Cărți ale copilăriei pe care să le recitești sau pe care să le recomanzi copilului tău

Carti pentru copii

Pe măsură ce ecranele ne invadează viața, a devenit tot mai greu să îi ții pe cei mici atenți cu povești scrise. Cititul are multe avantaje, de la dezvoltarea vocabularului și a creativității la învățare și evadare.

Fie că îți dorești să recitești cărțile copilăriei sau dorești să înveți copiii obiceiuri bune încă de la o vârstă fragedă, lectura este o activitate potrivită pentru mic și mare. Seara, înainte de culcare, în weekend sau poate în vacanță, cititul poate deveni o activitate care educă și relaxează, în același timp.

În continuare poți citi mai multe despre importanța lecturii pentru copii și adulți, precum și câteva recomandări de carti esentiale ale copilariei. Să purcedem la drum.

  • De ce este important să citești
    • Importanța cititului în copilărie
    • Importanța lecturii ca adult
  • Recomandări de cărți de citit și recitit indiferent de vârstă
    • Micul prinț – Antoine De Saint-Exupéry
    • O călătorie spre centrul pământului – Jules Verne
    • Aventurile lui Tom Sawyer – Mark Twain
    • Anne de la Green Gables – Lucy Maud Montgomery
    • Călătoriile lui Gulliver – Jonathan Swift
    • Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia – Selma Lagerlof
    • Cele mai frumoase basme populare
    • Ursulețul Winnie Puh – A.A. Milne
    • Poveștile Fraților Grimm – Frații Grimm 
    • Piciul – Alphonse Daudet

De ce este important să citești

Cititul este foarte important pentru copii și adulți. Mai jos sunt câteva beneficii ale cititului.

Importanța cititului în copilărie

Lectura este importantă în dezvoltarea unui copil deoarece stimulează creierul, trezește simțurile și încurajează explorarea. Poți citi mai jos care sunt beneficiile cititului pentru copii:

  • Încurajează descoperirea literelor – învățarea literelor începe cu primele povești citite de părinte. Copilul ascultă, reține și începe să înțeleagă. Pe măsură ce crește, își amintește tot mai multe cuvinte și expresii. Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii pentru creier și reprezintă o condiție pentru o educație de calitate. Pe lângă povestea în sine, lectura încurajează capacitatea de a reține informații, care îi va fi utilă de-a lungul întregii vieți;
  • Susține memoria și puterea de concentrare – prin lectură copiii care altfel sunt împrăștiați sau ceva mai uituci încep să se concentreze mai ușor. Obligația de a urmări povestea și mai târziu de a întoarce filele pentru a vedea următoarele aventuri îmbunătățește concentrarea celui mic. Bineînțeles că volumul trebuie să îl atragă. Povestea trebuie să fie suficient de simplă pentru ca piciul să nu aibă dificultăți în a o înțelege;
  • Îmbunătățește vocabularul – acest lucru este evident deoarece în timpul lecturii copilul reține o mulțime de cuvinte noi și expresii. Mai mult, pe durata lecturii te poți opri pentru a-i explica anumiți termeni. De asemenea, prin lectură va învăța să organizeze și clasifice noile informații dobândite, iar mai apoi să găsească legături între ele. Folosirea de sinonime, parafrazări și dialog încurajează și mai mult dezvoltarea vocabularului. Aceste cunoștințe ajută copilul să se exprime mai ușor. Vorbirea devine mai clară și crește încrederea în sine;
  • Susține somnul odihnitor – cititul reprezintă o modalitate eficientă de relaxare. Este important să citești celui mic 20-30 de minute înainte de culcare. Acest obicei acționează similar terapiei. Mintea și mușchii încep să se relaxeze.

Importanța lecturii ca adult

Lectura este benefică și pentru adulți. Iată care sunt câteva dintre beneficiile lecturii, dacă ești adult:

  • Cititul te ajută să evadezi – prin citit poți evada din monotonia zilnică pentru a călători în locuri magice, purtat fiind de poveste. Prin lectură evadezi din propria viață timp de câteva ore și poți experimenta lucruri noi cu ajutorul personajelor;
  • Cititul te ajută să te relaxezi – lectura după o zi dificilă acționează precum un balsam pentru minte și corp. În plus, vei dormi mai bine;
  • Cititul te ajută să te cultivi – lectura te ajută să ai mai multe cunoștințe despre orice subiect îți dorești. Descoperind clasicii literaturii vei putea evolua ca om, iar cărțile contemporane te vor ajuta să înțelegi mai bine prezentul;
  • Cititul stimulează creierul – studiile existente arată că stimularea mintală poate încetini progresul unor afecțiuni neurodegenerative. Dacă îți menții creierul activ, ai mai multe șanse să îl folosești bine la bătrânețe;
  • Cititul reduce stresul – lectura te ajută să scapi, cel puțin pentru câteva ore, de grijile zilnice și de anxietate. Un roman te poate teleporta într-o altă lume;
  • Cititul susține gândirea analitică – ai citit un roman politist și ai ghicit criminalul înainte de încheierea cărții? Asta înseamnă că ai abilități analitice bune. Poți sintetiza detaliile și argumentele oferite de carte;
  • Cititul dezvoltă empatia – atunci când citești o carte te pui în pielea personajelor. Prin lectură înveți lucruri noi despre tine și despre alte culturi. Poți chiar căpăta o perspectivă nouă asupra vieții. Atunci când citești despre experiența de viață a altor oameni, ajungi să înțelegi mai bine ceea ce simt și ce îi motivează.

Recomandări de cărți de citit și recitit indiferent de vârstă

Sunt unele cărți pe care le citim, unele pe care ne dorim să le recitim, iar altele le recomandăm celor dragi. Mai jos sunt câteva cărți care fac parte din toate categoriile, pe care le poți citi indiferent de vârstă.

Micul prinț – Antoine De Saint-Exupéry

Micul print este una dintre cele mai frumoase povești despre dragoste, prietenie și speranță. Prințul din poveste este un băiețel de pe o mică planetă, de fapt un asteroid, care călătorește în univers pentru a descoperi ce este viața.

În călătoria sa descoperă că oamenii sunt mai impredictibili decât se aștepta, dar și că, având noroc, poți da peste unul care își mai amintește cum era în copilărie.

carti-pentru-copii-1

O călătorie spre centrul pământului – Jules Verne

Publicată în 1864, O calatorie spre centrul pamantului a încântat mai multe generații de cititori prin odiseea spre lumea minunată de dedesubtul pământului.

Axel este un tânăr care descoperă un pasaj secret spre centrul pământului și pornește în aventură alătură de unchiul său Lidenbrock și de Hans. În drumul lor dau peste tot felul de pericole, animale preistorice și alte curiozități care îi încântă la fiecare pas.

Este un volum ideal pentru toții pasionații de nou și de aventuri, potrivit deopotrivă pentru copii și adulți.

carti-pentru-copii-2

Aventurile lui Tom Sawyer – Mark Twain

Aventurile lui Tom Sawyer spune povestea unui copil pe nume Tom care locuiește cu mătușa sa Polly, dar este dornic de aventuri. Dacă la început aventurile sunt imaginare, odată ce îl cunoaște pe Huck Finn, lucrurile se complică și se văd forțați să părăsească orașul.

Cu pericolul mereu pe urme, băieții au șansa să devină eroi. Prin poveștile sale, Mark Twain explorează teme precum minciuna, superstiția și răzbunarea. Un volum din care toată lumea are ce învăța.

carti-pentru-copii-3

Anne de la Green Gables – Lucy Maud Montgomery

Marilla și Matthew doresc să adopte un băiat pentru a-i ajuta cu treaba la fermă. Nu mică le este mirarea când în locul unui băiat primesc o fată roșcată, pe Anne. Plină de energie și bună dispoziție, Anne îi farmecă pe frații Cuthberts, precum și pe ceilalți localnici din sat.

Volumul Anne de la Green Gables deapănă aventurile lui Anne la ferma Green Gables și în satul Avonlea. Citită de copii și adulți, seria Anne de la Green Gables sărbătorește modul în care fiecare dintre noi este unic.

carti-pentru-copii-4

Călătoriile lui Gulliver – Jonathan Swift

Alexander Pope spunea despre Calatoriile lui Gulliver că este citită de toată lumea, începând cu birourile parlamentarilor și până la bonele copiilor.

Publicat în 1726, volumul descrie călătoriile (imaginare) ale chirurgului Lemuel Gulliver pe meleaguri cu pitici și giganți, oameni de știință și falși filozofi, cai raționali și oameni cu un comportament animalic.

carti-pentru-copii-5

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia – Selma Lagerlof

Minunata calatorie a lui Nils Holgersson din Suedia vine de la autoarea Selma Lagerlof, prima femeie care a primit premiul Nobel pentru Literatură.

Nils este un băiețel obraznic care torturează animale și nu își ascultă părinții până în ziua în care el însuși se trezește având dimensiunile unui elf. Însă, confuz de dimensiunile sale minuscule, se suie în spatele unei gâște care îl poartă pe deasupra Suediei.

În călătoria sa, Nils află lucruri noi despre viața păsărilor și a animalelor sălbatice, despre Suedia și despre ce înseamnă să fii cuminte.

Volumul a devenit în scurt timp un clasic, atât în țara natală, cât și printre copiii din întreaga lume.

carti-pentru-copii-6

Cele mai frumoase basme populare

Oferindu-i copilului cele mai frumoase basme populare îi transmiți o parte din folclor. Protagoniștii sunt feciori de împărat aflat la început de drum, zmei, prințese, vrăjitoare, animale care vin în ajutorul eroilor.

Citind această carte copilul tău va afla că viața implică greutăți și pericole, însă, dacă depui efort, ai șanse de izbândă.

carti-pentru-copii-7

Ursulețul Winnie Puh – A.A. Milne

Ursuletul Winnie Puh este o altă carte iubită de multe generații. Autorul A.A. Milne a scris poveștile pentru fiul său Christopher Robin, ale cărui animale de pluș au devenit personaje.

Personajul principal este Winnie Puh, un urs cu blana galbenă care adoră mierea și trăiește în Pădurea celor 100 de Acri. Prietenii săi sunt măgărușul Eeyore, porcușorul Piglet, bufnița, Iepurilă și cangurul Kanga alături de puiul său Roo.

Poveștile sunt scurte și ușor de reținut, încărcate de momente comice și învățături.

carti-pentru-copii-8

Poveștile Fraților Grimm – Frații Grimm

Publicate pentru prima oară în anul 1812, Povestile Fratilor Grimm au încântat generații de copii. Ediția germană se află sub protecția UNESCO Amintirea Lumii.

Poveștile clasice au personaje vrăjitoare rele, mame vitrege, zâne, uriași, dar și prințese, feți-frumoși tineri și naivi, care odată trecuți prin diverse provocări își câștigă dreptul la tron. Multe povești presupun ajutorarea unor animale sau bătrâne, ajutor care revine protagonistului atunci când este la nevoie.

carti-pentru-copii-9

Piciul – Alphonse Daudet

Romanul Piciul, adaptat după viața timpurie a autorului, spune povestea unui copil sărac. Acesta trebuie să se mute din sudul Franței în Lyon pentru locul de muncă al tatălui. Odată ce Piciul începe școala, copiii și profesorii încep să râdă de el.

Totuși, copilul nu se lasă și ajunge să înțeleagă că trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a avea respectul celor din jur. Într-un final, înțelege că maturizarea este inevitabilă.

carti-pentru-copii-10

Cărțile copilăriei ne ajută să ne apropiem de copii, dar și de propriul eu, în momentele dificile în care avem nevoie de speranță. Lectura lor insuflă valori fără a fi moralizatoare, motiv pentru care sunt iubite de milioane de oameni și continuă să fie citite.

Sursa foto: Elefant, Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: