Ce este stima de sine și ce cărți de dezvoltare personală te pot ajuta să crești nivelul acesteia

Ce este stima de sine

Stima de sine poate fi o parte importantă a succesului, atât personal, cât și profesional. Din cauza stimei de sine scăzute, ne putem simți deprimați sau învinși, putem lua decizii proaste și putem accepta oameni toxici în viața noastră.

În schimb, respectul de sine dus la extrem poate fi descurajanț pentru ceilalți și poate afecta relațiile personale. Totodată, poate fi un semn al tulburării de personalitate narcisistă, o afecțiune mintală caracterizată printr-o nevoie excesivă de admirație și lipsă de empatie pentru ceilalți.

Așadar, stima de sine la extreme – niveluri prea mici ori prea mari – poate fi dăunătoare atât pentru noi, cât și pentru persoanele cu care interacționăm în viața de zi cu zi. Drept urmare, este important să găsim un echilibru: o imagine pozitivă, dar realistă despre propria persoană. 

Ce este stima de sine

În psihologie, termenul stimă de sine este folosit pentru a descrie felul în care o persoană se raportează la ea însăși, care îi sunt valorile personale și cât de mulțumită se simte cu mintea și corpul ei. Pentru a identifica nivelul stimei de sine, trebuie analizați mai mulți factori: de la credințe și valori până la emoții și comportamente.

Există câteva semne cu ajutorul cărora ne putem da seama dacă avem o stimă de sine sănătoasă: 

  • Evităm să rămânem blocați în trecut și să lăsăm experiențele negative să pună stăpânire pe mintea noastră;
  • Ne exprimăm fără problemele nevoile și dorințele;
  • Suntem încrezători în forțele proprii;
  • Avem o perspectivă pozitivă asupra vieții;
  • Spunem „nu“ atunci când simțim că este răspunsul corect;
  • Facem diferența dintre încredere și aroganță;
  • Nu ne temem de conflicte;
  • Nu ne simțim inferiori;
  • Conștientizăm care sunt punctele slabe, dar și care sunt atuurile noastre și le acceptăm.

În aceeași măsură, din cauza unei stime de sine scăzute, putem identifica următoarele semne:

  • Credem că ceilalți sunt mai buni decât noi;
  • Nu reușim să ne exprimăm nevoile;
  • Ne concentrăm asupra punctelor slabe;
  • Ne simțim frecvent rușinați, depresivi sau anxioși;
  • Avem o perspectivă negativă asupra vieții;
  • Simțim o teamă intensă de eșec;
  • Avem probleme în a accepta feedback-ul pozitiv;
  • Întâmpinăm dificultăți în a spune „nu“;
  • Punem nevoile celorlalți deasupra alor noastre;
  • Nu avem încredere în forțele proprii.

Persoanele care experimentează un tratament constant de dezaprobare din partea familiei, prietenilor ori cadrelor didactice ar putea avea niveluri de stimă de sine scăzute.

Vezi 👉 AICI cum poti intelege mai bine dinamica relatiilor dintre oameni cu ajutorul CARTILOR DE PSIHOLOGIE

Experiențele fiecărei persoane sunt diferite, însă, pe parcursul unei vieți, stima de sine pare să crească și să scadă în moduri sistematice și previzibile. Cercetătorii sugerează că nivelul stimei de sine crește, în grade diferite, până la vârsta de 60 de ani, când rămâne constantă pentru o perioadă, după care, odată cu înaintarea în vârstă, începe să scadă.

Sentimentele negative ori pozitive legate de propria persoană apar încă din copilărie. Primii ani de viață, în care copilul nu simte decât dezamăgirea celorlalți, pot influența viața adultă. Totodată, stima de sine poate fi afectată de un mediu școlar neadecvat sau de un loc de muncă disfuncțional. Pe partea personală, o relație nefericită poate altera stima de sine a unei persoane.

Toți oamenii au, ocazional, dubii în legătură cu propria persoană, însă o stimă de sine scăzută ne poate face să ne simțim nesiguri și nemotivați. Nivelul încrederii în forțele proprii poate fi ridicat prin înțelegerea factorilor care ne afectează în viața de zi cu zi și prin schimbarea modului de gândire. În acest sens, cărțile de dezvoltare personală pot fi prieteni de nădejde, pentru a învăța cum să avem mai multă încredere în noi, dar și pentru a conștientiza și accepta punctele slabe, precum și atuurile noastre.

Vezi 👉AICI toate cartile din categoria SELF HELP

carti de dezvoltare personala

Cărți de dezvoltare personală care ne pot ajuta să creștem nivelul stimei de sine

Mark Manson nu este de acord cu faptul că trebuie să fim pozitivi mereu. Pentru el, nu aceasta este calea spre fericire. În schimb, el ghidează cititorii pe un drum de perfecționare în învingerea obstacolelor. „Arta subtila a nepasarii“ este un manifest pentru trezirea la realitate. După ce ne acceptăm temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutam cu disperare, consideră Mark Manson.

Un alt volum care ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine este scris tot de Mark Manson. După succesul înregistrat cu prima care, autorul american revine cu un nou îndemn pentru cititori – de a fi mai sinceri cu ei înșiși și mai conectați cu lumea din jur – în volumul „Arta subtila a disperarii“. În acest volum, Manson subliniază că, oricât de bun ar fi un lucru, dacă este consumat în exces, ne poate omorî din punct de vedere psihologic.

„Atomic Habits“, de James Clear, este o carte studiată în universități din întreaga lume, pentru că prezintă o cale ușoară și eficientă pentru formarea unor obiceiuri bune și pentru eliminarea celor proaste. Schimbările mici pot aduce rezultate remarcabile, este de părere James Clear, care a conceput un ghid cu ajutorul căruia cititorii pot învăța să își construiască un sistem pentru a deveni puțin mai buni în fiecare zi, să-și dezvolte o identitate mai puternică și să creadă în ei.

„Unfu*k Yourself. Elibereaza-ti mintea si traieste-ti viata“, de Gary John Bishop, este o carte care se adresează persoanelor ce caută puterea de a descoperi că tot ce și-au dorit vreodată se găsește în ele însele. „Unfu*k Yourself“ este considerat manualul celor resemnați și înfrânți, un manifest pentru o adevărată schimbare a vieții. Gary John Bishop a descoperit, după ce a lucrat zeci de ani cu oamenii în calitate de coach de dezvoltare personală, că singura barieră care ne împiedică să obținem ce vrem cu adevărat suntem noi înșine.

„Inteligenta emotionala“, de Daniel Goleman, reprezintă un punct de referință în psihologie, întrucât analizează importanța deosebită a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Potrivit psihologului și scriitorului american, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede și descoperim un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.

Înțelegerea propriei persoane și interacțiunea cu oameni care au găsit un echilibru emoțional și mintal ne ajută să privim viața într-un mod benefic pentru sănătatea noastră și contribuie la creșterea nivelului stimei de sine.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: