Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tău

cum alegi ghiozdanul scolar

Noul an școlar se desfășoară în condiții speciale în 2020. Din cauza pandemiei de coronavirus, au avut loc dezbateri intense despre avantajele și dezavantajele revenirii copiilor la școală. Riscul răspândirii virusului SARS-CoV-2 este în continuare crescut, însă, cu măsurile de protecție adecvate, copiii pot reveni la cursuri. Aceasta este decizia luată de autorități.

Și, ca în fiecare an, pregătirile pentru școală sunt o provocare. Rechizite, ghiozdan, uniformă, încălțăminte – nimic nu trebuie lăsat deoparte. Unul dintre cele mai importante obiecte pe care părinții trebuie să-l achiziționeze, la începutul unui an școlar, este ghiozdanul. 

Există câteva caracteristici de care părinții ar trebui să ții cont atunci când aleg ghiozdanul pentru copilul lor. 

 • Durabilitatea – este important să alegi un ghiozdan pe care copilul să-l poată folosi cel puțin un an;
 • Compartimentarea – cu cât are mai multe buzunare (inclusiv unul pentru sticla de apă), cu atât este mai practic;
 • Mărimea – copiii trebuie să ia cu ei, la școală, manuale, cărți de lectură, caiete, dosare și multe altele, de aceea, ghiozdanul trebuie să fie încăpător. 

Însă, pe lângă aceste caracteristici pe care părinții ar trebui să le urmărească atunci când sunt în căutarea unui ghiozdan, mai sunt multe alte aspecte de care trebuie să țină cont.

Forma și culoarea ghiozdanului sunt importante

Forma ghiozdanului este importantă, mai ales dacă elevul trebuie să care foarte multe cărți, culegeri și caiete. În România, sunt puține școli digitalizate, în care copiii lucrează pe tablete și nu mai sunt nevoiți să își umple ghiozdanul cu maculatură. În majoritatea unităților de învățământ, însă, se lucrează în continuare cu manuale și culegeri, iar temele se fac pe caiete. Din acest motiv, forma ghiozdanului este extrem de importantă. 

Un ghiozdan tip rucsac este ideal pentru elevi, deoarece greutatea este distribuită uniform pe spatele și umerii acestora. Înainte de a cumpăra un rucsac, ar fi indicat să vorbești cu cadrele didactice ori cu elevii mai mari, pentru a-ți face o idee despre câte cărți va trebui să care copilul în fiecare zi. În funcție de aceste detalii, poți alege un ghiozdan pe măsura nevoilor.

O altă variantă este ghiozdanul tip troler. Acesta este preferat de mulți dintre elevi, cu precădere de aceia care au probleme cu spatele și nu pot căra greutate. Varianta troler este mult mai încăpătoare și mai ușor de transportat.

Pe de altă parte, varianta crossbody este ideală pentru elevii care nu sunt nevoiți să care zilnic manuale și culegeri. Ghiozdanul tip crossbody este mai puțin încăpător și nu este recomandat copiilor mici, deoarece greutatea nu este distribuită uniform. Întrucât ei sunt în perioada de creștere, o astfel de variantă de ghiozdan le-ar putea cauza probleme de sănătate.

Academia de Pediatrie Americană a stabilit că greutatea pe care poate să o care un copil în spate nu trebuie să depășească 10% din masa sa corporală. În privința ghiozdanelor de tip troler, greutatea nu poate depăși 20% din masa corporală a școlarului.

ghiozdan troler pentru scoala

Chiar dacă pare doar un moft, culoarea ghiozdanului contează foarte mult. Elevii, în special cei din clasele primare, au nevoie de obiecte care să le aducă zâmbetul pe buze. Nu este de ignorat faptul că celor mai mulți copii nu le place să meargă la școală. Alegerea unui ghiozdan în culori vii, cu imagini ale unor personaje preferate din filme sau desene animate, poate fi un imbold. În plus, ghiozdanul este un accesoriu pe care copilul îl va purta în fiecare zi. 

Fiecare copil este unic, drept urmare, și gusturile în materie de ghiozdane diferă. De aceea, atunci când cumperi un ghiozdan, este important să îi ceri părerea copilului. Astfel, îi arăți că ai încredere în deciziile lui și că ții cont de părerile sale.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de GHIOZDANE SI GENTI

Alege un ghiozdan potrivit vârstei

Greutatea ghiozdanului pe care un elev trebuie să îl care în fiecare zi se schimbă de la an la an. De regulă, ghiozdanul devine mai greu odată ce copilul înaintează în vârstă, pentru că și orele de curs devin mai numeroase. Pentru a nu dezvolta probleme de sănătate în viitor, este important ca ghiozdanul pe care îl poartă zi de zi să aibă bretele reglabile, astfel încât să se plieze bine pe forma spatelui. De asemenea, acestea trebuie să fie confortabile, pentru a nu îi provoca răni. În plus, un ghiozdan de calitate ar trebui să aibă o centură de talie reglabilă. Cu ajutorul acesteia, greutatea ghiozdanului va fi susținută de pelvis, în locul umerilor și coloanei vertebrale.

Înainte de a cumpăra ghiozdanul, este recomandat să faci o probă. Mergi cu copilul la cumpărături, pune-i ghiozdanul în spate, reglează bretelele și astfel vei afla dacă cel mic se simte confortabil. Este important ca rucsacul să nu îi restricționeze mișcările și să fie centrat pe spate. Partea inferioară a ghiozdanului nu trebuie să se afle cu mai mult de 10 centimetri sub nivelul taliei unui copil.

👉 AICI gasesti GHIOZDANE pentru toate varstele

ghiozdane pentru copii

Calitatea este un criteriu pentru alegerea ghiozdanului

Pe lângă faptul că un ghiozdan ar trebui să fie bine compartimentat, astfel încât copilul să poată găsi mai ușor obiectele de care are nevoie, acesta trebuie să fie de bună calitate. Înainte de a achiziționa un ghiozdan, este important să verifici ca fermoarele să se deschidă și să se închidă ușor. Elevii nu trebuie să se chinuie când vor să-și scoată cărțile pe bancă. În plus, nu trebuie să își facă probleme că își vor pierde penarul pe drum, deoarece rucsacul s-ar putea deschide din pricina greutății. Un ghiozdan de bună calitate trebuie să fie rezistent. 

Nu în ultimul rând, atunci când alegi un ghiozdan pentru copilul tău, contează și prețul. De aceea, este necesar să compari diferite modele și să pui în balanță calitatea și prețul acestora. Alegerea unui ghiozdan nu trebuie să fie făcută în mod subiectiv, motiv pentru care nu trebuie să te lași păcălit de ofertele care îți apar prima dată în cale.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de RECHIZITE SCOLARE

Un nou an școlar înseamnă noi emoții, noi provocări și o nouă sesiune de shopping. De multe ori, nervii părinților sunt puși la grea încercare, întrucât trebuie să jongleze între ofertele de pe piață, preferințele copiilor, cerințele școlare și bugetul alocat pentru rechizite. Achiziționarea unui ghiozdan reprezintă, poate, cea mai importantă etapă a acestui proces, fiind unul dintre obiectele esențiale pentru un elev. Dacă nu este ales cu atenție și seriozitate, acesta poate cauza probleme de sănătate grave.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d blogeri au apreciat: