Călătoriile pot fi o sursă de stres: schimbări neașteptate de program, adaptarea la un mediu nou, lipsa anumitor lucruri de bază cu care ești obișnuit, pe scurt, există mulți factori de care trebuie să ții cont. Din acest motiv, orice sfat care poate face călătoria cu avionul mai ușoară sau mai plăcută va fi neprețuit, pentru a profita la maximum de ea. Nu este întotdeauna ușor să știi la ce să te aștepți, atunci când vine vorba despre bagajele autorizate, indiferent dacă este vorba despre cele de mână sau cele la cală. Depinde întotdeauna de compania aeriană care operează zborul, iar politica acesteia privind bagajele poate fi modificată în timp. Deci, cel mai bine este să fii informat, dacă intenționezi să călătorești cu avionul în curând. Am pregătit pentru tine informații referitoare la dimensiunea și greutatea bagajelor pe care le poți lua în avion, precum și alte sfaturi practice.
- Cum să-ți alegi valiza
- Bagajul de cală
- Cum organizezi bagajul de cală
- Călătorește inteligent doar cu bagaj de mână
- Cum să-ți faci eficient bagajul de mână
- Lichide și alte articole interzise în bagajul de mână
Cum să-ți alegi valiza

Bagajul înseamnă mai mult decât alegerea unei valize, fiind o modalitate de a te asigura că vei călători fără dificultăți:
- Primul punct de plecare în alegerea unei valize este dimensiunea, majoritatea companiilor aeriene având reguli stricte cu privire la acest aspect, dar și la numărul de bagaje de mână și la cală, pe care un călător le poate avea cu el. Fiecare companie aeriană are reguli diferite, dar, în general, se permit o geantă mică sau una pentru laptop, un bagaj de mână, care poate fi transportat în cabină, și unul mare, ce va fi stocat la cală.
- Greutatea este un alt aspect de care trebuie să ții seama, o regulă generală fiind aceea că bagajul de mână nu ar trebui să cântărească, în total, mai mult de 10 kilograme. Dacă bagajul de mână este prea greu, acesta va fi dus la cală, deci va trebui să suporți costuri suplimentare. Se consideră că bagajele de mână prea grele, depozitate în dulapurile din cabină, pot crea un mediu de zbor periculos.
- În ceea ce privește materialul din care este confecționată valiza/geanta, se spune că bagajele cu carcasă dură sunt mai rezistente, dar, în realitate, acest lucru nu este întotdeauna valabil. Deși valizele cu carcasă dură pot oferi o protecție suplimentară, ele pot fi mai grele, iar spațiul interior poate fi influențat de design. Valizele din pânză sunt mai flexibile și, în general, mai ușoare, dar pot fi predispuse la mai multe accidente. Dacă alegi o geantă din țesătură, investește într-un obiect mai scump, care poate fi mai rezistent.
- În ceea ce privește bagajul de mână, acesta poate consta într-o valiză sau un rucsac, ambele putând fi accesorizate cu rotile, iar din acest punct de vedere, poți conta pe propriile preferințe.
- Bagajele cu rotile sunt perfect concepute pentru a le putea manevra eficient, mai ales în aeroport, cu condiția ca roțile să fie rezistente. Completate cu mânere de tracțiune, extensibile, acestea sunt accesoriul ideal pentru călătorii.
- Nu în ultimul rând, există și genți inteligente, cu diverse accesorii, precum puncte de alimentare a dispozitivelor mobile, etichete electronice pentru bagaje, monitorizare GPS și încuietori antifurt. Gențile de acest tip costă mai mult decât cele obișnuite, dar revoluționează total modul în care poți călători.
- Alege o culoare sau un imprimeu care iese în evidență, astfel încât riscul de a fi confundat cu bagajul altei persoane să fie mai mic. Evită gențile albe sau crem, pentru că se murdăresc repede.
Bagajul de cală

Bagajul la cală poate fi inclus sau nu în costul biletului. Frecvent, la o companie aeriană low-cost, acesta este separat de bilet. Prețul inițial al călătoriei poate fi foarte atractiv, dar, imediat ce adaugi o opțiune precum bagajul la cală, factura crește. Poți face o comparație, înainte de a cumpăra biletele. Uneori, poți avea surpriza ca biletul la o companie aeriană de linie să fie mai ieftin chiar cu valiza la cală.
Dimensiunile maxime ale bagajelor care sunt transportate la cală diferă de la o companie la alta și chiar în funcție de destinație sau de perioada anului. Astfel, limita general acceptată este de 158 de centimetri liniari (înălțime + lățime + lungime), dar, în realitate, bagajul de cală nu este măsurat decât dacă este voluminos. De asemenea, în ceea ce privește greutatea, aceasta variază între 15 și 36 kilograme.
În funcție de tipul de bilet, sunt acceptate unul sau mai multe bagaje la cală, deci este mai bine să obții informații specifice de la compania aeriană aleasă.
Companiile aeriene permit excesul de greutate, depășirea dimensiunilor sau bagaje suplimentare, dar contra cost. Aceste taxe pot fi foarte ridicate, iar companiile aeriene sunt în general stricte în aplicarea acestor politici. Asigură-te că știi detaliile exacte privind bagajele la cală, ca să eviți costuri inutile, care pot varia de la 10 la 150 de euro.
Bagajele transportate la cală pot fi deschise pentru inspecție la aeroport și, dacă valiza este blocată, lacătul poate fi rupt pentru verificarea interiorului. Încearcă să folosești o încuietoare aprobată de autoritățile în domeniu, pentru a evita deteriorarea bagajelor sau a încuietorilor.
De asemenea, asigură-te că ai atașat etichete cu datele tale de contact, pentru a putea fi ușor identificat, dar și din motive de securitate.
Cum organizezi bagajul de cală

Sfaturile de mai jos te vor ajuta să îți pregătești eficient bagajul pentru cală și să te bucuri în liniște de călătorie:
- Împachetează-ți lucrurile în funcție de destinație și de prognoza meteo și nu lua cu tine decât esențialul. Dacă îți lipsește ceva, în principiu, poți cumpăra orice, oricând, pe loc.
- Nu împacheta niciun obiect pe care crezi ca l-ai putea folosi „în eventualitate” și lasă spațiu pentru suvenire, o marjă de două-trei kilograme.
- Produsele de toaletă cântăresc destul de mult și nu sunt foarte scumpe, deci o parte dintre ele pot fi cumpărate și la destinație.
- Cântărește bagajele acasă. Acest lucru îți va permite să elimini din lucruri și să eviți taxele pentru bagaje suplimentare.
- Majoritatea companiilor aeriene low-cost nu includ bagajele la cală în biletul de avion, deci poți să adaugi ulterior unul. Fă, însă, acest lucru online și vei plăti de până la două ori mai puțin comparativ cu tariful solicitat la aeroport. Acest lucru se aplică și bagajelor suplimentare, nu aștepta până când ajungi la aeroport pentru a plăti.
- Călătorește inteligent, doar cu bagaj de mână.
Călătorește inteligent doar cu bagaj de mână
Din ce în ce mai multe companii aeriene, în special cele „low cost”, impun costuri suplimentare pentru bagajul la cală. Pentru a evita să plătești în plus, atunci când faci o călătorie cu avionul, încearcă să vezi dacă nu poți pleca doar cu un bagaj de mână. Iată ce reguli trebuie să respecți, pentru a economisi de la zeci până la sute de euro:
- bagajul de mână nu trebuie să depășească o greutate între 8 și 12 kilograme, în funcție de compania aleasă.
- dimensiunile maxime ale bagajului de mână sunt în jur de 55 cm înălțime, 40 cm lățime și 20 cm adâncime, inclusiv mânere, roți și buzunare, dar este bine să verifici aceste date în prealabil pe site-ul companiei cu care ai ales să călătorești.
- dacă nu ai o astfel de geantă, este recomandat să investești într-una, care să fie cât mai ușoară, iar suma alocată va fi recuperată în timp din economiile pe care le faci călătorind fără bagaj la cală.
- dacă ai un rucsac sau o geantă din pânză moale, cu dimensiuni ușor mai mari de 55 x 40 x 20, companiile aeriene vor fi mai puțin atente și există șanse mari să poți călători fără costuri suplimentare.
- aproape toate companiile oferă posibilitatea de a avea un bagaj de mână, pentru copii, în plus față de al tău. De asemenea, permit, uneori, transportarea unor echipamente, precum căruciorul. Cel mai bine este să verifici înainte la compania pe care ai ales-o.
- aproape toate companiile permit, în afara bagajului de mână, și o geantă mai mică sau laptopul, cu condiția să încapă sub scaun.
Toate aceste informații sunt orientative și, înainte de a călători, cel mai bine este să consulți regulamentul companiei aeriene în cauză.
Cum să-ți faci eficient bagajul de mână

Bagajele nu trebuie să fie o corvoadă, de aceea, există câteva reguli pe care trebuie să le respecți, pentru a economisi spațiu și timp:
- Dacă ai un laptop, o tabletă sau o cameră foto scumpă sau orice alt obiect fragil, nu trebuie să îți faci probleme, pentru că bagajul de mana nu va fi aruncat în cală, ci va face călătoria împreună cu tine.
- Toate articolele de toaletă trebuie să fie în versiune mini, de maximum 100 de ml, deci investește în recipiente potrivite și pune-le pe toate într-o pungă sigilată. Îți va fi mai ușor să le manevrezi, dacă îți va fi verificat bagajul.
- Alege haine de bază, în culori ușor de asortat între ele, precum negru, alb, gri, bej. Alege accesorii, pentru că ele vor conferi personalitate elementelor de bază.
- Îmbracă cele mai voluminoase și mai grele haine, pentru a face economie de spațiu.
- Planifică-ți ținutele în avans, verificând și starea vremii. Ia cu tine piese versatile, precum jeanșii, care pot fi purtați cu încălțăminte diversă și cu piese variate, de la tricouri la cămăși.
- Pune obiectele mai grele în partea de jos a genții, pe cele mai ușoare deasupra, iar încălțările pe laterale. Obiectele mici, precum șosetele, așază-le în locurile goale. Pliază toate hainele, pentru a avea mai mult spațiu.
- Cumpărăturile la destinație pot fi interesante, mai ales dacă vei călători într-o țară unde lucrurile sunt mai ieftine decât în România. Poți pleca având o valiză aproape goală și să te întorci cu ea plină. În unele țări, poți găsi, de exemplu, haine de calitate la jumătate din prețul pe care l-ai plăti la noi.
- Dacă pleci pentru o perioadă mai mare, poți expedia o parte din lucruri la destinație – și invers -, în loc să plătești taxe suplimentare pentru bagajul de la cală.
- Nu trebuie să te încarci cu documente tipărite. Ia cu tine tot ce poți în format digital, de la cărți la diverse acte. Descarcă pe telefon, pe eBook, sau scanează și stochează pe un stick USB.
Lichide și alte articole interzise în bagajul de mână

Pentru a respecta anumite standarde de siguranță, companiile aeriene le impun pasagerilor niște reguli precise privind bagajele, mai ales cele de mână.
Lichidele se transportă în recipiente individuale cu o capacitate maximă de 100 ml. Toate aceste recipiente trebuie să fie plasate într-o pungă de plastic transparentă, închisă, cu o capacitate maximă de un litru și dimensiuni maxime de 20 cm x 20 cm.
Este permisă transportarea unei singure pungi per pasager. Lichidele de până la 100 ml care pot fi luate sunt:
- Alimente și băuturi (supe, iaurturi etc.);
- Creme cosmetice, paste (inclusiv pastă de dinți), loțiuni și uleiuri, în special produse cosmetice;
- Parfumuri;
- Geluri (de duș sau șampon);
- Aerosoli (de exemplu, un mini-deodorant);
- Medicamentele lichide (în special siropuri) sau sub formă de gel nu trebuie neapărat să fie puse în punga transparentă și să respecte limita de 100 ml. Este recomandat să iei o rețetă sau un certificat de la medic, care să indice că ai nevoie de aceste tratamente.
- Mâncare pentru copiii sub 2 ani, într-o cantitate destinată consumului în avion – lapte, compoturi sau borcănele mici cu diverse preparate.
Lichidele, cremele și gelurile pe care le cumperi din magazinele „duty free” sau în avion, adică după verificarea securității, nu sunt supuse limitei de 100 ml. Cu toate acestea, va trebui să le transporți în punga lor sigilată din magazin și să păstrezi chitanța pentru verificare. Pe de altă parte, dacă ai un zbor de legătură și vei trece din nou printr-un control de securitate, aceste articole ar putea fi confiscate.
Ce articole sunt interzise în cabină
Indiferent de compania aeriană pe care o alegi, anumite articole sunt interzise în bagajul de mână, pentru că ar putea reprezenta un pericol pentru alți pasageri și personalul de zbor:
- Arme de foc și arme în general, reale și de jucărie, muniție, cartușe;
- Obiecte ascuțite, tăioase, contondente;
- Substanțe explozive și inflamabile;
- Substanțe chimice, substanțe toxice sau radioactive;
- Produse de uz casnic (înălbitor, decapant etc.);
- Termometre cu mercur;
- Unele obiecte, altele decât cele enumerate, pot fi interzise în funcție de evaluarea personalului de securitate, dacă apar diverse îndoieli.
Călătoriile cu avionul se desfășoară după reguli destul de stricte. Cu ajutorul informațiilor de mai sus, organizarea bagajelor va fi floare la ureche. Tot ceea ce ai de făcut, apoi, este să te bucuri de experiență.
Sursa foto: Pexels, Shutterstock
Fara Comentarii