Iarna este sezonul sărbătorilor și al clipelor fericite petrecute în familie. Copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun, se joacă în zăpadă împreună cu părinții și se bucură de peisajele frumoase specifice acestui anotimp. Însă, odată ce temperaturile scad până la limita înghețului și frigul devine greu de suportat, iarna își pierde, treptat, din magie.
Dacă ești proaspătă mămică, nu e de mirare dacă tot ce îți dorești este să stai în casă și să îți protejezi nou-născutul. Pentru că sistemul imunitar al unui bebeluș este într-o continuă dezvoltare, el este mai susceptibil de a contracta virusuri și de a se îmbolnăvi. Toate organele unui bebeluș au nevoie de atenție suplimentară în timpul iernii, inclusiv pielea, care îndeplinește mai multe funcții, inclusiv de protecție a organismului.
Pielea bebelușilor este simbolul delicateții și tocmai din acest motiv are nevoie de îngrijire specială. Expunerea la substanțe chimice, la fibre artificiale și sintetice ori la temperaturi scăzute poate determina înroșirea, asprirea sau crăparea pielii.
În timpul iernii, pielea bebelușilor are nevoie de atenție suplimentară, întrucât aerul rece și uscat poate fi brutal pentru epiderma lor delicată. De aceea, este important să alegi produsele hidratante potrivite pentru pielea bebelușului și să eviți expunerea lui îndelungată la frig.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de produse pentru INGRIJIREA copilului
Hidratarea bebelușului
Pentru a te asigura că pielea bebelușului nu se va crăpa, este important să fie corect hidratată, de aceea, se recomandă să îi masezi corpul cu o cremă hidratantă înainte de a-l scoate afară, la temperaturi scăzute. În plus, o plimbare în sezonul rece nu trebuie să dureze foarte mult. Pentru că bebelușul încă nu își poate exprima sentimentele, este vital să îi urmărești limbajul nonverbal. Dacă, la începutul unei plimbări, copilul schițează zâmbete și este curios, iar pe parcurs devine apatic, acesta ar putea fi unul dintre semnele de disconfort.
Totodată, este esențial ca pielea lui să fie hidratată imediată după îmbăiere. La fel ca unii adulți, și unii copii au pielea sensibilă și au nevoie de extra hidratare. Pentru bebeluși, nu este recomandată folosirea cremelor hidratante parfumate. În schimb, uleiurile special create pentru ei sau cele de cocos sunt opțiuni organice care le hidratează pielea. Masajul cu astfel de produse, după ce bebelușul este spălat, are efecte imediate asupra pielii lui și, în plus, îl ajută să adoarmă mai repede. De asemenea, este cunoscut faptul că masajul calmează colicile și întărește legătura dintre părinte și copil.
Pielea bebelușilor este predispusă la uscare, iar îmbăierea frecventă poate exacerba acest fenomen. De aceea, este recomandat ca, în timpul sezonului rece, bebelușii să fie spălați o dată pe zi. În plus, apa trebuie să fie caldă, nu fierbinte.
👉 AICI gasești mai multe produse pentru BAIE
Îmbrăcarea adecvată a copilului
Pentru protejarea pielii bebelușului, este esențial să ai grijă la vestimentația acestuia, astfel încât temperatura lui corporală să fie optimă. Când sunt mici, capacitatea copiilor de a-și regla temperatura corporală nu este complet dezvoltată și sunt mai sensibili la schimbările atmosferice. Cu toate acestea, este important să fie scoși la plimbare în fiecare zi, pentru a respira aer proaspăt și pentru a-și întări sistemul imunitar.
Când afară este frig, ai tendința de a-l înfofoli pe cel mic pentru a-l proteja de temperaturile scăzute. Acest lucru nu este neapărat benefic pentru pielea bebelușului. Prea multe haine pot provoca probleme la nivelul epidermei. De aceea, este bine să îl îmbraci în straturi de haine, astfel încât să poți adăuga sau elimina din ele, în funcție de temperaturile la care îl expui. Deși poate părea ieșit din comun, copiilor le pot apărea erupții din cauza căldurii, chiar și în sezonul rece. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, deoarece sunt îmbrăcați prea gros. Din cauza erupțiilor, bebelușii pot deveni agitați și pot avea probleme cu somnul.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este protejarea copilului de soare. Este adevărat că razele ultraviolete nu mai sunt atât de puternice ca în sezonul cald, însă bebelușul are nevoie de protecție solară și în timpul iernii. Folosește o cremă cu factor de protecție între 15 și 30.

Prevenirea crăpării buzelor
Și buzele au nevoie de tratament special în timpul iernii, pentru a nu deveni uscate. Folosirea unui balsam de buze organic va crea o barieră de protecție împotriva frigului și, astfel, posibilitatea crăpării lor va fi mai mică. Totodată, poți aplica puțin lapte matern pe buzele bebelușului sau poți folosi ulei de cocos, pentru a sprijini procesul de hidratare.
De asemenea, în zilele reci, acoperă buzele bebelușului cu un fular moale, atunci când ieși din casă. Acesta o să-i protejeze buzele și o să-l ferească de vânt.
Tratarea din timp a eczemelor
Studiile au arătat faptul că 1 din 5 copii suferă de eczeme, ceea ce înseamnă că pielea este uscată, inflamată și iritată. Este esențial să cauți frecvent, pe corpul bebelușului, semne ale eczemei, precum roșeață sau mâncărime, și să le tratezi din faza incipientă. Produsele din ingrediente naturale, precum aloe vera, gălbenele sau fulgi de ovăz coloidal, asigură o hidratare intensă și reduc roșeața, inflamația și iritația. Astfel, copilul se va simți confortabil și va fi fericit.
În afara de îngrijirea corectă a pielii, tratarea eczemelor necesită și hidratare din interior. Dacă bebelușul are pielea sensibilă și uscată și este predispus la eczeme, este recomandat să îl alăptezi mai mult decât de obicei. În cazul în care este în perioada diversificării, poți include mai multe supe și lichide în dieta zilnică.

Amenajarea camerei copilului
Din camera copilului nu ar trebui să lipsească un umidificator, pentru a păstra nivelul optim de umiditate din cameră, care trebuie să fie între 40 și 60%. Căldura din casă duce la uscarea aerului, iar acest lucru provoacă disconfort, dar poate fi și cauza iritațiilor bebelușului. Un alt motiv pentru care un astfel de dispozitiv este esențial în camera copilului este faptul că previne apariția mucegaiului și îl ajută pe cel mic să respire un aer nepoluat.
👉 AICI gasesti o gama variata de produse pentru HIDRATARE
La primele apariții ale petelor de roșeață ori iritațiilor, este important să mergi la un medic pediatru pentru un consult, astfel încât să te asiguri că bebelușul tău are parte de cel mai bun tratament. Să ai grijă de pielea unui nou-născut în timpul iernii este o prioritate, deoarece sistemul lui imunitar nu este complet dezvoltat în primele luni de viață și nu poate face față cu ușurință atacurilor din exterior.
Sursă foto: Shutterstock
Fara Comentarii