Cărți celebre, de citit măcar o dată-n viață

carti celebre

Într-o eră în care ecranele, fie ele de laptop, fie de smartphone, ne distrag atenția de la momentele de relaxare, întoarcerea la lectura clasică este o idee foarte inspirată. Puține senzații tactile se compară cu aceea de a răsfoi, filă cu filă, un roman captivant, iar mijloacele digitale nu pot reproduce mirosul hârtiei proaspăt tipărite. Zilele petrecute preponderent în casă sunt un moment de care putem profita pentru a recupera lecturile esențiale pentru o formare deplină. Ca de obicei, punctul de pornire cel mai bun este reprezentat de creațiile clasice ale literaturii universale. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de CARTE

Ce importanță au cărțile în momentele dificile

Dincolo de latura culturală a cititului, această activitate are beneficii majore în perioada pe care o traversăm și în care locuința proprie a devenit universul în care trăim toate cele 24 de ore. Este cunoscut efectul nefast pe care izolarea îl are asupra stării de bine a fiecăruia dintre noi, așa că tendința de a găsi activități care să alunge monotonia este un imbold cât se poate de justificat. Tentația facilă este aceea de a cădea pradă rețelelor sociale sau programelor de la televizor, însă acestea reprezintă doar capcane cronofage, care nu ne aduc niciun folos real și care ne pot amplifica starea de neliniște.

Veștile proaste, informațiile fără substanță, dar prezentate într-o cheie șocantă, precum și fotografiile din vacanțe, postate cu nostalgie, nu reprezintă un conținut care să ne îmbogățească în vreun fel. Lectura este hobby-ul pe care ar trebui să-l exploatăm din plin în momentele dificile, în care plimbările în parc sau chiar vacanțele au devenit, pur și simplu, inaccesibile. Destinele fascinante ale personajelor și firele epice care aduc în calea cititorului răsturnări surprinzătoare de situație nu sunt doar o sursă de fascinație, ci și un bun prilej de a trage învățăminte valoroase. 

Vezi categoria noastră ▶️ RECOMANDARILE LUNII

importanta cartilor

Ce titluri ale secolului XIX merită să citești

De câte ori nu ai auzit zicala „clasicii rămân clasici?” Cărțile de mai jos reprezintă baza literaturii și te țin aproape de personaje cu un caracter puternic, de-a lungul unei lecturi captivante.

Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen: a doua carte a autoarei britanice urmărește destinul domnului și doamnei Bennet, preocupați ca fiicele lor să-și lege viitorul de prosperul domn Bingley. Acțiunea cărții este dinamizată de arogantul Darcy, un personaj proeminent, care intervine în destinul personajelor, provocând evenimente bulversante. 

Război și pace”, de Lev Tolstoi: romanul scris de-a lungul a șase ani are în centrul atenției familiile Bolkonski și Rostov. Acțiunile și stările sufletești ale personajelor se derulează pe un fundal crâncen, cel al conflictului din Franța, condusă de Napoleon Bonaparte. 

Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas-fiul: opera care l-a scos pe tânărul Alexandre din umbra tatălui său este inspirată de dragostea autorului pentru curtezana Marie Duplessis. În cadrul acțiunii desfășurate la Paris, personajele alese pentru a metaforiza experiența scriitorului sunt Armand Duval și Marguerite Gautier.

Contele de Monte Cristo”, de Alexandre Dumas: romanul de aventuri povestește viața marinarului Édmond Dantes, ce parcurge drumul de la deținut la conte. Evadarea îi conferă ocazia de a se răzbuna pe procurorul general Villefort și pe toți cei care au contribuit la întemnițarea sa. 

Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde: opera a cărei acțiune începe într-un atelier de artă plastică tratează tema frumuseții fizice golite de virtute morală. Pictorul Basil Hallward este ucis de Dorian Gray, pentru ca portretul celui din urmă să rămână neschimbat odată cu trecerea timpului.

„Mizerabilii”, de Victor Hugo: de-a lungul romanului publicat în 1962, avem ocazIa de a-l urmări pe Jean Valjan, un ocnaș fugar care devine binefăcător al unui oraș întreg și este răsplătit cu funcția de primar. Cititorul este captivat, în paralel, de povestea de dragoste dintre Marius și Cosette.

carti secolul XX

Ce titluri ale secolului XX nu trebuie ratate

Pe cât de bogat a fost secolul trecut în evenimente, pe atât de fidel au fost ele reflectate de literatura universală. Iată o mică parte a cărților asupra cărora merită să te concentrezi:

Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez: romanul scris de câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură în 1982 tratează tema condiției umane și a singurătății. În centrul acțiunii se află destinul familiei Buendia, din satul columbian Macondo. 

Recviem pentru o călugăriță”, de William Faulkner: pornind de la cazul veteranului de război William Craig, Deborah Jones, reporter al ziarului Miami Herald, reușește să demaște o lume dominată de moguli, de corupți și de mafie. Miza jurnalistei este aceea de a-l salva de la execuție pe militarul acuzat pe nedrept de crimă. 

În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust: romanul întins pe parcursul a șapte volume vorbește despre avansul, de-a lungul înaltei societăți, al unui personaj aproape autobiografic. Swann este personajul principal, mereu marcat de nostalgia simțurilor din prezent și de viziunea evenimentelor trecutului. 

Vezi categoria noastră de 👉 CĂRȚI DE CITIT INTR-O VIATA

Spre far”, de Virginia Woolf: vacanța familiei Ramsay este în centrul atenției romanului scriitoarei consacrate genului polițist. Intriga operei este declanșată de excursia către un far, ce scoate la iveală diferențele dintre natura masculină și cea feminină. 

Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald: viața plină de efervescență a orașului fictiv West Egg, marcată de excesele tipice anilor ’20, este decorul ideal pentru tânărul Nick Carraway. Vecinătatea lui cu excentricul milionar Jay Gatsby îi deschide poarta către o cascadă de aventuri și de intrigi ce duc la distrugerea multor destine. 

„Lolita” de Vladimir Nabokov: pornind de la pasiunea stranie a unui bărbat adult pentru o tânără de doar 12 ani, romanul ce a avut inclusiv statut de carte interzisă surprinde printr-un paradox: în ciuda subiectului tratat, „Lolita” nu conține pasaje obscene sau scene a căror descriere să poată fi considerată scandaloasă. 

Să transformăm un moment de criză într-un prilej de a parcurge mental aventuri nebănuite. Cu sugestiile de mai sus, cu siguranță ai un bun punct de pornire. Descoperă recomandările noastre și în materie de cărți amuzante care te vor relaxa în orice moment al zilei.

Credit foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: