Creativitatea la copii: sfaturi pentru stimularea acesteia

Cum stimulam creativitatea copiilor

Creativitatea face referire la ideea de a crea sau imagina ceva nou. Conform multor păreri eronate, creativitatea nu este specifică doar marilor artiști sau inventatori. Cum și copilul tău are un potențial de creativitate încă de la naștere, ne-am gândit să îți arătăm importanța creativității în viața acestuia, dar și câteva sfaturi esențiale pentru stimularea creativității pe parcursul copilăriei sale. 

De ce este atât de importantă creativitatea la copii

Creativitatea la copii devine o prioritate de care părinții trebuie să se preocupe și să o cultive până la integrarea lor într-o societate din ce în ce mai dinamică. Creativitatea este una dintre cele mai căutate abilități la joburile prezentului și viitorului. Deși la unii copii se dezvoltă mai mult, iar la alții mai puțin, creativitatea trebuie stimulată pe cât posibil în timpul copilăriei. În caz contrar, copilul tău poate deveni un adept al proceselor mecanice, nu gândite sau care să reiasă din rodul imaginației lui. Până la urmă, atunci când vorbim de creativitate, facem referire la o valoare umană care se dovedește a fi foarte importantă pe parcursul vieții. 

Prin creativitate, copilul vede lumea și o exprimă liber în diferite moduri, are capacitatea de a identifica situații și a găsi soluții ingenioase la probleme cu care se confruntă sau pe care le observă. De aceea, copiii creativi vin cu întrebări și răspunsuri care te pot lăsa fără cuvinte, fiind un semn că aceștia se folosesc de gândirea lor creativă.  

Beneficiile creativității la copii

Beneficiile creativității la copii sunt mult mai complexe decât crezi. Creativitatea trebuie privită ca o abilitate care dezvoltă un copil pe mai multe direcții, cum ar fi:

  • stimulează cunoașterea și învățarea; 
  • creșterea stimei de sine și, implicit, a optimismului;
  • devenirea unei ființe extrovertite, care își exprimă emoțiile și ideile;  
  • capacitatea de adaptare la diverse scenarii ale societății moderne;
  • dezvoltarea gândirii critice.

Prin urmare, creativitatea este importantă pentru inteligența emoțională și socială, mai ales în momentul în care copilul tău va deveni adult. Practic, îi poate defini o personalitate aparte, ce îi va fi de mare folos în viața de mai târziu.

  • Vezi câteva idei de hobby-uri care te ajută să te dezvolți. Poți găsi alte sfaturi valoroase pe care să le ai în vedere pentru copilul tău sau chiar pentru tine!

Sfaturi pentru stimularea creativității copiilor

Creativitatea este educabilă. Deși creativitatea este o trăsătură pe care toți copiii o dețin de la naștere, ea trebuie susținută pe parcursul dezvoltării copilului de către părinți și, mai târziu, de învățători, profesori și alți formatori. În rândurile imediat următoare vei putea descoperi cum poți contribui la stimularea creativității copilului tău încă din perioada preșcolară. 

Gătiți împreună

Știai că într-o bucătărie poate exista unul dintre cele mai creative medii de stimulare a creativității copiilor? Prin urmare, uite un sfat simplu: gătește cu copilul tău. 

Dacă vorbim de un copil mic, de până în 2 ani, îl poți lăsa să simtă textura anumitor ingrediente pe care le folosești la prepararea unui anumit fel de mâncare. Lasă-l să observe ce faci în bucătărie, zâmbește-i și vorbește-i în cuvinte simple și, cel mai important, permite-i să pună mâna, în condiții de siguranță, pe lucrurile de care este fascinat într-o bucătărie, inclusiv legume sau produse precum făina. Copiii de peste 2-3 ani pot deja să contribuie cu punerea ingredientelor într-un castron, de exemplu, iar deja de la 6-7 ani își pot prepara chiar și o gustare simplă. Mai mult, cei din urmă pot înțelege și importanța spălării vaselor într-o locuință.

Pe lângă rolul său de asistent, în funcție de vârstă și abilități putând chiar utiliza un mixer sau alte ustensile de bucătărie, cu copilul tău mai poți face lista de cumpărături, iar mai apoi vă puteți duce împreună la magazin. Ajută-l să ia produsele de pe raft și, mai apoi, să le pună în coșul de cumpărături. Așadar, orice sarcină mică pe care i-o oferi, în bucătărie și la cumpărături alimentare, reprezintă un pas de stimulare a creativității. 

Activități de desenat

Fie că desenează pe o temă liberă, pe o simplă coală de hârtie, fie că desenează anumite obiecte pe o carte dedicată de desen, aceste activități creative sunt extrem de importante pentru a lăsa imaginația copilului să debordeze. 

Îl mai poți stimula să folosească și degetele de la mâini sau chiar întreaga palmă. Uneltele și produsele de desen, de la acuarele, carioci, blocuri de desen și altele, trebuie să se regăsească tot timpul în locuința ta. Acum există și table de desenat sau îl poți lăsa să deseneze pe un perete din camera sa. Ulterior, atunci când va mai crește, puteți da împreună cu vopsea lavabilă. 

  • Descoperă rechizite pentru activitățile creative ale copilului tău. Vor fi utile la grădiniță, școală, dar și în timpul liber petrecut acasă. 

creativitate-copii-1

Ora de lectură zilnică

O oră pe zi de lectură îi va stimula îndeajuns de mult creativitatea, respectiv îi va îmbunătăți abilitățile de citire și înțelegere a anumitor fenomene și lucruri pe care le poate întâmpina chiar și în lumea reală. Pe lângă cărțile pentru copii dedicate vârstei, mai poți recurge la materiale moderne precum audiobook sau benzi de desenat. Un gen de literatură creativă pentru copii este, fără îndoială, cea science-fiction sau de aventură. 

De asemenea, acordă-ți timp pentru de a citi împreună câteva capitole dintr-o carte cu povești fascinante, în care puteți explora împreună anumite situații și întâmplări, dar puteți găsi și soluții la diverse probleme sau temeri care se pot ivi. Este un mod excelent prin care copilul tău își poate defini personalitatea și stimula gândirea creativă. 

  • Ți-am pregătit o listă de carti pentru copii din care să alegi cele mai captivante titluri care să le stimuleze creativitatea.

Activități de bricolaj

Proiectele de bricolaj, de tip „Do It Yourself”, sunt la modă pentru cei mici și îi sprijină pe aceștia să-și pună mintea la contribuție, dar și să-și îmbunătățească abilitățile de manevrare, atenție sau concentrare. Copilul tău poate face multe proiecte personale antrenante, precum decorațiuni de Crăciun sau Paște, tablouri canvas, mărțișoare sau diverse figurine, care se pot transforma în mici cadouri de mare însemnătate. 

Adu-ți aminte de faptul că și tu ai creat cândva felicitări de la zero, dintr-o simplă coală de hârtie pe care ai colorat sau lipit diverse obiecte decupate din ziare și reviste.

creativitate-copii-2

Creativitate prin sunete

Să asculte muzică este o idee foarte bună pentru stimularea creativității. Avantajul acesteia este că poate fi redată și în timp ce desenează sau se joacă. Pe lângă simpla familiarizare cu diverse sunete, cum ar fi cele din natură, copilul își poate dezvolta interpretarea muzicală sau înclinația spre un anumit tip de instrument muzical. Este bine cunoscut faptul că muzica relaxează și stimulează creierul. 

Pe lângă muzică, încurajează-l să și danseze. Cel mai bine, dansați împreună!

Cumpără-i jucării creative

Există foarte multe jucări disponibile pe piață, de care majoritatea copiilor se plictisesc destul de repede. Recomandarea noastră este să cumperi acele jucării creative care stimulează creativitatea copilului tău, cum sunt jucăriile nestructurate. Mai poți lua în calcul un centru de activități vesel și colorat, dacă vorbim de un bebeluș în primele sale luni de viață, sau de jucării educative montessori, adaptate fiecărei categorii de vârstă, care nu doar că stimulează creativitatea, ci și învață copilul despre harta lumii, corpul uman sau animalele din natură.  

De asemenea, copiii mai mici se pot juca cu lucruri neașteptate din casă, cum ar fi o rolă de hârtie sau perdeaua. Poate pentru tine este ciudat sau nepotrivit, însă pentru aceștia este un moment oportun de a fi activi și creativi cu acele lucruri. Lasă-i să se desfășoare. 

  • Uite o gamă variată de jucarii creative și diverse jocuri interesante dedicate celui mic. Să ai în vedere categoria de vârsta în momentul achiziției lor.
creativitate-copii-3

Alte activități zilnice pentru încurajarea creativității copilului

„Orice copil este creativ. Problema este cum să îl faci să rămână aşa şi când creşte”, asta a afirmat celebrul pictor Pablo Picasso. Potențialul creativ al copiilor trebuie, așadar, susținut constant de părinți încă din primii ani de viață și până la preadolescență, când deja intervine procesul de maturizare.

Dincolo de activitățile menționate mai sus, uite ce alte activități mai poți face cu copilul tău pentru încurajarea constantă a creativității acestuia:

  • Lasă copilul să pună tot felul de întrebări și, la rândul tău, pe lângă răspunsurile la acestea, vino și tu cu alte mici întrebări care să îl ajute să înțeleagă un fenomen petrecut în natură, de exemplu. 
  • Acordă-i copilului momente de joacă liberă, cum și ce vrea el, chiar dacă te poate încurca prin activitățile din gospodărie. De exemplu, să se creadă un supererou sau să deghizeze în diverse animăluțe sunt bune practici pentru dezvoltarea creativității. 
  • Evită să taxezi greșelile pe care le face deoarece vei merge pe calea perfecțiunii, iar copilul tău își va folosi imaginația limitat de teama acestei direcții pe care tu o impui. Dezordinea, micile neplăceri și haosul din casa ta pot fi considerate și momente în care copilul învață să fie creativ. Astfel spus, încurajează o atmosferă creativă și modelează micile probleme care pot apărea tot cu idei creative și bună dispoziție. 

După cum bine vezi, stimularea creativității presupune adoptarea unor obiceiuri și practici simple, fără a însemna neapărat bani mulți consumați, ci mai degrabă timpul și atenția acordată de tine celui mic. 

Reține că, în calitate de părinte, tu reprezinți principalul model pentru copilul tău. Încurajează-l să fie creativ și, totodată, ai în vedere modul în care te comporți, pentru că nu de puține ori cel mic observă și învață din ce faci tu. 

În concluzie, cum creativitatea contribuie la o dezvoltare complexă a copilului tău, sfaturile prezentate mai sus îți pot fi de real folos pentru stimularea imaginației, respectiv încurajarea celui mic de a fi creativ în fiecare zi!

Sursa foto: Shutterstock 

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: