Ce activități poți face cu copiii când sunteți obligați să stați în casă

jocuri pentru copii si parinti

Știm deja… contextul actual a adus nenumărate provocări. Evenimentele recente au schimbat rutinele zilnice ale multor copii și părinți. Închiderea școlilor, a grădinițelor, distanțarea socială și auto-carantinarea ne aduc în fața unei situații noi pentru care trebuie să găsim soluții pe măsură. Mai exact, răspunsuri clare la întrebarea „ce putem face cât timp stăm acasă?”. Știm că lipsa posibilităților pentru jocuri și activități în aer liber i-ar putea stresa pe cei mici, de aceea este nevoie să găsim variante prin care să reușim să transformăm timpul petrecut acasă în unul vesel, amuzant, pozitiv și pe cât se poate de antrenant. Am pregătit în continuare câteva idei de jocuri și activități care îi pot inspira pe părinți în această perioadă.

Jocuri de societate pentru copii

Timpul petrecut acasă, cu familia, poate fi oricând înveselit sau scos din monotonie printr-un joc de societate. Din fericire, domeniul board gaming-ului a evoluat destul de frumos în ultimii ani. Așa că inclusiv copiii au câteva serii de jocuri de societate generoase, gândite și adaptate pentru vârsta lor. Multe dintre ele sunt construite atât de bine, încât devin o plăcere „nevinovată” chiar și pentru noi, adulții. Iată, în continuare, câteva idei de jocuri care vă pot înveseli timpul petrecut împreună.

Activity junior – vârstă recomandată 7-14 ani

Dacă îți dorești un joc distractiv, la care să râdeți copios și în care să fie implicați toți membrii familiei, atunci jocul Activity este alegerea potrivită. Avantajul acestui joc este că antrenează mai multe skilluri. Veți și desena, veți și mima sau veți vorbi liber despre un anumit cuvânt sau o anumită expresie. Activity se poate juca în echipe sau simplu, însă recomandat este să fie 3-16 jucători. Dincolo de distracția cuvenită, jocul aduce și alte beneficii: îi ajută pe cei mici, dar și pe cei mari să fie spontani, stimulează imaginația și capacitatea de a reproduce prin desen o anumită expresie auzită sau citită, susține dezvoltarea vocabularului și comunicarea liberă. De asemenea, jocul există și în varianta Original 2 care este recomandată copiilor peste 12 ani.

Vezi aici ▶ ACTIVITY JUNIOR.

Avantajele jocului:

●Conține 330 de cartonașe de joc, grupate pe niveluri de dificultate și pot fi distribuite
astfel încât să fie accesibile vârstei copilului;
● Antrenează imaginația și sfera comunicării;
● Copilul are ocazia să învețe cuvinte, expresii, lucruri noi în mod distractiv și dinamic;
● Ne antrenează capacitatea de a fi spontani și de a gândi rapid;
● Jocul poate implica toți membrii familiei.

Coloniștii din Catan Junior – vârsta recomandată minim 6 ani

Fără dubii, Catan este genul de joc care ar trebui să existe în casa oricărei familii. Este dinamic, antrenant, competitiv și are o poveste integrată excelent prin intermediul hărții. Catan Junior este asemănător jocului original, clasic, doar că în loc de coloniști avem pirați care trebuie să își construiască ascunzători. În loc de hoț, jucătorii trebuie să aibă grijă la căpitanul Klau cel viclean, care se pune în drumul vostru sau poate bloca resursele alocate de o ascunzătoare.
Cum se joacă acest joc? Scenariul este simplu, fiecare jucător începe cu două ascunzători, două corăbii și câteva resurse, apoi fiecare dă cu zarul și urmărește care sunt insulele care au pe ele numărul picat pe zar. Dacă insula este liberă și jucătorul are resursele necesare, își poate construi o nouă corabie sau ascunzătoare. Primul care reușește să aibă șapte ascunzători câștigă. Vezi aici ▶ CATAN JUNIOR.

Avantajele jocului:

● Este antrenant și stimulează capacitatea copilului de a elabora strategii;
● Este ideal pentru familii, se poate juca în 2-4 jucători;
● Are elementul de noroc și oferă un plus de adrenalină;
● Poate fi jucat chiar și de cei cu vârsta de 6 ani, dar este distractiv și antrenant și pentru
adulți.

Monopoly Junior -vârsta recomandată 5-14 ani

jocuri pentru copii, Monopoly Junior

Monopoly Junior este varianta simplificată a jocului clasic, fiind adaptat copiilor de minim cinci ani. Avantajul acestui joc este că îi învață pe cei mici fundamentele gestionării banilor prin utilizarea unui sistem simplificat de bancnote. Astfel, în comparație cu Monopoly-ul clasic, acesta este mult mai ușor, este destul de intuitiv și nu durează la fel de mult, astfel, niciun jucător nu are timp să se plictisească. Pe lângă faptul cel mic se va distra împreună cu voi, părinții, el are ocazia să înțeleagă scopul banilor și să intre în rolul de investitor. Vezi aici ▶ MONOPOLY JUNIOR.

Avantajele jocului:

● Monopoly Junior dezvoltă abilități precum: capacitatea de concentrare, comunicarea,
creativitatea, imaginația, logica;
● Poate fi jucat în 2-4 jucători.
● Îi ajută pe cei mici să înțeleagă care este rolul banilor;
● Jocul poate dezvolta gândirea strategică;
● Poate fi un instrument bun pentru a-i învăța pe cei mici să facă primele calcule;
● Are un rol atât educativ, cât și distractiv.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de JOCURI PENTRU COPII

Hasbro Gaming – vârstă recomandată minim 5 ani

Construiai, probabil, când erai mic, diferite castele din cărți de joc, nu? Pe aceleași direcții am putea spune că merge și acest joc, doar că, în loc de cărți avem cuburi din lemn. Teoretic, acest joc se adresează copiilor care au cel puțin cinci ani, însă poate fi jucat și de cei de 3-4 ani. Jocul include 54 de blocuri din lemn cu dimensiuni de numai 7.9 x 11.4 x 27.9 cm și pe care trebuie să le așezați sub forma unui turn. Apoi, fiecare trebuie să extragă câte un cub și să îl așeze în partea superioară, fără să dărâmați construcția. Pe cât de simplu pare acest joc, pe atât de captivant poate fi. În mod subtil, jocul te poate prinde. Vezi aici ▶ HASBRO GAMING.

Avantajele jocului:

● Stimulează atenția și capacitatea de concentrare;
● Antrenează nevoia de a preveni lucrurile, de a le anticipa;
● Încurajează gândirea strategică, dar și dexteritatea, în special motricitatea fină;
● Simplitatea regulilor – jocul poate fi înțeles rapid de orice copil, chiar și de cei sub cinci ani;
● Oferă libertate în ceea ce privește numărul de jucători.

Nu te supăra frate – vârstă recomandată 3-7 ani

Probabil, „Nu te supăra, frate!” este jocul copilăriei multor părinți din ziua de astăzi. Partea bună este că a rămas la fel de amuzant ca acum mulți ani. Regulile sunt destul de simple: fiecare jucător își alege un set de pioni colorați și îi pune pe tabla de joc. Apoi, pe rând, dați cu zarul și vă deplasați pionul în funcție de numărul picat pe zar. Nu uitați că planșa are și capcane, deoarece pe parcurs te poți împiedica sau ești scos din joc ori apelezi la noroc dând șasele norocos. Toate acestea fac jocul palpitant și distractiv. Vezi aici ▶ NU TE SUPARA FRATE.

Avantajele jocului:

● Oferă o modalitate eficientă de a vă distra și a petrece timp împreună;
● Poate fi o modalitate prin care copiii de trei ani învață să numere, mutând pionii pe tablă.

Lego

Lego

Chiar dacă nu intră în categoria jocurilor clasice de societate, lego are un lucru comun cu board gaming. Poate fi jucat împreună cu ceilalți membri ai familiei, în echipe de câte doi sau trei jucători și este un mod plăcut de petrecere a timpului liber, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Acest joc nu are nevoie de foarte multă prezentare sau introducere, datorită brandului. Lego merită privit dincolo de etichetă, mai ales că există numeroase studii care i-au demonstrat beneficiile. El poate fi văzut ca un puzzle pe care îl puteți construi urmând instrucțiunile, dar pe care apoi îl puteți demonta și reconstrui în stilul propriu, așa cum doriți. Iar acesta este unul din avantajele sale, că poate fi utilizat în nenumărate moduri și jocul poate fi diferit de la o zi la alta. De asemenea, poate fi integrat ușor în alte jocuri, de exemplu puteți construi garaje sau poduri
pentru mașinuțe, aeroporturi, căsuțe.

Avantajele jocului:

● Jocurile de Lego pot dezvolta abilităţile motrice şi coordonarea dintre mână şi ochi;
● Stimulează capacitatea de gândire creativă și îmbunătățește abilitatea de soluționare a problemelor;
● Jocul stimulează imaginația, copilul poate reproduce imaginea pe care o are în minte;
● Lego îi poate învăța pe copii să insiste până când reușesc;
● Poate ajuta la stimularea încrederii în sine (copilul observă că poate construi singur, după instrucțiuni, imaginea din joc):
● Jocul îi poate ajuta pe cei mici să colaboreze, să comunice și să lucreze în echipă; de asemenea, îi poate învăța să coordoneze activitatea, dând fiecărui membru al echipei direcții (ce să construiască sau ce piese să îi ofere);
● Oferă o paletă largă de produse adaptate în funcție de vârsta copilului.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de JOCURI LEGO

Alte activități pe care le puteți juca împreună acasă

jocuri pentru copii

Pe lângă jocurile recomandate deja, mai puteți adăuga în programul vostru și alte activități. Construiește-ți o listă cu toate lucrurile pe care le puteți face în această perioadă, cât timp stăm acasă. Trece acolo tot ce știi că îi place copilului tău și păstreaz-o undeva la vedere, poate chiar în camera lui. Astfel, nu veți mai fi în pană de idei și veți avea variante generoase care să vă inspire atunci când atmosfera în casă devine monotonă sau plictisitoare. Dacă inventați jocuri noi, dați-le un nume și adăugați-le pe listă. Iată, în continuare, câteva sugestii cu care poți începe:

● Construiți puzzle-uri împreună;
● NASA a pus la dispoziţie un website dedicat în întregime copiilor, unde puteți găsi puzzle-uri, cărţi de colorat și multe alte jocuri educative;
● Construiți diferite jucării din obiectele reciclabile pe care le aveți în casă;
● Dansați și faceți exerciții fizice împreună;
● Alege câteva rețete de aluaturi, prăjituri pe care le puteți găti împreună;
● Dedicați o seară de karaoke pe săptămână;
● Puneți în scenă poveștile și piesele de teatru preferate;
● Treasure hunt – ascundeți „comori” prin casă, apoi gândiți o strategie și câteva recompense pentru a le găsi și a vă distra împreună;
● Desenați și creați o expoziție sau un album cu tot ce pictați în această perioadă;
● Faceți colaje – pe o planșă din carton lipiți diferite imagini pe care le decupați din reviste. Puteți pune în colaj nu doar fotografii, ci și alte materiale: nasturi cusuți, bucăți de fetru sau stofă colorată, resturile rămase după ce ascuțiți creioanele;
● Citiți începutul unui povești și, pe baza lui, construiți împreună alte noi scenarii.

Toate aceste activități, combinate cu o rutină zilnică bine stabilită de părinte, cu grija, atenția, afecțiunea și iubirea oferite zi de zi, vom putea îmbunătăți perioada aceasta. Este clar că vom reuși să ieșim din această criză, important este și modul în care o vom face. De aceea, este esențial să oferim atenție jocului, distracției, bucuriei și activităților care ne fac să ne simțim bine acasă.


Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: