Culori pentru dormitor: cum decorezi și ce impact au nuanțele asupra stării tale de spirit

cum alegi culorile din dormitor

Alegerea paletei cromatice pentru dormitor nu este ușor de făcut. Ea ar trebui să fie reprezentativă pentru tine și, în același timp, să ofere un mediu liniștitor și relaxant, care să promoveze odihna. Mai jos, poți afla de ce trebuie să ții cont atunci când alegi culorile pentru dormitor, ce nuanțe se potrivesc în această încăpere în funcție de caracteristicile sale (dimensiuni, formă, locatari și vârsta lor) și ce culori corespund unor anumite stări de spirit.

  • Principalele aspecte de care să ții cont în alegerea culorilor pentru dormitor
  • Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de dimensiuni
  • Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de formă
  • Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de vârsta locatarilor
  • Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de genul locatarilor
  • Stiluri de amenajare și corespondentul cromatic
  • Impactul nuanțelor asupra stării de spirit

Principalele aspecte de care să ții cont în alegerea culorilor pentru dormitor

Paleta cromatică din dormitor ar trebui aleasă în așa fel încât să îți ofere maximum de confort. De aceea, este indicat să iei în considerare câteva aspecte înainte de a te decide asupra unor culori. 

Orientarea camerei este importantă mai ales că percepem diferit unele culori în lumina naturală. De asemenea, dacă ai camera orientată spre nord, deci este privată de lumina soarelui, pe durata zilei, poți reduce din acest neajuns, apelând la un design vesel și luminos, care va oferi dispoziția de care ai nevoie.

Atmosfera pe care dorești să o creezi contează la fel de mult. De la tipul de pat sau modelul de saltea, până la cromatica întregii încăperi, dormitorul tău trebuie să-ți ofere confortul de care ai nevoie. Dacă îți dorești o cameră destinată exclusiv relaxării, poți merge pe culori relaxante. Pe de altă parte, dacă dorești să aprinzi pasiunea în dormitor, designul camerei poate include nuanțe mai îndrăznețe, precum roșu, portocaliu sau roz. 

În plus, nu trebuie trecută cu vederea nici roata culorilor. Astfel, potrivit teoriei culorilor, avem trei nonculori: alb, negru și gri. La acestea se adaugă culori precum roșul, galbenul, portocaliul, dar și nuanțe la intersecția dintre acestea, care oferă spațiului o atmosferă intimă și primitoare; de cealaltă parte, culorile reci, precum albastrul, verdele sau violetul dau senzația de adâncime spațiului și creează un puternic impact vizual. Roata culorilor poate fi folosită și atunci când organizezi o petrecere în propria locuință. Descoperă mai multe sfaturi pentru organizarea unei petreceri la tine acasa.

Bineînțeles că și răspunsul nostru la culori ar trebui să joace un rol în alegerea nuanțelor pentru dormitor. De exemplu, culorile deschise ale unei culori fac spațiul să pară mai mare și mai aerisit, în timp ce nuanțele închise reduc vizual dimensiunea unei încăperi. Culorile aduc un plus camerei, însă trebuie să fie echilibrate. Astfel, roșul și galbenul oferă energie și incită, însă, dacă par a aglomera dormitorul, pot cauza iritare, agitație sau chiar furie. Similar se poate întâmpla în cazul unor culori precum verdele, albastrul și violetul; prezente în doar câteva elemente din cameră, calmează și ajută la deconectare, însă atunci când aglomerează dormitorul, fac spațiul să pară mohorât.  

Alegerea culorilor pentru dormitor și reamenajarea acestuia pot da startul unei serii de alte proiecte de primăvară la casă sau în casă, care te vor alimenta cu energie pozitivă și-ți vor da satisfacția lucrurilor realizate cu mâna ta

cromatica dormitorului
culori pentru dormitor
reguli pentru alegerea culorilor in dormitor
culori potrivite pentru dormitor
culori nude pentru dormitor

Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de dimensiuni

Alegerea culorilor din dormitor depinde mai ales de dimensiunile camerei. Prin combinarea mai multor nuanțe, camera poate părea mult mai spațioasă și aerisită, un aspect vital, mai ales pentru încăperile mici. Mai jos, poți vedea cum alegi culorile pentru un dormitor mare și pentru unul mic. 

În tot peisajul amenajării, nu uita că trebuie să ții cont și de decorarea pereților, dacă nu le-ai acordat atenția cuvenită. Pereții schimbă în totalitate ambientul, indiferent de cameră, și contribuie la o amenajare cu personalitate.

Alegerea culorilor pentru un dormitor mare

Dacă ai un dormitor generos, te poți considera norocoasă. Acest lucru îți permite să folosești aproape orice culoare, cu precizarea că trebuie să existe un echilibru. De asemenea, este bine să te orientezi spre nuanțe ce oferă o atmosferă relaxantă și promovează odihna. Poți experimenta în voie, însă nu uita că nuanțele folosite ar trebui să reflecte starea de spirit pe care vrei să ți-o ofere această cameră. 

Evită culorile puternice sau intense, deoarece ar putea deranja somnul și optează, în schimb, pentru culori relaxante, precum albul, cremul, lavandă, galben pai etc. În cazul în care dorești să folosești o culoare puternică, aplic-o pe un perete accent sau prin câteva perne decorative. Culori precum albastrul deschis, verdele sau griul se potrivesc perfect în dormitoarele în care pătrunde lumină naturală pe parcursul zilei. Nuanțe precum galbenul, roz pastel sau piersică oferă o atmosferă primitoare și caldă, indiferent de sezon și se potrivesc în dormitoarele orientate spre nord.

culori pentru un dormitor mare
cromatica pentru un dormitor mare
culori pentru un dormitor de mari dimensiuni
nuante potrivite dormitorului
dormitor in culori neutre

Alegerea culorilor pentru un dormitor mic

Un dormitor mic implică două provocări: pe de-o parte, trebuie să folosești culorile pentru a mări vizual camera, iar pe de altă parte, să folosești acele culori care oferă o atmosferă relaxantă și îți permit să te calmezi la sfârșitul unei zile aglomerate. Evită decorațiunile care ocupă spațiu inutil și optează pentru artificii decorative, precum oglinzile sau suprafețele reflectorizante, ce vor face dormitorul să pară mai mare. Poți alege un tapet cu dungi verticale, deoarece vor lungi și mai mult pereții. Totuși, dacă o culoare lărgește dormitorul, dar nu îți oferă o stare de spirit bună, este indicat să renunți la ea. 

Într-un dormitor mic, se potrivesc nuanțe de alb fildeș, crem, perlă sau gri deschis. Colorarea tavanului va crea senzația de înălțime. De asemenea, se potrivesc și nuanțele deschise, precum albastrul azuriu și verdele salvie. Dacă patul ocupă majoritatea spațiului, optează pentru culori calde și evită albul, deoarece va face încăperea să pară rece.

culori pentru dormitorul de mici dimensiuni
dormitor de mici dimensiuni
nuante potrivite dormitorului mic
dormitor mic
cromatica unui dormitor mic

Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de formă

Alegerea culorilor pentru dormitor poate depinde și de forma sa. Astfel, există particularități pentru un dormitor dreptunghiular (lung și îngust), dar și pentru unul cu formă pătrată.

Alegerea culorilor pentru un dormitor dreptunghiular (lung și îngust)

Un dormitor alungit și îngust poate da iluzia unui spațiu mai mare, dacă alegi contrastele cromatice potrivite. Într-o astfel de cameră, se potrivește tapetul vertical, ce reduce din îngustimea încăperii. De asemenea, este bine să eviți dungile orizontale, care accentuează și mai mult defectele camerei. Dungile în diagonală funcționează și ele, deoarece atrag atenția asupra distanței mari dintre colțuri. Pentru a mai tempera forma dormitorului, poți vopsi pereții laterali opuși (cei mai mici) într-o culoare intensă, care să te energizeze, iar restul pereților îi poți vopsi în culori neutre sau nuanțe deschise ale unor culori complementare. Lungimea pereților poate fi redusă prin decorarea cu tablouri sau fotografii.  

cromatica dormitorului dreptunghiular
culori pentru dormitorul dreptunghiular
dormitor dreptunghiular
design dormitor dreptunghiular

Alegerea culorilor pentru un dormitor pătrat

O cameră cu formă pătrată te ajută să creezi un design echilibrat, în special dacă ai ales o paletă cromatică potrivită. Culorile depind de starea de spirit pe care dorești să o obții, de personalitatea ta, precum și de nuanțele pieselor de mobilier; de exemplu, dacă predomină culorile neutre, mobila și obiectele de decor vor ieși mai ușor în evidență. Dacă ai mobila din lemn închis la culoare, poți alege o nuanță de bej sau o lenjerie de pat cu imprimeu floral. Pentru o atmosferă primitoare, poți introduce un covor într-o culoare preferată sau perdele lungi. De asemenea, poți vopsi un perete accent. Cu alte cuvinte, ai posibilitatea de a vopsi un singur perete într-o nuanță favorită. Poți alege peretele din spatele patului sau pe cel dinspre fereastră. Apoi poți opta pentru diverse obiecte de decor în aceeași culoare. O altă idee inedită este să vopsești tavanul. Dacă ai un tavan jos, îl poți înălța alegând albul luminos sau albastrul pal. Pe de altă parte, dacă ai tavanul înalt, îl poți „coborî” alegând 1-2 tonuri mai închise decât culoarea de pe pereți. 

dormitor patrat
culori dormitor patrat
cromatica dormitor patrat
dormitor patrat cromatica
design dormitor patrat

Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție de vârsta locatarilor

Designul dormitorului variază, în mod firesc, și în funcție de vârsta locatarilor. Cu alte cuvinte, există elemente specifice cuplurilor și particularități pentru adolescenți. Mai jos, poți citi despre fiecare în parte.

Dormitorul matrimonial

Culorile din dormitorul matrimonial se aleg în funcție de preferințele partenerilor, dar și de stilul dorit pentru încăpere. Un dormitor matrimonial poate include vopsirea unui perete roșu, pentru senzualitate. De asemenea, albastrul marin, albul sau bejul relaxează, iar nuanțele de portocaliu, galben sau verde înviorează camera.

amenajarea dormitorului in functie de varsta
dormitor in tonuri gri
dormitor albastru
design modern pentru dormitor

Dormitorul de burlac

În dormitoarele pentru burlaci predomină nonculorile, derivate ale acestora și nuanțele reci. Predomină culorile puternice și se evită amestecarea lor cu alte nuanțe. Obiectele de decor sunt minime, iar cele existente au legătură cu hobby-urile: călătorii, sport, muzică etc.

dormitorul pentru burlaci
design dormitor burlaci

Dormitorul pentru adolescenți

Adolescenții preferă să își aleagă singuri paleta de culori și, de regulă, aceasta are legătură cu preferințele și cu personalitatea lor. În general, un dormitor pentru adolescenți este plin de viață. Astfel, pot predomina culori vii, precum galbenul, verdele sau portocaliul, care oferă un mediu primitor și energizează. 

dormitorul pentru adolescenti
cromatica dormitorului adolescentilor
cromatica unui dormitor pentru adolescenti
idei pentru amenajarea unui dormitor pentru adolescenti
dormitorul adolescentilor

Dormitorul pentru copii

În cazul copiilor, dormitorul ar trebui să includă nuanțe de alb, bej, crem, gri deschis și accente colorate, care să nu încarce spațiul sau să obosească ochii. Desenele copiilor pot înfrumuseța pereții, iar decorul poate fi inspirat din poveștile preferate. 

dormitorul copiilor
cromatica unui dormitor pentru copii
idei pentru amenajarea dormitorului unui copil
cromatica dormitorului pentru copii
dormitorul pentru copii

Alegerea culorilor pentru dormitor în funcție genul locatarilor

Culorile pot varia și în funcție de genul locatarilor. Astfel, tendințele diferă de la nuanțele reci la cele calde și pot fi influențate de personalitatea fiecăruia, de stilul de amenajare a camerei, precum și de modul de viață. Mai jos sunt câteva particularități pentru femei, bărbați și cupluri.

Dormitorul pentru femei

De regulă, dormitorul unei femei este armonios și oferă calm și relaxare. Nuanțele de roz, portocaliu și bej pot înfrumuseța un astfel de dormitor, iar paleta cromatică poate consta în nuanțe mai deschise sau mai închise ale acestor culori. De asemenea, culorile precum albul fildeș, rozul pastel sau griul deschis relaxează și se potrivesc într-un dormitor pentru femei.

dormitorul pentru femei
amenajarea unui dormitor pentru femei
designeul dormitorului pentru femei
cromatica dormitorului pentru femei

Dormitorul pentru bărbați

Bărbații preferă simplitatea, un număr minim de decorațiuni și combinații de nuanțe reci și culori neutre. Un perete accent, într-o culoare puternică (albastru luminos, verde sau violet), poate scoate din anonimat un astfel de dormitor. Castaniul, griul, albul sau negrul sunt alte culori care predomină în dormitoarele masculine.

Dormitorul pentru cuplu

Dormitorul pentru cuplu trebuie să satisfacă nevoile ambilor parteneri. Astfel, se poate merge pe culori precum albul, griul deschis sau cremul pentru pereți și pe nuanțe auxiliare ori complementare în restul încăperii. Culoarea poate fi introdusă prin perdele, lenjerie de pat, tablouri, plante (pentru cei care vor verdele în dormitor). Roșul emană senzualitate, în timp ce culorile electrice, precum galbenul sau portocaliul, înviorează atmosfera. 

dormitor pentru cuplu
cromatica dormitorului pentru cuplu
dormitorul pentru cuplu
idei pentru amenajarea dormitorului pentru cuplu

Stiluri de amenajare și corespondentul cromatic

Culorile pentru dormitor depind foarte mult și de stilul de amenajare a camerei. Este chiar indicat ca, înainte de alegerea culorilor pentru dormitor, să stabilești în ce stil îți dorești să amenajezi. Mai jos, poți citi despre culorile potrivite pentru fiecare stil de amenajare în parte.

Culorile specifice dormitorului în stil feng shui

În feng shui, culorile emană vibrație și energie, astfel că alegerea lor este foarte importantă. De exemplu, portocaliul este o culoare veselă și activă, însă mai puțin agresivă decât roșul. În feng shui, portocaliul este asociat cu dezvoltarea relațiilor și atragerea prosperității. În dormitor, se merge pe tonuri pământii. 

Albastrul oferă siguranță, calmează și relaxează. În feng shui, albastrul înseamnă claritate, inspirație, regenerare și nobilitate. Albastrul deschis se potrivește foarte bine în dormitor. 

Verdele înseamnă calm, echilibru și vindecare, fiind asociat cu viața și cu natura. Prezent în dormitor, verdele te ajută să te odihnești mai bine și să te trezești plin de vitalitate. 

Griul este o culoare calmă, dar lipsită de energie, potrivit teoriei feng shui. Cum prezența sa excesivă îți consumă energia, această nuanță ar trebui folosită doar pentru a accentua anumite detalii. 

Maroul este, în concepția feng shui, un element de pământ și de lemn și inspiră siguranță, confort și protecție. Poate fi folosit fără îngrădiri în dormitor, fie în varianta sa pământie, fie în nuanțe mai deschise. 

Violetul are efecte calmante, iar în feng shui, inspiră abundența și este asociată cu demnitatea și spiritualitatea. În dormitor, se potrivesc mai ales nuanțele deschise de violet, precum lila sau lavandă, care oferă o atmosferă relaxantă.

Roșul este o culoare de foc și are efect stimulant. Poți folosi această culoare în dormitor, în nuanțele sale închise sau prin combinații cu elemente pământii; astfel, vei obține o atmosferă intimă și relaxantă.

Culorile specifice dormitorului modern

Dormitorul modern este marcat de materiale naturale, precum piatra sau lemnul. Predomină combinații de alb sau gri și diverse tonuri ale acestora, cu galben, portocaliu sau verde, dar și nuanțe de cărămiziu, maro și bej.

dormitor modern
dormitor modern
culori pentru dormitorul modern
culori potrivite dormitorului modern
cromatica dormitorului modern

Culorile specifice dormitorului clasic

În dormitorul clasic, predomină culorile simple și mobila masivă. Acest stil de amenajare emană eleganță și rafinament. Cele mai folosite culori sunt bejul și maroul, care oferă un aer luxuriant, mai ales dacă definesc mobila din lemn masiv. De asemenea, mobilierul de culoare neagră, care completează pardoseala în aceeași nuanță, oferă un plus de eleganță; accentele de violet regal și albastru completează cu gust dormitorul clasic. Poți folosi chiar și nuanțe de crem, galben deschis, alb murdar, alb fildeș sau nuanțe de gri.

dormitor clasic
culori potrivite dormitorului clasic
design dormitor clasic
cromatica dormitor clasic
amenajarea dormitorului clasic

Culorile specifice dormitorului minimalist

Dormitorul minimalist este marcat de culori neutre, precum albul, negrul, griul, albul fildeș și gri maro. Astfel de culori sunt folosite mai ales pentru fundal și pot fi combinate cu nuanțe luminoase de galben, portocaliu sau verde, care pot fi prezente pe lenjeria de pat, perdele sau covor. Există inclusiv dormitoare în care predomină combinațiile de alb-negru sau alb-gri, iar pata de culoare este introdusă printr-un element simplu, precum covorul, obiectele de iluminat sau ghiveciul de flori. 

dormitor minimalist
cromatica dormitor minimalist
cromatica dormitor clasic
culori potrivite dormitorului clasic

Culorile specifice dormitorului romantic

Dormitorul romantic îmbină cu gust elementele elegante cu cele clasice și este marcat de detalii minuțioase în culori pasionale. Roșul, portocaliul, galbenul difuz, precum și umbrele create de lumina intimă creează acea atmosferă specifică dormitorului romantic. Dacă alegi să folosești mobilă din lemn masiv, o poți combina cu nuanțe de alb, verde pal, albastru și cărămiziu. Baldachinul în nuanțe de alb prăfos completează cu gust stilul romantic. 

culori specifice dormitorului romantic
dormitor romantic
amenajare dormitor romantic
cromatica dormitor romantic

Culorile specifice dormitorului nonconformist

Dormitorul nonconformist este o prelungire a unei persoane nonconformiste. În acest caz, contează mai puțin semnificația spirituală a culorilor și mai mult ineditul, acel lucru care îți atrage atenția sau șochează atunci când intri într-un astfel de dormitor. Un pat suspendat de tavan, pereții vopsiți similar unui acvariu, crearea unor iluzii optice sau chiar introducerea de graffiti pe pereți pot reprezenta idei pentru un dormitor nonconformist. Cu toate acestea, pentru multă lume, această aglomerare poate deveni obositoare. 

Impactul nuanțelor asupra stării de spirit

Culorile din dormitor te pot afecta la nivel subconștient. Acestea pot influența starea emoțională sau pot chiar declanșa anumite trăiri din experiențele personale anterioare. Culorile calde, precum roșul, galbenul sau portocaliul, pot produce atât confort, cât și agresivitate; similar, verdele și albastrul oferă liniște și calm sau, din contră, tristețe. Aceste senzații stau și în tonul culorii. De exemplu, violetul poate genera agresivitate sau depresie, însă variantele sale mai deschise, lavandă sau lila, ajută la detensionare, relaxare și calm. Cele mai recomandate culori pentru somn sunt albastrul, nuanțele de pastel precum griul, cremul sau rozul, verdele și movul deschis. Mai jos sunt principalele culori folosite în dormitor și efectele sale asupra stării de spirit.

Roșul

Roșul sporește energia și îmbunătățește starea de spirit, însă, în exces, poate genera oboseală. Roșu cireașă este ideal pentru a te trezi plin de vitalitate, iar nuanțele închise, eventual combinate cu maro pământiu, oferă o atmosferă calmă și stabilă.

dormitor rosu
dormitor in nuante de rosu
dormitor in tonuri de rosu
elemente de decor rosii pentru dormitor

Verdele

Verdele oferă prospețime, optimism, vitalitate și sănătate. Cu excepția nuanțelor lucioase sau stridente, această culoare se potrivește în dormitor atât sub formele sale deschise, cât și în nuanțe închise, cu condiția să nu acopere majoritatea suprafeței camerei. 

dormitor verde
dormitor in tonuri de verde
dormitor verde

Galbenul

Galbenul stimulează confortul, oferă senzația de căldură și sporește puterea de concentrare; dimineața îți oferă un motiv în plus pentru a te da jos din pat. Evită, totuși, culoarea primară, deoarece constituie un incitant pentru sistemul nervos. Poți alege nuanțe de galben muștar, galben pastel sau galben pai.

dormitor galben
dormitor in nuante de galben
dormitor in tonuri de galben

Albastrul

Albastrul este printre cele mai odihnitoare culori. Oferă liniște și seninătate și se îmbină ușor cu alte culori ale spectrului, creând echilibru. Combinațiile albastrului cu albul oferă senzația de nautic și te fac să te simți ca-n vacanță în fiecare dimineață.

dormitor albastru
dormitor in nuante de albastru
idei de amenajarea pentru un dormitor albastru

Portocaliul

Portocaliul stimulează confortul, relaxarea, creativitatea și umorul. De asemenea, ajută la relaxarea mușchilor și facilitează somnul, reducând oboseala cronică.

dormitor portocaliu
dormitor in nuante de portocaliu
idei de design pentru un dormitor portocaliu

Violetul

Violetul întărește intuiția și favorizează relaxarea, mai ales în nuanțele sale mai deschise sau în variantele pastelate. Prezent în dormitor, oferă o atmosferă jucăușă, chiar romantică. Prezent ca accent în varianta sa clasică, oferă o atmosferă regală și elegantă și poate fi combinat cu albastrul safir, turcoazul sau cu roșul rubiniu.

dormitor violet
dormitor in nuante de violet

Albul

Culoarea albă definește mai ales dormitoarele minimaliste. Se asortează perfect cu materialele naturale, iar variația texturilor ajută la oferirea unei atmosfere calde. Pentru a stimula relaxarea, un dormitor în alb necesită menținerea ordinii.

dormitor alb
culori neutre pentru dormitor
culorile potrivite unui dormitor
amenajarea unui dormitor alb

Griul

Pentru o atmosferă calmă și sofisticată, nu poți da greș alegând griul. Fie că optezi pentru o variantă gri alb sau pentru un gri cărbune, nuanțele vor fi scoase în evidență prin prezența detaliilor colorate, precum lenjeria de pat, o cuvertura din lână sau o pernă cu model inedit.

dormitor gri
amenajarea unui dormitor gri
dormitor in tonuri de gri
dormitor in stil minimalist si in tonuri de gri

Rozul

Prezența rozului în dormitor oferă calm și o atmosferă visătoare. Combinarea cu modele clasice, obiecte de decor vintage sau alte detalii inedite va face ca spațiul să nu devină infantil. Pentru o atmosferă feminină, poți folosi roz corai, roz piersică sau roz prăfos, iar pentru un plus de nonconformism, poți încerca să folosești câteva detalii în roz neon.

dormitor roz
nuante de roz pentru dormitor
idei pentru amenajarea unui dormitor roz
dormitor in tonuri de roz

Alegerea culorilor pentru dormitor poate fi dificilă, mai ales dacă îl împarți cu partenerul sau vrei să amenajezi camera copiilor. Gândește-te la atmosfera pe care dorești să o creezi și îmbină armonios nuanțele culorilor preferate cu piese clasice precum mobila, perdelele și obiectele de decor. Succes!

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: