Cum alegi modelele de perdele și draperii pentru întreaga casă

cum alegi modelele de perdele si draperii pentru casa

Perdelele sau draperiile sunt mai mult decât niște elemente de decor. Ele „îmbracă” orice încăpere și pot oferi un suflu nou camerelor, atunci când sunt alese cu grijă. 

În alegerea perdelelor și a draperiilor contează atât camera în care le vei pune, cât și materialul, lungimea sau culoarea. Despre toate acestea și multe altele poți citi în continuare. 

  • Asemănări și diferențe între perdele și draperii
  • Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de cameră
  • Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de material
  • Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de lungimea lor
  • Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de stilul camerei
  • Sfaturi generale pentru alegerea perdelelor și draperiilor

Asemănări și diferențe între perdele și draperii

Foarte multă lume pune semnul egal între perdele si draperii, însă există câteva diferențe semnificative, care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere. Mai jos sunt câteva asemănări între perdele și draperii:

  • Atât perdelele, cât și draperiile sunt disponibile în culori, modele și texturi dintre cele mai diverse;
  • Ambele sunt disponibile în lungimi și lățimi diferite;
  • Atât perdelele, cât și draperiile pot fi prinse cu ajutorul unor cleme speciale, pentru a permite trecerea razelor soarelui;
  • Ambele au o durată lungă de viață.

Pe lista diferențelor dintre perdele și draperii se află următoarele:

  • Draperiile au un aspect mai formal și elegant, prin comparație cu perdelele;
  • Draperiile sunt realizate, de regulă, din materiale mai grele decât perdelele;
  • Perdelele se adaptează ușor, de la birouri la dormitor și holuri;
  • Draperiile sunt, de cele mai multe ori, mai lungi decât perdelele;
  • Draperiile pot proteja împotriva pătrunderii aerului rece pe fereastră;
  • Perdelele se scot ușor, pentru a fi spălate la mașina de spălat, însă draperiile necesită un efort suplimentar;
  • Draperiile trebuie duse la curățătorie, din cauza materialului mai sensibil;
  • În funcție de material, unele draperii pot fi curățate cu abur, în vreme ce perdelele nu pot fi curățate astfel;
  • În general, draperiile ajung până aproape de podea, în timp ce perdelele se opresc la câțiva centimetri sub fereastră;
  • Perdelele sunt realizate din materiale ușoare, precum dantela, voalul sau mătasea;
  • Draperiile sunt realizate din țesături precum catifeaua sau jacquard și sunt căptușite, de unde și aspectul masiv.
perdele-draperii

Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de cameră

Multă lume crede că alegerea decorațiunilor este cea mai simplă activitate, însă acest lucru nu este mereu adevărat. 

Pentru unitate și echilibru, este recomandat să adaptezi perdelele sau draperiile în funcție de tipul de cameră. Mai jos, poți citi mai multe despre alegerea perdelelor și a draperiilor, pentru fiecare cameră din casă.

Perdelele și draperiile pentru living

Livingul sau sufrageria este o cameră în care probabil îți petreci majoritatea timpului liber. În această încăpere, te uiți la serialul preferat alături de partener, citesti, servești cafeaua sau iei masa alături de prieteni. 

De aceea, multă lume dorește o atmosferă calmă, veselă și optimistă. Este important să alegi perdele care să permită trecerea luminii. De asemenea, materialele ușoare și nuanțele deschise vor valorifica sufrageria.  

Dacă îți dorești draperii, orientează-te spre modele cu texturi mate. Acestea vor crea o atmosferă intimă.

perdele-draperii-sufragerie

Perdelele și draperiile pentru dormitor

Dormitorul este camera în care ne odihnim și ne încărcăm bateriile pentru o nouă zi. De aceea, este foarte importantă funcționalitatea draperiilor. Pentru un somn de calitate, sunt recomandate draperiile care împiedică pătrunderea luminii. 

Sunt ideale materialele mai groase, eventual, cele de tip blackout, care blochează razele soarelui și zgomotele externe. 

Dacă îți dorești perdele, poți alege modele din bumbac sau alte materiale plăcute la atingere. În ceea ce privește culorile, acestea ar trebui să se armonizeze cu restul nuanțelor din cameră. 

În mod ideal, poți include perdele translucide, pentru a fi folosite ziua, și draperii închise la culoare, pentru noapte. 

Pentru o eficiență mai mare, perdelele și draperiile ar trebui să depășească nivelul pervazului. Astfel, vei preveni pătrunderea razelor soarelui prin spațiul dintre perdea/draperie și pervaz. 

perdele-draperii-dormitor

Perdelele și draperiile pentru camera copilului

Perdelele și draperiile din camera copilului ar trebui să aibă un model atractiv. Un model cu personaje animate, fluturi sau buline, de exemplu, se potrivește de minune cu o mobilă în nuanțe de crem, alb, gri sau maro. Poți chiar alege o nuanță asemănătoare covorului din cameră. 

Draperiile vor oferi intimitate și confort pe durata nopții, în timp ce perdelele vor permite luminii să pătrundă în cameră. 

Dacă ai adolescenți, poți opta pentru perdele și draperii cu modele simple și texturi interesante, eventual, chiar tânărul familiei se poate implica în această alegere. 

perdele-draperii-camera-copii
perdele-draperii-camera-adolescenti

Perdelele și draperiile pentru bucătărie

În bucătărie, perdelele și draperiile au mai ales rol decorativ. De cele mai multe ori, se folosesc perdele în culori deschise, pentru a permite pătrunderea luminii. 

Designul se alege mai ales în funcție de restul decoratiunilor din încăpere. Poți alege imprimeuri florale ori geometrice sau un model uni. 

perdele-draperii-bucatarie

Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de material

Materialul este foarte important, atunci când alegi perdele și/sau draperii. Acesta depinde de preferințe, stilul și culorile din cameră. Mai jos, sunt principalele tipuri de materiale recomandate pentru perdele și draperii. 

Perdele din poliester

Perdelele din poliester sunt accesibile și durabile, fiind printre preferatele tuturor. Rezistă bine în timp și se curăță ușor, fiind potrivite dacă ai copii mici sau pisici. 

Materialul este destul de versatil, integrându-se ușor indiferent de stilul de amenajare a încăperii, fiind disponibil într-o mare varietate de texturi și culori. Evită să alegi perdele de poliester în bucătărie, deoarece există riscul de incendii. 

perdele-draperii-polister

Perdele din dantelă

Perdelele din dantelă sunt transparente, permițând accesul neîngrădit al luminii naturale. Contribuie la atmosfera romantică și oferă eleganță, dar se potrivesc și în încăperile decorate în stil rustic. 

De asemenea, perdelele de dantelă nu sunt doar albe. Ai la dispoziție o gamă largă de nuanțe neutre și culori, deci ai de unde alege un model potrivit nevoilor tale. 

Majoritatea se curăță ușor, la mașina de spălat. Totuși, este recomandat să te informezi înainte de achiziție, deoarece unele modele necesită curățare profesională. 

perdele-draperii-dantela

Perdele de mătase

Mătasea oferă un aer sofisticat oricărei încăperi. Totuși, este de evitat, dacă nu se integrează bine în stilul mobilierului și al decorațiunilor din cameră.

De asemenea, perdelele de mătase necesită un plus de atenție la curățare, motiv pentru care este indicat să le duci la o curățătorie specializată. 

Disponibile într-o gamă largă de culori, perdelele din mătase sunt mai costisitoare decât alte materiale și necesită grijă suplimentară.  

perdele-draperii-matase

Perdele de pânză

Perdelele din pânză completează cu gust încăperile amenajate în stil rustic. Permit trecerea luminii și se așază bine.

Un neajuns este că trebuie duse la curățătorie, după care trebuie agățate imediat. Doar așa vei evita formarea cutelor inestetice. 

În nuanțe neutre sau colorate, pun în valoare orice cameră. 

Draperii de bumbac

Draperiile din bumbac sunt printre cele mai folosite, întrucât se potrivesc indiferent de stilul de amenajare a camerei. 

Se spală ușor la mașina de spălat, deci sunt de preferat, dacă ai copii mici sau animale de companie. 

De asemenea, vin într-o gamă mare de modele, texturi și culori, putându-se adapta indiferent dacă dorești să amenajezi dormitorul, livingul sau bucătăria. 

perdele-draperii-bumbac

Draperii de catifea

Draperiile din catifea sunt greoaie și dificil de manevrat, fiind potrivite caselor construite în zone răcoroase. 

Se potrivesc mai ales în casele elegante, eventual, în stil vintage. Oferă eleganță și opulență, devenind rapid atracția oricărui dormitor sau sufragerie. 

Prețul este ceva mai ridicat, însă musafirii vor fi impresionați. În plus, catifeaua, prin textura sa, însuflețește și oferă căldură camerei. 

perdele-draperii-catifea

Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de lungimea lor

În general, lățimea perdelei sau a draperiei se alege în funcție de dimensiunea ferestrei, în timp ce lungimea depinde mai ales de estetica încăperii. 

Perdelele lungi înalță vizual camera și dau impresia de lux, putând fi folosite chiar și în dormitoarele de mici dimensiuni. Dacă ești o persoană practică, probabil vei dori unele mai scurte, care să nu măture podeaua. 

De regulă, perdelele până la nivelul caloriferului se potrivesc în bucătării. Totodată, o perdea lungă, dar bine aleasă, poate fi folosită pentru a masca un pat, un dressing sau o intrare.

perdele-draperii-perdea-scurta

La modă sunt și perdelele șnur sau realizate din șiraguri de mărgele. Acestea pot fi folosite pentru a completa o cameră în stil boho-chic. 

Pentru a ști cum să alegi lungimea potrivită pentru perdea/draperie, este indicat să măsori spațiul ferestrei; alege o perdea/draperie cu 30-50 cm mai mare decât lățimea ferestrei. 

Pasul următor este să înmulțești lungimea galeriei cu 2, pentru perdelele cu imprimeu, și cu 2,5, pentru perdelele simple. În cazul draperiilor, dimensiunile se calculează prin înmulțirea lungimii galeriei cu 1,5. 

perdele-draperii-perdea-lunga

Cum alegi perdelele și draperiile în funcție de stilul camerei

Pentru a crea o atmosferă unitară, este recomandat să alegi același stil de amenajare pentru toate încăperile. În ceea ce privește amenajarea, perdelele și draperiile pot fi acele detalii care dau un plus de eleganță, simplitate sau voioșie camerei. 

Mai jos, poți citi mai multe despre cum să alegi perdelele și draperiile pentru camere în stil modern, clasic și rustic. 

Perdele și draperii pentru o cameră în stil modern

Perdelele și draperiile pentru o cameră în stil modern sunt fie simple, în cazul unei încăperi decorate maximalist, fie colorate, cu modele geometrice sau florale, acolo unde predomină mobila simplă și decorațiunile minimaliste. 

Dacă predomină culorile precum albul, cremul sau griul, poți alege perdele și draperii în nuanțe aprinse. Cu siguranță vor aduce un plus de viață încăperii. 

Cele mai potrivite materiale sunt voalul și bumbacul. 

perdele-draperii-moderne

Perdele și draperii pentru o cameră în stil clasic

Stilul clasic este definit prin piese elegante, decorațiuni prețioase, ornamente florale și mici sculpturi în piesele de mobilier. 

Perdelele și draperiile vin în completarea acestui stil, motiv pentru care te poți orienta spre modele cu pliuri sau printuri simple. 

Se potrivesc mai ales draperiile lungi, eventual, din catifea, dar și volanele sau ciucurii. 

perdele-draperii-clasic

Perdele și draperii pentru o cameră în stil rustic

Camerele decorate în stil rustic te fac să te gândești la natură și tradiții. Lemnul în stare nefinisată predomină, la fel și texturile naturale.

În acest context, poți opta pentru perdele sau draperii din bumbac, in sau cânepă, ce oferă un aspect autentic. 

perdele-draperii-rustic

Sfaturi generale pentru alegerea perdelelor și draperiilor

Pentru o amenajare cu gust, este recomandat să:

  • Asortezi perdelele și draperiile cromatic și stilistic cu restul camerei, mai ales cu tapițeria scaunelor, a covorului și a canapelei;
  • Alegi imprimeuri și nuanțe adaptate dimensiunilor camerei. De exemplu, nuanțele deschise măresc vizual camera. Pe de altă parte, draperiile închise la culoare atrag atenția asupra ferestrei;
  • Aibă un sistem de susținere bun, pentru a sprijini greutatea draperiei;
  • Alegi materiale prețioase, precum mătasea, catifeaua sau taftaua, mai ales pentru sufragerie sau holurile de primire.

Perdelele sau draperiile pot valorifica mobila și decorațiunile din cameră. Alegerea lor ține de stilul și culorile din cameră, de materialul dorit, de preferințe, precum și de atmosfera pe care dorești să o creezi. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d