Care sunt beneficiile gătitului acasă și cum poți prepara mâncăruri sănătoase

avantajele gatitului acasa

Cu toții trecem printr-o perioadă dificilă, care ne-a dat programul nostru obișnuit peste cap. O perioadă în care am învățat să apreciem lucrurile simple, să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu familia  și să facem activitățile care ne fac plăcere și ne relaxează. Pe lângă lectură sau sesiunile de joacă împreună cu cei mici – și gătitul acasă, împreună cu familia, ne ajută să uităm de problemele cotidiene. Alimentația joacă un rol esențial în sănătatea noastră, întrucât hrana ne dă energie și ne furnizează toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Tocmai de aceea, odată ce alegem să gătim acasă ne putem controla alimentația, iar acest lucru este esențial pentru a avea un regim de viață sănătos.

În cele ce urmează o să-ți povestim care sunt beneficiile gătitului acasă și, mai ales, cum poți prepara mâncăruri sănătoase.

Beneficiile gătitului acasă

beneficiile gatitului acasa

Mulți dintre noi găsesc tot felul de scuze ca să nu gătească. Fie că nu știu, fie că este mult mai simplu și comod să comanzi mâncare deja preparată. Însă, timpul petrecut în bucătărie nu este o pierdere de vreme. Decât să mănânci produse de tip fast-food la masa de prânz, în timp ce rezolvi task-uri pentru job, mai bine gătești ceva sănătos, în timp ce asculți melodiile preferate.

De asemenea, ca să te simți și mai confortabil, iar cadrul să fie și mai plăcut, amenajează-ți bucătăria astfel încât să ai toate lucrurile la îndemână. Alege o față de masă colorată și nu uita de șervețelele asortate sau de mănușile pentru gătit. 

Vezi 👉 AICI categoria noastră de TEXTILE PENTRU BUCATARIE

Iată și alte motive pentru a te apuca de gătit:

Petreci mai mult timp cu familia

Gătitul împreună ne oferă posibilitatea de a ne conecta cu persoanele dragi și de a relaționa mai mult. Fiecare membru din familie poate participa la pregătirea felurilor de mâncare, inclusiv copiii. Pe cei mici îi poți învăța să aprecieze mâncarea gătită acasă, dar și cum să prepare diferite rețete. În plus, în felul acesta familia comunică mai mult, iar copiii acordă prioritate lucrurilor desfășurate împreună cu cei dragi.

Cum îi poți implica pe cei mici în activitățile din bucătărie? Ei bine, îi poți lăsa pe ei să prepare fursecuri delicioase, cu ajutorul formelor pentru prăjituri.

Vezi 👉 AICI categoria noastră de FORME PENTRU PRAJITURI

Economisești bani

Gătitul acasă te ajută să economisești bani. Dacă faci un calcul simplu, ajungi la concluzia că un meniu comandat costă mai mult decât dacă alegi să îl gătești tu. În plus, ingredientele pe care le cumperi pentru acel preparat le poți folosi și pentru pregătirea altor feluri de mâncare.

Mai mult decât atât, banii pe care îi economisești gătind acasă îi poți investi în tigăi și oale de calitate. De cele mai multe ori, acestea influențează gustul și aspectul mâncării, așa că ele sunt elemente esențiale pentru ca preparatele tale să fie gustoase.

Vezi 👉 AICI categoria noastră de VASE PENTRU GATIT

Gătitul acasă este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură

Să îți gătești mâncarea este o variantă sigură, pentru că folosești ingredientele pe care ți le dorești și nu trebuie să îți faci griji că în preparatul tău au fost adăugate arome artificiale care nu sunt sănătoase. În plus, ai mai puține șanse să te îmbolnăvești de o toxiinfecție alimentară, din cauza faptului că alimentele nu au fost depozitate corespunzător.

Acasă, chiar dacă ai gătit mai multă mâncare, de exemplu, pe cea rămasă o poți păstra în diferite recipiente și caserole – și astfel te poți bucura de ea proaspătă, chiar și după o zi sau două.

Vezi 👉 AICI categoria noastră de produse pentru DEPOZITAREA ALIMENTELOR

Metode de gătit sănătos pe care să le pui în practică

metode de gatit sanatos

Să gătești sănătos nu este doar un trend, ci și o necesitate dacă îți dorești să ai o sănătate cât mai bună. Prepararea termică a alimentelor este esențială, pentru că ea poate suprima vitaminele și mineralele din alimente. Acordă atenție modului în care gătești mâncarea și nu-ți face griji că este un lucru atât de dificil. Ai nevoie doar de ustensilele potrivite și de alimentele preferate.

Gătitul la abur

Gătitul la abur este o metodă eficientă și rapidă. Avantajul este acela că aproape orice aliment poate fi gătit la abur, iar în felul acesta poți profita din plin de toți nutrienții din alimente. Mai exact, mâncarea preparată în acest mod își păstrează aproximativ 60% din valoarea nutrițională. Nu știi ce tigaie pentru gătitul la abur să alegi? Ia în calcul setul Vikos, Ambition.

Vezi 👉 AICI: Set pentru gatit la aburi – Vikos – Ambition 

Gătitul la grill

Evită să prăjești alimentele în ulei și gătește-le la grill. În plus, aportul lor nutrițional este mai mare. Dacă nu ai un grătar electric sau unul cu apă, poate, o alternativă este Tigaie GRILL, Vanora Delis, ideală pentru folosirea zilnică.

Vezi 👉 AICI: Tigaie GRILL – Vanora Delis

Fierberea

Fierberea este un alt procedeu prin care poți prepara mâncăruri sănătoase. De reținut este faptul că prin fierbere mulți nutrienți ajung în apă, astfel că recomandat este să fierbi alimentele la foc mic. Ai nevoie doar de o oală rezistentă și încăpătoare, mai ales dacă obișnuiești să consumi supe și ciorbe în mod regulat.

Vezi 👉 AICI categoria noastră de OALE ȘI CRATIȚE

Gătitul la cuptor

Mulți aleg să își pregătească alimentele la cuptor, întrucât aceasta este o alternativă sănătoasă. În primul rând, preparatele pot fi gătite chiar și fără ulei și, în plus, datorită căldurii se elimină surplusul de grăsime din anumite tipuri de carne. Dacă optezi pentru această variantă, avantajul este că poți prepara nenumărate rețete la cuptor. Însă, înainte de toate, nu uita să te înarmezi cu o tavă de copt rezistentă.

Vezi 👉 AICI categoria noastră de TĂVI DE COPT

Gătitul acasă ne face bine și ne aduce multe satisfacții. Toată atenția noastră se îndreaptă către ceea ce preparăm și astfel uităm de grijile cotidiene. Ne relaxăm, în timp ce preparăm mâncarea preferată și socializăm mai mult cu familia. În plus, ne ajută să economisim bani, dar și să evităm toxiinfecțiile alimentare. Ușor, ușor, gătitul se poate transforma într-un hobby și nimic nu se compară cu aprecierea celor dragi, atunci când gustă din mâncarea pe care ai gătit-o.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: