Arsurile solare: cum te protejezi de ultraviolete

arsuri solare

Este dovedit: principala cauză a afecțiunilor cutanate maligne este expunerea incorectă la razele ultraviolete (UV). Principala sursă de radiații ultraviolete este soarele, la care se adaugă radiațiile provenite de la surse artificiale: solar, lămpi cu radiații. Pentru piele, nu există radiații sigure. 

Ce sunt arsurile solare?

Arsurile solare se produc după o expunere incorectă la soare. Simptomele sunt: piele roșie, fierbinte, uscată și dureroasă. Durerea este accentuată de mișcările care mobilizează pielea, de presiune și, uneori, de simpla atingere. Pot apărea vezicule, însoțite de insolație (manifestată cu temperatură, piele fierbinte și uscată, greață și vărsături, respirație rapidă, puls crescut și durere de cap). 

În funcție de gradul de pigmentare cutanată naturală, sunt suficiente de la una pana la câteva ore pentru ca pielea să se ardă sub acțiunea razelor soarelui. 

Expunerea intensă, repetată, la radiații UV, care are ca rezultat apariția arsurilor, crește exponențial riscul de deteriorare a pielii, favorizând apariția de pete întunecate, aspre. Astfel apar uscarea și îmbătrânirea prematură a pielii, crescând riscul de cancer de piele. Arsurile solare frecvente, în copilărie, pot crește riscul pentru unele tipuri de cancer de piele. Radiațiile sunt extrem de periculoase și pentru ochi și pot cauza cataractă, dar și cancere oculare.

Radiațiile solare

Principalele tipuri de raze care afectează pielea sunt UVA și UVB (diferențiate de lungimea de undă). Dintre acestea, 95% sunt raze UVA şi 5% sunt raze UVB.

Radiația UVA provoacă ceea ce se numește radiația pasivă. Aceste raze solare trec prin nori, sticlă şi prin stratul superior al pielii, până la derm, și pot produce afecţiuni ireversibile ale pielii. Acestea sunt responsabile pentru apariția petelor pigmentare, pentru alergiile solare, îmbătrânirea prematură și reducerea elasticităţii, favorizând apariţia ridurilor.

Radiația UVB are o energie mare, fiind cauza principală a unor tipuri de cancer de piele. 

Puterea razelor UV depinde de o serie de factori:

  • ora – razele sunt cele mai puternice la mijlocul zilei, între 10:00 și 16:00;
  • anotimpul – radiația este mai puternică primăvara și vara;
  • altitudine – cu cât este mai mare, cu atât cantitatea de radiații este mai intensă (radiația UV este mai puternică la munte, comparativ cu zonele de șes);
  • prezența norilor poate reduce nivelul radiației la sol, prin fenomenul de reflexie, dar radiațiile pot ajunge pe pământ, chiar și într-o zi înnorată;
  • reflectarea suprafețelor: razele UV pot fi amplificate prin reflexia pe suprafețe precum apă, nisip, zăpadă sau pavaj, ceea ce duce la o creștere a expunerii.

Alți factori care trebuie luați în calcul sunt indicele UV, cantitatea de radiații acumulată de piele, durata de expunere și calitatea protecției.

ochelari de soare pentru razele uv

Indicele UV

Valoarea indicelui UV este estimată în funcție de concentrația de ozon, localizarea geografică, oră, altitudine, aerosoli. Indicele UV poate avea valori diferite în aceeași localitate sau în aceeași zi, în localități diferite. La determinarea acestuia se ține cont de lungimile de undă ale radiației ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umană (100 nm – 400 nm). Scara indicelui este de la 0 la 15 și, cu cât este mai mare valoarea acestuia, cu atât este mai puternic potențialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor

Cum te protejezi?

Arsurile solare pot fi prevenite ușor. Singura condiție este respectarea măsurilor de siguranță în fiecare zi. Statistica arată că oamenii au tendința de a-și proteja pielea doar vara, atunci când merg la mare sau la piscină și neglijează asta în zilele obișnuite, în timpul diferitelor activități în aer liber sau în zilele răcoroase și înnorate. Chiar dacă lumina soarelui este principala sursă de raze UV, soluția nu este să fugi de soare, ci adoptarea măsurilor de protecție, pentru a limita expunerea. Este foarte important să te protejezi mai ales în intervalul orar când umbra este mai scurtă decât înălțimea ta. 

Cele mai bune reguli de protecție împotriva radiațiilor solare sunt:

  • rămâi în zonele umbrite, dacă se poate; 
  • poartă haine deschise la culoare, care să acopere umerii și brațele; 
  • folosește creme de protecție solară adecvate, cu factor de protecție de minimum 30; 
  • folosește o pălărie cu boruri, astfel încât fața, ochii și mai ales buzele (extrem de sensibile la acțiunea radiațiilor UV) să fie protejate;
  • poarta ochelari de soare care să asigure cu adevărat protecție UV, pentru a proteja ochii și pielea din jurul lor (lentilele eficiente ar trebui să blocheze până la 100% din razele UVA și UVB);
  • limitează deplasările și expunerea directă la soare în intervalul 10:00-16:00, când radiațiile sunt intense. 
creme de protectie impotriva arsurilor solare

Creme de protecție și gradul de eficiență al acestora

Cremele de protecție solară acționează ca un filtru, dar nu pot bloca total acțiunea radiațiilor și nici nu pot preveni complet riscul arsurilor. Folosirea cremelor de protecție nu oferă posibilitatea expunerii, fără limite și riscuri, la soare. Crema de protecție solară trebuie să fie o parte din strategie, alături de pălărie, ochelari de soare și umbră.

Cremele solare există sub multe forme – loțiuni, creme, unguente, geluri, spray-uri și balsamuri pentru buze etc. 

O crema de protectie solara trebuie să asigure protecție cu spectru larg (atât împotriva razelor UVA, cât și UVB) și să indice exact ce valoare are factorul de protecție solară (SPF).

Ce înseamnă factorul de protecție solară

Cifrele care însoțesc produsele arată nivelul de protecție oferit împotriva razelor UVB, cauza principală a arsurilor solare. Un număr SPF mai mare înseamnă mai multă protecție. De exemplu, o cremă cu protecție solară cu SPF 30, aplicată corect, înseamnă că pielea va absorbi tot atâtea radiații UVB în 30 de minute, câte ar primi cu pielea complet neprotejată, într-un minut. O oră la soare cu protecție SPF 30 este ca și cum ai petrece două minute de expunere complet neprotejat. 

Ia în calcul detaliile acestea când alegi o cremă de protecție solară: 

  1. Cremele cu SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, în timp ce SPF 30 filtrează aproximativ 97%, SPF 50 – aproximativ 98% și SPF 100 – aproximativ 99%.
  2. Cremele conțin avobenzonă (Parsol 1789), oxid de zinc și dioxid de titan.
  3. Deși sunt rezistente la apă, cremele nu sunt impermeabile. De regulă, sunt mai puțin eficiente în apă.
  4. Termenul de valabilitate este mai mare de un an, dar eficiența scade considerabil dacă nu sunt agitate înainte de folosire (dacă așa cere producătorul), dacă sunt păstrate în locuri improprii sau dacă sunt ținute în soare și căldură.
  5. Eficiența depinde de modul de aplicare. Majoritatea experților recomandă aplicarea generoasă. Acordă atenție feței, urechilor, gâtului, brațelor și buzelor. Folosește balsam de buze cu protecție solară. 
  6. Crema se aplică înainte de expunerea la soare, pe pielea curată și uscată. O piele umedă scade eficiența. Dacă se utilizează repelente sau machiaj, crema de protectie se aplică prima.
  7. Pentru ambele picioare ar trebui să folosești o cantitate de crema care intră în căușul unei palme. Pentru spate și umeri, respectiv piept și față, la fel. Zonele acoperite de costum de baie, care nu are, din fabricație, protecție UV, trebuie protejate și ele cu cremă.
  8. Trebuie aplicată din nou, la fiecare două ore, pentru a menține o protecție eficientă. 
  9. Orice cremă trebuie testată înainte de prima utilizare. Aplică o cantitate mică de cremă pe pielea moale din interiorul cotului, timp de trei zile, pentru a identifica o eventuală reacție alergică.
protectia copiilor impotriva arsurilor solare

Protecția copiilor de soare

Copiii au nevoie de o atenție specială când vine vorba despre expunerea la soare. Cum aceștia tind să stea mult timp în aer liber, se pot arde ușor, iar consecințele pot fi serioase, la vârsta adultă. Este important să aibă capul acoperit și haine care să asigure o bună protecție a umerilor. Cremele de protecție solară, special concepute pentru copii, trebuie folosite conform indicațiilor producătorului, de câte ori cei mici stau în aer liber, mai ales la orele cu risc maxim.

Bebelușii cu vârsta mai mică de șase luni trebuie feriți de expunerea directă la soare și protejați  cu pălării și haine. Cremele, doar cele recomandate pentru bebeluși, pot fi folosite pe zonele pielii care nu sunt acoperite de haine.

Soarele trebuie să fie o bucurie, iar măsurile de protecție care previn arsurile solare sunt în măsură să o accentueze, nicidecum să o strice. Doar cine nu a suferit neplăcerile provocate de arsurile solare nu știe că acestea pot să-ți strice complet și ziua, și vacanta.

Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d