Care sunt cele mai bune cărți polițiste 

cele-mai-bune-carti-politiste

Cu toții știm cât este de important să citim, pentru a acumula cunoștințe noi într-un mod pe care alte surse de învățare nu îl pot oferi. Cărțile sunt o sursă bogată de informații, deschid noi lumi și orizonturi necunoscute și unice, iar pentru pasionați, reprezintă o sursă de inspirație și de a descoperi stiluri noi de a scrie.

Cititul nu este doar o modalitate plăcută de a petrece timpul, ci ne ajută și să ne deconectăm de la problemele de zi cu zi, ne relaxează și ne oferă soluții pentru a privi viața dintr-o perspectivă surprinzătoare sau pentru a găsi rezolvarea la anumite probleme care ni se par fără ieșire.

Indiferent de stilul favorit sau de suportul pe care îl preferăm pentru citit, acesta are o mulțime de efecte pozitive asupra creierului nostru. Dacă gândirea ne este stimulată constant și ne antrenăm materia cenușie, putem preveni diverse afecțiuni mintale, cauzate de înaintarea în vârstă, pe lângă alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea capacității de memorare și dezvoltarea gândirii critice.

  • Ce beneficii are cititul
  • Care este stilul tău literar preferat
  • De ce iubim romanele polițiste
carti-politiste

Ce beneficii are cititul 

Pentru mulți dintre noi, cititul este un hobby, o activitate de care ne bucurăm în timpul liber sau, din contră, ne construim programul zilnic astfel încât să avem măcar puțin timp și pentru citit. Este una dintre plăcerile vieții, pentru care nu avem nevoie de foarte multe lucruri, doar de o carte captivantă care ne oferă o evadare într-un univers fascinant.

Pe lângă relaxare, cititul are numeroase beneficii pentru starea noastră mintală și pentru a ne menține capacitățile psihice în cea mai bună formă.

Atunci când citim o carte, indiferent de stilul în care aceasta este scrisă, este necesar să memorăm personajele, să urmărim atent acțiunea și să avem tot timpul în minte o mulțime de detalii care ne ajută să înțelegem contextul și povestea în ansamblul ei. Mai ales în cazul romanelor polițiste, modul în care este construită acțiunea ne stimulează capacitatea de memorare. Creierul uman funcționează ca orice alt mușchi: are nevoie de antrenament pentru a se păstra în formă. Cu cât memorăm mai multe informații, cu atât celelalte lucruri învățate anterior sunt mai solide, așa că stocarea de noi date este mai ușoară.

Cu cât citim mai mult, cu atât ne dezvoltăm creativitatea. Dacă citim o carte polițistă, de science-fiction sau cu subiect istoric, imaginația noastră este pusă la treabă, pentru că avem nevoie de o reprezentare vizuală a informațiilor pe care le acumulăm prin citit. Mai ales în cazul cartilor intr-o limba straina, creativitatea ne este stimulată, pentru că, pe lângă informațiile pe care le citim, este nevoie să facem traducerea automat în minte.

Putem descoperi orizonturi noi, fără să plecăm de acasă. Cititul ne oferă posibilitatea de a face cunoștință cu oameni, țări și culturi necunoscute, cu istorii fascinante și ne putem imagina mai ușor locuri și evenimente despre care doar am auzit, în trecere.

Unul dintre cele mai importante beneficii pe care ni le oferă cititul este acela că dezvoltă gândirea critică. În special când citim o carte polițistă, mintea noastră este în alertă, iar gândirea devine mai ageră și mai perspicace. Gândirea critică este esențială pentru a lua decizii importante și pentru a procesa informațiile rapid, într-o manieră organizată.

Cititul ne ajută să ne îmbogățim vocabularul, pentru că întâlnim termeni și concepte noi, pe care este nevoie să le clarificăm, pentru a înțelege pe deplin textul.

Pentru a avea un somn odihnitor și pentru a adormi mai repede, este recomandat ca, înainte de ora de culcare, să facem un lucru relaxant, care nu implică ecranul televizorului sau al telefonului. Cititul este una dintre cele mai bune modalități de a ne deconecta, așa că un capitol din cartea preferată, înainte de culcare, ne asigură un somn odihnitor. 

beneficiile-cititului

Care este stilul tău literar preferat 

Avem gusturi literare diferite, iar lecturile noastre sunt dintre cele mai variate. Deși există o mulțime de stiluri literare, în linii mari, literatura poate fi împărțită în 2 categorii principale: fiction și non-fiction. În mod evident, acestea nu se exclud reciproc, iar admiratorii unei categorii pot fi interesați și de cealaltă. În mod ideal, interesele noastre ar trebui să fie cât mai variate, pentru a ne lărgi orizonturile și cunoștințele.

Unele persoane preferă literatura non-fiction, cea în care informațiile sunt comunicate în mod direct, sub forma unei scrieri într-un stil mai degrabă jurnalistic. Memoriile, jurnalele, jurnalele de călătorie, eseurile, biografiile și autobiografiile sunt exemple de literatură non-fiction. Pentru pasionații de istorie sau pentru cei care doresc să descopere culturi noi ori să afle cât mai multe informații despre personalități marcante, acest stil este ideal. Se citește ușor, chiar dacă este un volum mare de informații, pentru că, în general, acestea sunt prezentate într-o manieră atrăgătoare, care suscită interesul.

Literatura fiction este categoria din care fac parte romanele, nuvelele, teatrul, basmele, povestirile, în general, orice formă de scriere care nu este inspirată din fapte reale, chiar dacă, pe alocuri, se pot regăsi accente autobiografice sau istorice. Genurile literare sunt variate, iar creativitatea scriitorilor a dus la nevoia, de-a lungul timpului, de a mări această categorie. În prezent, există o mulțime de subgenuri de romane sau povestiri, în funcție de stilul de scriere sau subiect.

Cărțile fantasy sau science-fiction sunt, în general, preferate de adolescenți, pe când genul mystery este ideal pentru cei cărora le place să se transforme în detectivi și să descopere indicii. Însă nu există o regulă generală în ceea ce privește vârsta sau interesele. Cititorii avizi, care preferă acest tip de activitate, pentru a se relaxa, sunt și cei care citesc cărți din toate categoriile și genurile literare.

stilul-literar-preferat

De ce iubim romanele polițiste 

Indiferent de stilul sau genul preferat, niciun pasionat de citit nu va refuza o carte polițistă. Indiferent că ne plac romanele fantasy, cele în care istoria este personaj principal sau piesele de teatru, romanele polițiste sunt cele care ne pun cel mai mult la treabă imaginația, creativitatea și abilitățile de detectiv.

Fie că este vorba despre o dispariție misterioasă, despre o crimă cu mulți suspecți, fie despre un jaf elaborat, cărțile polițiste ne țin cu sufletul la gură, în încercarea de a descâlci misterul și de a ne da seama de deznodământ, înainte de finalul cărții.

Pentru cei care preferă să citească în original, piața de carte are o ofertă bogată, iar romanele polițiste ale unor autori celebri sunt disponibile în original sau într-o limbă de circulație internațională.

Probabil cea mai cunoscută autoare de romane polițiste este Agatha Christie, care a îmbinat într-un mod original stilul literar inconfundabil cu misterele și intrigile interesante, al căror deznodământ a ținut cu respirația tăiată generații întregi de cititori. Misterul este rezolvat, de obicei, în ultimele pagini ale romanelor și, de cele mai multe ori, este surprinzător. Una dintre cele mai cunoscute cărți polițiste, Crima din Orient Express, a fost ecranizată de nenumărate ori, însă romanul pune la contribuție în moduri neașteptate mintea cititorului, care este participant activ la deslușirea misterului unei crime, aparent, fără motiv.

Un maestru al indiciilor bine ascunse sau fin sugerate și al personajelor construite astfel încât să-i inducă în eroare chiar și pe cei mai experimentați cititori, Sir Arthur Conan Doyle ne-a lăsat ca moștenire literară numeroase cărți polițiste și pe celebrul Sherlock Holmes, detectivul tipicar, cu o metodă care pare empirică, dar care este întotdeauna susținută de argumente logice și științifice. Un excelent cunoscător al naturii umane, Sherlock ne poartă prin numeroase mistere care ne scot din rutina zilnică și ne ajută să ne dezvoltăm abilități de profiler, prin personajele colorate și inedite pe care ni se prezintă. Aventurile lui Sherlock Holmes sunt ocazia perfectă pentru cititor de a observa chiar și cele mai nesemnificative detalii ale unei situații și de a își testa intuiția.

Scrisă într-un stil ușor de urmărit, cu planuri întrepătrunse și flash-back-uri revelatoare, Obiecte Ascutite este cel mai cunoscut roman polițist al scriitoarei Gillian Flynn, un nume celebru printre iubitorii genului. Suspansul este unul dintre personajele principale ale unei cărți polițiste cu final neașteptat, iar lista suspecților se schimbă cu fiecare pagină parcursă, într-un carusel de detalii și personaje cu particularități dintre cele mai neașteptate.

Cărțile polițiste ne captează atenția de la primele pagini și e aproape imposibil să ne oprim la un singur capitol și să reluăm lectura a doua zi. Imaginația lucrează pentru a găsi soluții dintre cele mai creative, gândirea critică ne ajută să analizăm situațiile și personajele din unghiuri neașteptate, iar memoria este pusă la treabă pentru a aduna indiciile ascunse printre rânduri sau într-un gest al unui personaj, descris cu măiestrie literară.

romane-politiste

Lectura are numeroase beneficii pentru copii și adulți deopotrivă, indiferent de stilul literar preferat. Fiind printre cele mai răspândite genuri literare, cărțile polițiste sunt preferate de cititori de toate vârstele. Misterele ne pun mintea și imaginația la contribuție, ne ajută să ne dezvoltăm memoria și gândirea critică și să privim situațiile fără a fi influențați de preferințele pentru anumite personaje.

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d