Fantasy este un gen literar captivant. De la vârtejuri distopice, pline de magie veche, până la lumi medievale, populate de vrăjitori și vârcolaci, acest gen încapsulează multe universuri literare.
Construirea unei lumi fantastice este mai complicată decât în cazul oricărui alt gen, deoarece nu se bazează pe realitate. Poveștile fantasy trebuie create de la zero. Indiferent că este vorba despre națiuni rivale care se disprețuiesc, de creaturi magice care cutreieră lumi spectaculoase ori despre personaje care practică magia, autorul trebuie să îi asigure cititorului un background puternic, astfel încât acesta să înțeleagă lumea străină în care a intrat odată ce a deschis cartea și care nu a existat anterior decât în mintea scriitorului.
De ce este interesant genul fantasy? În primul rând, pentru că nu este constrâns de realitate. Lumile fantastice se pot extinde în moduri în care oamenii nu s-au gândit până acum.
Universurile fantastice sunt într-o continuă evoluție și posedă un dinamism unic. Elementele care pot fi încorporate sunt nelimitate, constrânse doar de imaginația autorului. Acest lucru înseamnă că genul fantasy presupune apariția unor componente neașteptate. Cititorii nu pot prezice niciodată pe deplin ce va conține o lucrare fantasy, deoarece există posibilități infinite. De-a lungul timpului, au existat câteva cărţi fantasy care au aprins imaginaţia cititorilor şi i-au plimbat prin lumi magice.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de CARTI FANTASY

„Harry Potter“
Puterea lumii pe care J. K. Rowling a creat-o este fenomenală. Adulții încă se cufundă într-un univers pe care l-au descoperit când erau copii. Pentru unii, holurile de la Hogwarts sunt la fel de tangibile ca cele de la Princeton ori Harvard, iar o baghetă poate face minuni. Sunt peste 20 de ani de când a apărut prima carte din seria „Harry Potter“, dar succesul de care se bucură vrăjitorii și celelalte personaje fantastice care apar în paginile cărților încă nu s-a diminuat. Seria „Harry Potter“, alcătuită din șapte cărți, îi are în prim-plan pe Harry și pe cei doi prieteni ai săi, Ron Weasley și Hermione Granger, care încearcă să evite pericolele care îi pândesc la tot pasul, mai ales după ce se întâlnesc la Școala de Vrăjitorie și Magie Hogwarts.
Datorită succesului de care s-a bucurat această carte, J. K. Rowling a fost prima scriitoare inclusă pe lista miliardarilor lumii, listă întocmită de Forbes. Se spune că inspirația pentru a scrie seria „Harry Potter“ ar fi găsit-o în librăria Lello e Irmao din Porto. Ea a locuit în orașul portughez vreme de 10 ani, lucrând ca profesoară de engleză, și obișnuia să își bea cafeaua la etajul al doilea al librăriei. Pasionații cărților despre Harry Potter au găsit o serie de asemănări între scara spectaculoasă din librăria Lello e Irmao și cea de la Şcoala de Magie Hogwarts.
Poveștile scrise de J. K. Rowling au fost ecranizate. În prezent, seria „Harry Potter“ este considerată una dintre cele mai de succes producții cinematografice, bucurându-se de încasări record, de peste opt miliarde de dolari. Cei trei prieteni, interpretați de Daniel Radcliffe, Rupert Grint și Emma Watson, au devenit faimoși în întreaga lume.
👉 AICI gasesti CARTILE din seria HARRY POTTER
„Stăpânul Inelelor“
J. R. R. Tolkien a scris atât de mult și a creat o lume atât de detaliată încât, de la moartea sa, în 1917, fiul său, Christopher Tolkien, a publicat peste 24 de cărți din opera lui. Tolkien a creat chiar o limbă a elfilor, care conține cel puțin două dialecte diferite. El este unul dintre cei mai apreciați scriitori de fantasy.
„Stăpânul Inelelor“ este cea mai cunoscută lucrare literară a scriitorului englez J. R. R. Tolkien. Scrisă între anii 1937 și 1948, lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954, iar de atunci a fost tradusă în zeci de limbi, devenind una dintre cele mai populare și influente lucrări ale literaturii secolului XX. În „Stăpânul Inelelor“, care cuprinde volumele „Frăția inelului“, „Cele două turnuri“ și „Întoarcerea regelui“, autorul continuă povestea începută în „Hobbitul“. O poveste în care nu lipsește lupta dintre bine și rău, în care tânărul hobbit Frodo trebuie să ducă la bun sfârșit o misiune dificilă și să nu îl lase pe maleficul Sauron să stăpânească întregul Pământ de Mijloc. Temele care apar în seria „Stăpânul Inelelor“, printre care prietenia, curajul și sacrificiul, sunt actuale și astăzi, la peste 80 de ani de la scrierea sa. Se spune că al Doilea Război Mondial a reprezentat sursa de inspirație pentru scrierea acestei serii celebre.
Adaptări ale seriei „Stăpânul Inelelor“ au fost realizate pentru radio, teatru și film. Cel mai recent, drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Amazon, cu 250 de milioane de dolari. Bugetul producţiei este estimat la un miliard de dolari, ceea ce va face ca „Stăpânul Inelelor“ să fie cel mai scump serial din istorie.
👉 AICI gasesti CARTILE din seria STAPANUL INELELOR
„Cântec de gheață și foc“
Succesul seriei „Cântec de gheață și foc“, scrise de George R. R. Martin, a apărut după ecranizarea sa. Dacă până la apariția serialului „Game of Thrones“, cărțile scriitorului american erau citite doar de iubitorii de fantasy, popularitatea lor a crescut odată cu notorietatea producţiei cinematografice, fiind traduse în peste 20 de limbi.
George R. R. Martin a început să lucreze la serie în 1991, primul volum fiind publicat în 1996. Planificată inițial ca trilogie, seria cuprinde, la ora actuală, cinci romane publicate și încă douǎ aflate în stadiul de proiect.
Seria „Cântec de gheață și foc“ este considerată capodopera fantasy a epocii noastre, așa cum „Stăpânul inelelor“ a fost creația genială a perioadei sale. Intrigi și comploturi, tragedii și trădări, victorii și teroare, prevestiri sumbre. Soarta personajelor, a aliaților și a dușmanilor se află într-un echilibru precar, căci fiecare vrea să câștige cel mai periculos joc: Urzeala tronurilor.
👉 AICI gasesti CARTILE din seria CANTEC DE GHEATA SI FOC

„Materiile întunecate“
Despre „Materiile întunecate“ se spune că este trilogia care a reinventat literatura pentru copii și adolescenți și care l-a impus pe Philip Pullman printre cei mai îndrăgiți autori contemporani.
Trilogia urmărește maturizarea celor două personaje principale, Lyra Belacqua și Will Parry, pe măsură ce acestea călătoresc printr-o serie de universuri paralele. Povestea începe cu „Luminile Nordului“, în care, deși acțiunea se petrece într-un univers asemănător cu al nostru, conține numeroase elemente fantastice, precum vrăjitoare și urși înarmați. Acțiunea se complică în al doilea volum, „Pumnalul tăinuit“, unde deja avem de-a face cu trei universuri: cel din primul volum, universul în care trăim și un al treilea, care diferă în multe feluri de cel pe care îl cunoaștem. Ultima carte din serie este „Ocheanul de ambră“. Și aici, acțiunea se desfășoară între mai multe universuri. În „Materiile întunecate“, apar elemente alegorice și din domenii precum fizică, filosofie, metafizică, filosofia religiilor și simbolism religios.
👉 AICI gasesti CARTILE din seria MATERIILE INTUNECATE
„Outlander“
Diana Gabaldon a debutat cu romanul „Călătoarea“ în 1991. Acesta este primul volum din seria „Outlander“, concepută iniţial ca trilogie. Opera literară s-a născut din interesul autoarei pentru călătoriile în timp şi pentru universul scoţian. Romanul a cucerit imediat publicul şi au urmat alte şapte volume. În prezent, scriitoarea americană lucrează la cel de-al nouălea volum al seriei. În total, ar urma să fie publicate zece volume.
Seria „Outlander“ o are în centrul atenţiei pe fosta asistentă medicală Claire Randall care, deşi trăieşte în secolul XX, ajunge să călătorească în timp, după ce descoperă o stâncă magică. Este o lucrare literară în care evenimente istorice reale se îmbină cu legende şi ritualuri magice.
👉 AICI gasesti CARTILE din seria OUTLANDER
Universul fantasy este format din lumi inventive care pot îmbina realităţile cititorilor cu elemente proaspete la care nu te-ai fi gândit niciodată. A citi o carte fantasy îţi dă posibilitatea să evadezi din universul cotidian şi să păşeşti în lumi feerice, populate de personaje care mai de care mai interesante şi captivante.
Sursă foto: Shutterstock
Fara Comentarii