele meteorologice sau pot învăța cum să se comporte cu străinii, ce înseamnă o familie numeroasă și cum pot călători.

De asemenea, este important să îi oferi copilului cât mai multe opțiuni. Deși este normal ca cei mici să își dorească să audă aceeași poveste de mai multe ori, ar trebui, de asemenea, să fie încurajați să descopere cât mai multe cărți. Pentru a face mai ușor tot acest proces, ajută-l pe cel mic să își aleagă o nouă carte de fiecare dată când mergeți împreună într-o librărie sau oferă-i astfel de cadouri oricând se ivește ocazia.

Totodată, este recomandat să alegi cărți cu subiecte care prezintă interes pentru copil. De exemplu, dacă cel mic iubește dinozaurii sau pisicile, încearcă să găsești cărți cu astfel de personaje.

carti grozave pentru copilul tau

Cărți grozave pentru copilul tău

Una dintre primele cărți pe care le poți cumpăra pentru copilul tău este „Bebe învață. ABC și 123. Litere și cifre“. Bebelușul va putea descoperi, într-un mod distractiv, alfabetul și numerele de la 1 la 10.

„Disney Baby. Bună dimineața, soare! Versuri mici pentru pitici“ este o altă carte pe care o poți cumpăra copilului în primii doi ani de viață. Va descoperi, prin intermediul unor rime vesele și amuzante, cum își petrec ziua eroii la fel de mici ca el.

👉AICI gasesti mai multe CARTI pentru copii intre 0 si 2 ani

De la vârsta de trei ani, copilul este pregătit să o descopere pe pisicuța Mog. Uitucă și fricoasă, dar și haioasă, pisicuța Mog este îndrăgită de copiii din întreaga lume. Scrise și ilustrate de Judith Kerr, seria de cărți pentru copii cu pisicuța Mog oferă povești despre viața interioară a copilului.

carti pentru copii intre 3 si 5 ani

Tafiti este un alt personaj îndrăgit de copii. Micuța suricată se bucură când își face noi prieteni și pornește în aventuri fantastice. E curioasă și vrea să afle neapărat ce se ascunde dincolo de dealul misterios din depărtare, așa că pleacă în secret într-o lungă călătorie. De asemenea, împreună cu Ciuf, purcelul zburător, stă la pândă să descopere cine aduce cadourile de Crăciun. Aventurile lui Tafiti îi va capta atenția celui mic și, odată ce va învăța să citească, își va dori să descopere singur poveștile micuței suricate.

„Cartea cu Apolodor“ este una dintre cele mai cunoscute volume de poezie pentru copii în limba română. Cei mici pleacă într-o călătorie în jurul lumii cu pinguinul Apolodor, care, după ce își ia rămas-bun de la prieteni, pornește spre Polul Sud, pentru a fi alături de frații lui din Labrador. Și aventura nu se oprește aici. În „A doua carte cu Apolodor“, Gellu Naum creează din nou un imens loc de joacă pentru copii. Împreună cu Apolodor, pinguinul călător, Amedeu, cel mai cumsecade leu, și cangurul Ilie, copiii vor zbura cu zmeul, vor înota cu peștii, se vor da cu schiurile și vor învăța secretele prieteniei.

👉AICI gasesti mai multe CARTI pentru copii intre 3 si 5 ani

Poveștile pe care copiii le descoperă când sunt mici le vor stimula simțul aventurii. Dacă sunt citite cu răbdare și la vârsta potrivită, cărțile pot deveni un refugiu pentru cei mici.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: