Cum alegi cel mai bun vin pentru masa de Crăciun

vin pentru masa de Craciun

Anul acesta trebuie să sărbătorești Crăciunul într-un cadru restrâns, fără a uita de importanța mesei care îi aduce împreună pe toți cei dragi. Acest ritual specific pentru perioada sărbătorilor încurajează sentimentul de apartenență, căldură sufletească, dar oferă și ocazia de a pregăti preparatele preferate. Masa de Crăciun este copioasă, nutritivă, cu scop social, și este menită să-i bucure pe toți cei care se așază în jurul ei. De aici nu poate lipsi un vin de calitate, potrivit pentru mâncarea servită. Iată câteva sfaturi despre alegerea celui mai potrivit vin de Crăciun, în funcție de preparatele pe care vrei să le servești:

Vinul pentru carnea de vită

Felul în care gătești carnea de vită va influența tipul de vin pe care trebuie să-l servești. Dacă vrei să optezi pentru un preparat de tip tocană, vei avea nevoie de un vin care să scoată în evidență savoarea acestui fel de mâncare. Deoarece o tocană se servește pentru a-ți încălzi papilele gustative cu gusturi familiare, sos condimentat puternic și ierburi aromatice, un Merlot va intensifica aceste gusturi.

Dacă preferi vinul alb, optează pentru un Chardonnay servit lângă vită filet mignon. Un Zinfandel poate fi pus pe masă pentru cei care preferă ceva mai dulce, deoarece va exista mereu cineva în familie care preferă vinul dulce și trebuie să te gândești la preferințele tuturor. La fel ca în cazul meselor, care ar trebui să conțină și opțiuni pentru vegetarieni, pe masa de Crăciun este nevoie să incluzi mai multe tipuri de vin, indiferent de preparatul principal.

Vezi 👉 aici toate ofertele noastre de VIN

Vinul pentru pește

Nu doar carnea roșie este o opțiune potrivită pentru masa de Crăciun. Dacă preferi dieta mediteraneană, peștele va fi o opțiune gustoasă și ușoară. De asemenea, peștele se prepară mai ușor, iar dacă nu ai suficient timp pentru a pregăti o masă foarte bogată, acesta te va salva. Somonul sau tonul se combină perfect cu un Pinot Noir ușor, iar dacă servești o plăcintă cu pește, optează pentru un rose sec.

Preparatele cu pește afumat sau marinat cer servirea unui vin Sherry sec, care să completeze aroma afumată a mâncării, printr-un gust ușor sărat și intens. Este recomandat să servești acest vin cât mai rece. Gustul vinurilor puternic fructate va fi alterat de aroma de pește afumat, așa că va trebui să pui pe masă și opțiuni de Chardonnay stejar, adică vinul fermentat în butoaie de stejar.

Vezi 👉 aici ofertele noastre de DISCOUNT VIN

Vinul pentru carnea de porc

Varietatea modurilor în care poți prepara carnea de porc îți oferă și diferite opțiuni în alegerea vinului potrivit. Masa de Crăciun este sățioasă, iar o friptură de porc poate fi cea mai bună soluție pentru a te bucura de această sărbătoare alături de familie. Majoritatea oamenilor preferă un Pinot Noir lângă friptura de porc, dar un vin alb se potrivește cu o friptură gătită cu sos de usturoi, fenicul și lămâie. Dacă alegi un preparat mai light, optează și pentru un vin rece, demisec.

Carnea de porc pregătită în sos cremos, precum cel de muștar cu ciuperci, trebuie combinată cu un vin nestejar, care provine dintr-o locație cu climă rece. Un Chardonnay sau Pinot Noir este potrivit, dar cea mai bună opțiune este un vin de Burgundia, indiferent că alegi unul alb sau roșu.

În cazul preparatelor de porc tip barbecue, este recomandat să alegi un vin roșu puternic aromat. Un Cabernet sau Zinfandel se potrivește alături de gusturile dulci și condimentate ale porcului barbecue. Un vin robust, fructat și intens este cea mai bună opțiune pentru o masă de Crăciun cu barbecue ca preparat principal.

Vezi 👉aici oferta noastră de VIN CHATEAU VARTELY

Vinul pentru carnea de curcan

Curcanul este adesea servit cu sos de merișoare, în special cu ocazia Crăciunului. Gustul puternic fructat al acestui sos se intensifică alături de un vin cu aciditate ridicată, dar nu prea dulce. La capitolul vin alb este recomandat să alegi un Chardonnay, iar dacă vrei să servești curcanul cu sos cremos, optează pentru un vin cât mai vechi. Acesta se potrivește cu preparatele din carne slabă, cu puține grăsimi. Rioja sau Claret sunt tipuri de vinuri roșii potrivite pentru masa la care servești curcan.

vin pentru carnea de curcan

Vinul pentru preparatele vegetariene

Cea mai importantă regulă, în ceea ce privește preparatele vegetariene, este evitarea vinurilor roșii intense. Vinul alb este potrivit pentru orice preparat vegetarian, iar tipul acestuia trebuie ales în funcție de savoarea mâncării. Preparatele bogate în chili sau boia de ardei iute se combină cu vinuri ușoare, albe, precum Riesling sau Muscatel.

Vinurile dulci, ca Sauvignon Blanc, se potrivesc alături de preparatele vegetariene cu bază de legume verzi. Pinot Grigio sau Chenin Blanc sunt, de asemenea, opțiuni de încercat datorită gustului fresh.

Vezi aici 👉 oferta noastra de VIN DOMENIILE AVERESTI

Vinul pentru platourile cu brânzeturi

Masa de Crăciun nu trebuie să conțină doar preparate tradiționale românești. Dacă obișnuiai să o organizezi astfel în anii trecuți, poate ar fi cazul să încerci ceva nou, mai ales dacă îți dorești să te bucuri de un vin bun. Aperitivele sunt esențiale pentru o masă reușită, iar platourile cu brânzeturi te vor duce cu gândul la vacanțele în Franța.

Brânzeturile tari precum parmezanul, cheddar sau Manchego, se pot combina cu vinuri precum Chardonnay sau Rioja. Cele mai moi, precum camembert sau brie, se potrivesc alături de vinuri fructate Beaujolais, dar un rose ușor este o alegere la fel de bună și, poate, mai la îndemână. Brânza de capră face, în mod clasic, pereche cu Sauvignon Blanc, iar gorgonzola cu un vin dulce, robust și fructat precum Sherry.

Bucură-te de o cină memorabilă alături de familie, indiferent de felul în care arată situația actuală în lume. O clipă de liniște în perioada Crăciunului te va ajuta să revii cu forțe proaspete în viitorul apropiat. De asemenea, alege cele mai bune vinuri pentru a marca această ocazie așa cum se cuvine.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    %d blogeri au apreciat: