Copiilor, fără excepție, la plac ghicitorile și, dacă sunt potrivite cu nivelul lor de cunoștințe și înțelegere, cei mici adoră să găsească răspunsurile potrivite. Mai mult decât atât, ghicitorile sunt un excelent exercițiu pentru minte, sunt antrenante și potrivite în numeroase situații, pentru a anima atmosfera și a alunga plictiseala și monotonia.
- Ce sunt ghicitorile
- Jucării din cuvinte
- Cum compui o ghicitoare
- Beneficiile ghicitorilor pentru copii
- Cele mai frumoase ghicitori
Ce sunt ghicitorile
Ghicitorile sunt printre cele mai vechi specii ale literaturii populare. Originea lor nu este stabilită cu precizie, dar se crede că au apărut ca urmare a limbajului secret al triburilor primitive și că aveau ca scop principal transmiterea unor mesaje secrete, care nu erau destinate tuturor membrilor comunității.
Aristotel a numit ghicitoarea o „metaforă bine compusă”, iar Tudor Vianu o definea ca fiind „o
alegorie deschisă”, deosebită de parabolă, care, în viziunea lui, era o alegorie închisă, dar amândouă având izvorul în înțelepciunea nativă a omului și în experiențele cotidiene. Vianu mai spunea că parabola și ghicitoarea aveau rolul de a transmite, din generație în generație, cunoștințele și experiențele acumulate.
Unele ghicitori sunt celebre. Sofocle, de exemplu, a scris una dintre cele mai cunoscute ghicitori, în lucrarea Oedip Rege. „Ce merge în patru picioare dimineața, în două picioare la prânz și în trei seara?”. În câteva cuvinte, acesta a descris, într-o ghicitoare, toata viața omului, de la copilărie la bătrânețe.
Numite și cimilituri, ghicitorile sunt o creație populară, dar la fel de bine pot avea și autori cunoscuți. De cele mai multe ori, sunt în versuri, cu rimă, folosesc metafore, alegorii și personificări, pentru a dismulta și a ascunde un obiect, o ființă, o stare sau un fenomen, care trebuie identificat pentru a dezlega enigma ghicitorii. Pentru copiii mici, ghicitorile sunt ilustrate sau folosesc imagini sugestive ori jocuri de cuvinte simple, care ajută la identificarea misterului din ghicitoare.
Există ghicitori ușoare, intuitive, dar și variante dificile, uneori, chiar foarte greu de dezlegat. Specific ghicitorilor este faptul că dezlegarea lor face ca textul acestora să capete dintr-odată sens, iar figurile de stil folosite să devină logice. Ghicitorile, indiferent de gradul lor de dificultate, pun la încercare istețimea și antrenează mintea, fiind un puternic mijloc de stimulare a proceselor de gândire, de analiză, abstractizare și stimulare a imaginației. Mai mult, ghicitorile provoacă și educă spiritul de observație, dezvoltă abilitățile raționale, curiozitatea și memoria.
Psihologii susțin că, dacă sunt spuse copiilor, iar aceștia sunt provocați să le rezolve, rezultă efecte pozitive asupra comportamentului și psihicului, dar și asupra modului în care se dezvoltă capacitatea de a face legătura dintre obiecte și fenomene și dintre cauză și efectele produse, motiv pentru care sunt considerate una dintre cele mai complexe forme de educație pentru copiii mici.
Vezi oferta noastră de CARTI PENTRU COPII

Jucării din cuvinte
Din cuvinte se pot face jucării, iar ghicitorile sunt cea mai bună dovadă. Copiii le iubesc, se amuză și devin captivați de asocierile din textele scurte și ritmate ale acestora, iar asta le face jocul perfect atunci când merg cu mașina, în călătorii mai lungi, în excursii, la grădiniță și de fiecare dată când contextul cere să facem ceva care să le capteze atenția. O carte cu ghicitori va fi mereu un aliat perfect într-o călătorie.
O culegere de ghicitori frumos ilustrată poate să fie prima carte a copilului și un stimul excelent pentru a-i deschide interesul de a citi. Ghicitorile sunt un fel de puzzle din cuvinte, fiind ușor de citit, ușor de memorat și pretext de întrecere între copii. Este foarte plăcut faptul că există ghicitori potrivite pentru fiecare vârstă. Unele pot să fie foarte simple, altele mai complicate, pot fi combinate între ele, schimbate, modificate sau adaptate.
Partea cea mai frumoasă, care dovedește că se pot face jucării din cuvinte, este că oricine are posibilitatea să inventeze ghicitori. Pentru a-i ajuta pe cei mici (și nu doar pe ei) să compună ghicitori, este necesar, mai înainte de orice, să le explici și să-i faci să înțeleagă părțile unei ghicitori și cum funcționează aceasta.
Secretul reușitei stă în a face asocieri, a combina fenomene sau lucruri asemănătoare sau aparent asemănătoare, a găsi sinonime și sensuri diferite pentru același cuvânt, un context nou pentru o situație familiară, dar și în a explica ceva prin metafore și figuri de stil sau folosind personificarea.
Mai greu este să compui prima ghicitoare, apoi celelalte vin aproape de la sine, mai simple sau mai complicate, mai abstracte sau mai reale. Copiii vor putea relativ ușor să creeze propriile lor ghicitori, iar acest exercițiu îi ajută să înțeleagă imaginile figurative, să găsească asemănări între lucruri diferite, să vadă un obiect sau fenomen familiar dintr-o latură nouă.
Citește și: CUM ALEGI PRIMA CARTE A COPILULUI TAU – SFATURI SI EXEMPLE
Cum compui o ghicitoare
Pentru a compune o ghicitoare, trebuie să pleci de la coadă la cap, primul pas fiind acela de a stabili o listă cu răspunsuri la ghicitori. Orice fenomen, lucru, stare sau situație poate fi dezlegarea enigmei unei ghicitori. Stabilește, apoi, dacă ghicitoarea va fi scurtă sau mai lungă. Oricare variantă poate să fie la fel de interesantă și amuzantă.
Răspunde la întrebarea: „ce face?”, având în vedere răspunsurile pe care le-ai stabilit pentru ghicitori. Dacă nu face ceva, alege să descrii obiectul, starea sau fenomenul prin două-trei cuvinte. Să spunem că răspunsul la ghicitoare este „cutie”. Vei putea spune despre aceasta că este din lemn, hârtie, plastic sau din sticlă, că are orice dimensiune, ține lucruri și poate călători.
Dacă ai stabilit cuvinte care descriu răspunsul la ghicitoare, poți trece la compunerea ei. Alege mereu cuvintele cele mai puternice și mai simple.
De exemplu, răspunsul este „ceas”. La descriere, vom trece ore, limbi, cifre, dar ne putem referi și la formă și putem spune că este rotund, apoi mai putem spune că stă în buzunar sau pe masă ori în perete sau la mână. Folosind descrierea, putem spune:
- Ce are limbă, dar nu poate să vorbească?
- Ce stă pe perete, dar merge și vorbește (ticăie)?
După ce ai compus ghicitoarea, aceasta trebuie testată, iar în funcție de reacțiile pe care le va produce, poate fi necesar să o adaptezi. Ghicitorile pot include și jocuri de cuvinte.
Vezi AICI toate ofertele noastre de JUCARII
Beneficiile ghicitorilor pentru copii
În cele de mai sus, se regăsesc unele dintre beneficiile ghicitorilor, de care putem profita fiecare dintre noi, dar la toate acestea, se adaugă câteva care sunt utile în mod special copiilor.
Unele dintre beneficiile speciale ale ghicitorilor pentru copii sunt:
- Dezvoltă simțul umorului. Majoritatea copiilor cred că umorul este o glumă amuzantă care îi face pe oameni să râdă. Ghicitorile pot fi foarte amuzante, iar din unele dintre ele, copilul poate înțelege și alte forme ale umorului, dar și ce sunt ironia și umorul de calitate.
- Îi determină să gândească diferit. Ghicitorile creează abilitatea de gândire critică și stimulează capacitatea de rezolvare a problemelor, care, de fapt, contribuie la creșterea coeficientului de inteligență și îi ajută să se pregătească pentru testele școlare.
- Stimulează vocabularul. Multe dintre ghicitori aduc termeni noi, combină cuvintele cu sensurile lor cele mai rare și mai puțin utilizate în limbajul cotidian, stimulând modalități noi de a utiliza cuvintele cunoscute.
- Încurajează creativitatea. A compune ghicitori este un act de creație, indiferent cât de „transparentă” este ghicitoarea. Ca urmare, crearea și rezolvarea ghicitorilor reprezintă o abilitate care stimulează procesele de învățare eficientă care nu pot fi explicate, ci trebuie descoperite și deprinse prin experiență, de fiecare copil în parte.
- Dezvoltă capacitatea de înțelegere. Este o mare diferență între a ști să citești și a înțelege ceea ce citești. Ghicitorile pot stimula această legătură și pot ajuta la formarea de noi legături neuronale.
- Consolidează legătura dintre copil și adult. A spune ghicitori copiilor și a asculta ghicitorile compuse de ei reprezintă o modalitate excelentă de a consolida relația cu aceștia, de a depăși barierele de comunicare și de a stimula interacțiunea dintre adult și copil, dar pot fi de ajutor și la integrarea copilului într-o colectivitate.
Vezi AICI toate ofertele noastre de LEGO

Cele mai frumoase ghicitori
Este greu de spus care sunt cele mai frumoase ghicitori, dar în această categorie intră cele unde identificarea răspunsului provoacă bucurie, uimire, acelea care încântă și miră, pentru asocierea inspirată dintre enunțul engimei și răspuns.
Câteva exemple:
- Casa mare-și duce-n spate,/ Pe tălpici adevărate,/Iar pe unde trece lasă/ Fir de-argint și de mătase. (melcul)
- N-are roți, n-are picioare/ Mă duce iute la vale./ Dar pe deal de voi urca/ Trebuie s-o duc eu pe ea. (săniuța)
- N-are gură, dar vorbește/ Și deloc nu obosește./ Și în fiecare zi îți spune/ Tot ce-n lume se petrece. (radioul)
- Chip de om, dar minte n-are/ Nici nu cere de mâncare/ Știe jocuri mii și mii / E iubită de copii. (păpușa)
- Iarna-n frig, vara la soare,/ Neschimbat e la culoare! (bradul)
- Sunt două surori în lume,/ Ce gonesc prin lumea largă./ Una-i albă, luminată,/ Ş-alta neagră-ntunecată. (ziua şi noaptea)
Vesele, utile, amuzante, ghicitorile nu sunt doar un simplu joc, ci o activitate cu multiple beneficii, cu atât mai utile într-o lume acaparată de tehnologie. În loc de final, merită să mai spunem că, în trecutul îndepărtat, folosind ghicitori, erau verificate inteligența și iscusința oamenilor, că acestea sunt parte importantă a poveștilor și că vor rămâne mereu actuale.
Sursa foto: Shutterstock.com
Fara Comentarii