Unii îi spun viciu, alții o consideră cea mai plăcută parte din rutina zilnică. Oricum ar fi, cafeaua de dimineață reprezintă pentru mulți dintre noi acel moment de respiro, în care fie ne punem viața la cale, fie amânăm clipa în care dăm piept cu realitatea. Din fericire, astăzi avem luxul de a ne dezvolta această pasiune, regăsind pe piață numeroase tipuri de cafea. Nu trebuie decât să alocăm suficient timp pentru a descoperi ce tip de cafea ne place.
- Tipuri de cafea: Arabica și Robusta
- Arome și sortimente de cafea
- Despre cafea: cum o alegi
- Cafeaua: cum o prepari
- 10 cele mai consumate tipuri de cafea
- Istoria cafelei
Tipuri de cafea: Arabica și Robusta
Istoria cafelei este una la fel de bogată precum aroma sa, aceasta devenind o poveste interesantă pentru tot mai mulți pasionați. Conform sloganului „pofta vine mâncând”, doar încercând cât mai multe tipuri de cafea ne putem da seama care este potrivită pentru noi. Deși există zeci de soiuri de cafea cultivate, în topul preferințelor rămân Arabica și Robusta, urmate la ceva distanță de Liberica și Maragogype. Cele două din urmă sunt cel mai adesea căutate de cei ce doresc să depășească limitele deja cunoscute. Fiecare soi de cafea este unic prin aroma și textura sa, motiv pentru care și modul său de preparare este la fel de important și special.
Cafea Arabica
Cunoscătorii o numesc și „cafeaua de munte” datorită altitudinii mari la care este cultivată (peste 600 de metri), predominant în America Centrală și de Sud, deși ea este originară din Etiopia. Este, de departe, cel mai cunoscut și preferat soi de cafea, reprezentând aproximativ 70% din totalul producției mondiale de cafea boabe.
Cafeaua Arabica este preferată de majoritatea consumatorilor datorită gustului său intens aromat, ușor acid și faptului că are cu până la 50% mai puțină cofeină decât celelalte soiuri. Calitatea acestui soi de cafea este dată de altitudinea la care este plantat: o altitudine mai mare oferă o calitate superioară. Solul pe care crește cafeaua Arabica influențează profund aroma acesteia, motiv pentru care cafeaua din America Latină are o aromă fină de cacao sau alune, cea din Etiopia are un gust rafinat cu iz floral, cea din Kenya are un gust puternic aromat și puțin amar, iar cea din Columbia este cea mai cunoscută din categoria sa datorită aromei de cacao și nucă, dar cu o textură mai densă decât celelalte.
Cafea Robusta
Este o cafea mai puțin pretențioasă din punctul de vedere al climatului, aceasta rezistând chiar și acolo unde cafeaua Arabica nu s-ar putea adapta. Este originară din Congo, însă se dezvoltă armonios nu doar în Africa, ci și în Indonezia și India, și face față cu brio dăunătorilor. Din acest motiv este considerat un soi de cafea puternic, nu doar datorită aromei sale, ci și caracterului său.
Această cafea are boabele mai mici, gustul este mai puțin aromat, un conținut de cofeină semnificativ mai mare decât Arabica și, implicit, un număr mai mare de antioxidanți. Datorită lipsei de dificultate în dezvoltarea sa, cafeaua Robusta are un preț redus, ceea ce o face să fie preferată de producătorii de cafea instant și espresso, în combinație cu Arabica.
Arome și sortimente de cafea
Datorită numeroaselor soiuri cultivate, regăsim în meniurile coffee shopurilor tot mai multe sortimente de cafea. Varietatea de arome este atât de diversificată încât, chiar și atunci când credem că ne-am găsit preferata, tot suntem tentați să mai încercăm și altele.
În funcție de soiul său și solul pe care este cultivată, cafeaua poate avea note extrem de diferite: de la o aromă fructată și gust ușor acid până la o aromă puternică și un gust intens. Iubitorii cafelei Arabica sunt extrem de atenți și la varietățile acesteia:
- Bourbon: originară din Yemen, este o plantă bogată în fructe mari și rotunde, ce oferă cafelei un gust dulce, foarte plăcut de către consumatori.
- Typica: împreună cu Yemen, este una din cele mai importante varietăți de cafea Arabica din lume. Are un gust plăcut cu o aciditate ușoară, ce reiese din fructele mici ale plantei sensibile la dăunători.
- Java: este o varietate de Typica, însă nu i se cunoaște cu exactitate originea. Deși la gust seamănă semnificativ cu Typica, această plantă este mai rezistentă la factorii externi, ceea ce o ajută să aibă o producție semnificativă de fructe.
- Caturra: este o varietate de Bourbon ce a fost plantată prima oară în orașul brazilian ce îi dă numele. Planta este rezistentă la factorii externi, fapt ce o ajută la dezvoltarea rapidă.
- Columbiana: este cea mai cunoscută cafea, recoltată din țara ce îi dă și numele. Fructele ei oferă cafelei un gust plăcut și ușor aromat, foarte căutat de consumatori.
- Kona: este o plantă cultivată în munții din Hawaii la o altitudine de aproximativ 500 de metri. Este o cafea rară datorită dimensiunii mici de producție, din arbori originari din ferma ce îi poartă numele, aflată în vestul insulei.
- Mundo Novo: este o varietate de cafea extrem de populară în Brazilia, cu o aciditate scăzută și o aromă subtilă de nuci și ciocolată.
Nu putem uita însă de cafelele gourmet, care sunt produse în cea mai mare măsură din boabe Arabica. Printre cele mai cunoscute sunt:
- Ethiopian Sidamo
- Colombian Supremo
- Guatemalan Antigua
- Jamaican Blue Mountain
Despre cafea: cum o alegi
Fie că o bei doar pentru a-ți lua un boost de energie, fie că ești atașat emoțional de ritualul tău de dimineață (este una dintre cele mai plăcute rutine zilnice pentru mulți dintre noi), prima gură de cafea din zi trebuie să fie perfectă. Însă, fiind atât de multe opțiuni disponibile pe piață, chiar și pentru împătimiți este greu să rămână consecvenți. Nu există o regulă universală, cafeaua este disponibilă pe rafturi pentru toate gusturile și toate buzunarele, fiind lesne de înțeles că nu toată lumea își permite sau dorește să aloce un buget mai mare pentru cumpărarea unei cafele speciale.
Totuși, atunci când dorim să ne răsfățăm dimineața, gândul ne zboară la mirosul de cafea proaspăt măcinată. Dacă se întâmplă să ai un coffee shop în apropiere, merită efortul ca măcar în weekend să dai o fugă pentru a-ți lua o cafea proaspăt prăjită și măcinată, conform recomandării primite de la barista. Specialiștii ne recomandă să nu cumpărăm cantități mari de cafea, deoarece aceasta își schimbă gustul destul de repede din cauza oxidării boabelor. Astfel, pentru o aromă proaspătă și intensă este recomandat să consumăm cafeaua în maximum două săptămâni de la momentul prăjirii ei.
Cafeaua: cum o prepari
Așa cum fiecare soi de cafea are o aromă proprie, și noi avem fiecare modalitatea noastră preferată de a o prepara. Odată ce am fost cuceriți, mulți dintre noi alocăm din ce în ce mai mult timp descoperirii ei. Astfel, în funcție de modalitatea preferată de preparare, începem să știm și ce tip de cafea se potrivește.
- Iubitorii cafelei puternice, concentrate, cu o spumă densă și intensă vor investi într-un espressor care poate obține din micul fruct tot ceea ce își doresc. Modalitatea acestuia de acționare este una simplă, dar perfectă: apa caldă trece prin portafiltru și transformă cele aproximativ 10 grame de cafea compresată într-o ceașcă cu băutură perfectă pentru orice dimineață.
- Cei care preferă o cafea tradițională vor apela la o cafea măcinată extrem de fin și un ibric simplu, ce va produce în câteva minute caimacul mult dorit. Această modalitate de preparare este una tradițională ce face parte din experiențele internaționale: orice fan al acestei băuturi care ajunge în Turcia sau în Grecia va încerca în primele zile o cafea la nisip. Nu doar caimacul acesteia îi atrage pe consumatori, ci și procesul de producție.
- Indiferent de generație, cu toții avem câte un filtru de cafea acasă sau la birou, de care nu ne putem despărți. Dat fiind faptul că în ultimii ani piața ne pune la dispoziție o multitudine de aparate (espressoare clasice sau care utilizează capsule), filtrele de cafea au început să piardă teren. Însă, cei care le preferă în continuare o fac datorită comodității și faptului că vor o cafea mai puțin intensă.
- Cei care doresc o cafea tare dimineața, dar nu dispun de suficient loc în bucătărie sau nu doresc să investească într-un espressor, apelează adesea la Ibricul Moka. Pentru a obține o cafea concentrată, acest ibric folosește aceeași tehnică precum espressoarele, însă cu o presiune mai mică. Cafeaua rezultată este una intensă, parfumul este puternic, iar spuma este perfectă.
10 cele mai consumate tipuri de cafea
Pentru că orice e bun trebuie utilizat în doze mici, împătimiții cafelei au trebuit să găsească și alte modalități de a o consuma în diferite momente ale zilei, fără a avea repercusiuni medicale sau insomnii. Astfel, în topul băuturilor pe bază de cafea avem sortimente perfecte pentru fiecare moment sau ocazie:
- Prima opțiune rămâne încă din secolul al XVIII-lea când a fost descoperit espressoul. Băutura intensă care ne poate mobiliza indiferent de doza noastră de energie este consumată cu precădere în prima parte a zilei, datorită intensității sale.
- Ristretto este prietenul cel mai bun al celor care nu au timp să savureze o cafea, dar au mare nevoie de un boost de energie. Este o cafea extrem de intensă, cu un grad ridicat de cofeină datorat de o doză mică de apă.
- Cafeaua lungă sau Americano este ideală pentru orice moment al zilei, datorită concentrației mai reduse de cofeină decât în espresso. Aceasta este de fapt un espresso căruia i se adaugă mai multă apă caldă. Nu are o spumă densă, însă aroma cafelei este prezentă pentru a trezi simțurile.
- Red eye coffee este combinația perfectă dintre o cafea americană și espresso. Are o intensitate mai mare decât cafeaua lungă, dar nu va crește tensiunea la fel de mult precum un espresso.
- Cafeaua turcească are atât de mulți fani încât o regăsim tot mai des în întreaga lume. Este o cafea la ibric a cărei modalitate de preparare este, pe lângă un trigger pentru rezultatul final al băuturii, și un spectacol interesant pentru consumatori.
- Cappuccino este pentru mulți dintre noi prima întâlnire cu cafeaua. Este băutura perfectă pentru cei ce nu doresc un boost de adrenalină, ci doar o aromă fină de cafea cu o spumă pufoasă și dulceagă. Cei care preferă aromele adaugă peste spuma delicioasă un strop de scorțișoară sau ciocolată.
- Latte macchiato este compromisul perfect între tăria unui espresso și delicatețea unui cappuccino. Avantajul acestuia este că se prepară în cantități mai mari decât cappuccino și, astfel, ne delectează cu aroma sa mai mult timp. Fiind o băutură ce conține mult lapte, cei care doresc să îl înlocuiască au acum o multitudine de opțiuni.
- Irish coffee este băutura cunoscătorilor, un cocktail alcătuit din cafea fierbinte, whiskey irlandez și zahăr. A fost descoperirea unui irlandez numit Joe și este în continuare extrem de bine vândută în puburile din întreaga lume.
- Cafeaua rece sau Ice coffee este perfectă pentru zilele toride de vară când avem nevoie de energie, dorim să ne sorbim cafeaua ce ne încununează diminețile, dar nu avem curajul să consumăm o băutură caldă.
- Caffé frappé este o descoperire grecească ce ne încântă simțurile pretutindeni în lume, datorită asemănării ei cu un desert. Pentru prepararea acestui tip de cafea se folosește cafeaua instant, lapte, gheață, frișcă și toppingul preferat.
Istoria cafelei
Nu mai este un secret pentru nimeni că această plantă a fost descoperită cu mult timp înainte în Etiopia, însă puțini știu că primele ființe care au consumat-o nu au fost oamenii, ci caprele. Povestea spune că un pastor etiopian a sesizat într-o zi că animalele sale au un comportament tare ciudat, fiind mult mai agitate decât în restul zilelor. Inspectând cu atenție zona, a văzut că acestea au consumat niște fructe mici și roșii, nemaiîntâlnite până atunci și a povestit pățania unui călugăr dornic să stea treaz toată noaptea pentru a se ruga. Așa a fost descoperită planta ale cărei fructe oferă un surplus de energie.
De la plaiurile etiopiene până la coffe shopul nostru preferat, cafeaua a parcurs un drum lung alături de tehnologia adecvată fiecărei perioade, dar esența unei cafele naturale este neschimbată. Este, în continuare, cel mai bun pretext pentru a te întâlni cu cineva drag sau pentru a te răsfăța împreună cu o carte bună.
Sursa foto: http://www.shutterstock.com/
Fara Comentarii