Amenajarea curții: sfaturi și idei de amenajare în funcție de stil

Sfaturi și idei de amenajare în funcție de stilul ales

Dacă stai la casă, probabil că te bucuri de un spațiu generos în jurul locuinței. Mulți oameni, însă, nu profită de spațiul de care dispun, chiar și atunci când acesta ocupă mulți metri pătrați. Amenajarea curții este un proiect în sine, iar acest lucru trebuie privit ca pe o provocare. 

Pe lângă dimensiuni și formă, un aspect important în amenajarea curții este stilul pentru care optezi. Acesta definește piesele de mobilier pe care le alegi, materialele pentru finisaje, precum și decorațiunile sau iluminatul. Zona în care locuiești este importantă, la fel și designul casei și preferințele personale. Ținând cont de aceste trei lucruri, vei putea alege un stil de amenajare care să reprezintă o oază de confort, liniște și relaxare. Mai jos poți citi mai multe despre principalele stiluri de amenajare a unei curți.

  • Amenajarea curții în stil rustic
  • Amenajarea curții în stil modern
  • Amenajarea curții în stil minimalist
  • Amenajarea curții în stil vintage
  • Amenajarea curții în stil romantic
  • Amenajarea curții în stil mediteranean
  • Amenajarea curții în stil oriental
  • Amenajarea curții în stil francez
  • Amenajarea curții în stil englezesc

Amenajarea curții în stil rustic

Curtea în stil rustic este preferată mai ales de către persoanele care locuiesc în zone de deal sau munte. Amenajarea în stil rustic implică folosirea de elemente cu aspect natural, precum mobilierul și decorațiunile din lemn, plantele naturale, aleile din pietriș sau piatră naturală/de râu, eventual motivele folclorice, împletiturile din paie sau nuielușe, decorațiunile din in sau cânepă. Aceste elemente transformă curtea într-un spațiu aflat în echilibru cu universul, fiind un loc ce emană nostalgie și relaxare. 

Poți include un leagăn, buturugi transformate în scaune, masă cu scaune sau băncuțe, iar dacă dorești, poți amenaja chiar și o fântână. 

Ca elemente decorative, nu ar trebui să lipsească jardinierele, ghivecele, butoaiele, pentru brunch-ul alături de prieteni. Pentru stilul rustic, se potrivesc de minune zambilele, narcisele, bujorii, trandafirii, lalelele sau mușcatele. 

Aleea o poți amenaja din piatră naturală sau de râu, astfel că, indiferent de modelul ales, se va integra perfect în aspectul rustic al curții. Dacă alegi să montezi pietrele direct pe pământ și să renunți la ideea de alee cu linii drepte, vei obține un aspect natural, ca și cum acestea ar fi existat acolo dintotdeauna. 

Un alt element al curții rustice este cuptorul sau grătarul. Acesta oferă un motiv în plus pentru a reuni familia sau gașca de prieteni în serile de vară și, în același timp, oferă un aer rustic. 

Amenajare-curte-1
Amenajare-curte-2
Amenajare-curte-3
Amenajare-curte-4
Amenajare-curte-5

Amenajarea curții în stil modern

Amenajarea curții în stil modern este preferată mai ales în cazul caselor din orașe sau din apropierea lor, însă nu este o regulă. Dacă dorești să îți amenajezi curtea în acest stil, ține cont că accentul cade pe funcționalitate. Piesele de mobilier îmbină designul modern-futurist cu utilitatea. Poți îmbina piesele din lemn cu obiecte din sticlă groasă, rezistente la schimbările meteorologice. 

Se merge mult pe obiecte mai puține, care să ofere o atmosferă aerisită, fără lucruri inutile sau culori puternice. 

Poteca din curte poate fi realizată din pietriș și/sau plăci de gresie sau chiar scânduri, pentru un aspect rafinat. Dacă spațiul îți permite, poți amenaja un zid-cascadă. Dacă încorporezi și câteva obiecte de iluminat, cascada va deveni piesa centrală a serii.

Pentru un aspect îngrijit, este indicat să folosești cel mult trei materiale și, pentru a accentua stilul modern, poți folosi 1-2 nuanțe de gri sau chiar metal negru. 

În curtea modernă, este indicat să alegi câteva plante, pe care să le așezi simetric. Se preferă plantele ierboase sau cele rezistente, care nu necesită îngrijire suplimentară. 

Dacă ai o curte de mici dimensiuni, o poți mări vizual, dacă alegi plante cățărătoare. Acestea înalță curtea, oferă umbră și un efect spectaculos. 

Pentru zilele de vară pe care dorești să ți le petreci în curte, poți monta o pergolă. Va oferi umbra de care ai nevoie și poate chiar fi folosită ca suport pentru plantele cățărătoare. 

Amenajare-curte-6
Amenajare-curte-7
Amenajare-curte-8

Amenajarea curții în stil minimalist

Curtea minimalistă poate deveni locul tău de refugiu după o zi încărcată. Dacă în istorie, curtea și grădina reprezentau locurile invadate de flori multicolore, în ultimii ani, odată cu accelerarea ritmului de viață, tot mai mulți oameni doresc un loc de relaxare minimalist, care să nu necesite îngrijire tot timpul anului. În acest sens, în curtea minimalistă se merge pe dictonul „mai puțin înseamnă mai mult”.

Se preferă liniile arhitecturale simple și folosirea de materiale și plante adaptate condițiilor climatice și de sol. Rezultatul este un spațiu în care designul se îmbină cu grija pentru mediu. Obiectivul este crearea unei curți prin îndepărtarea lucrurilor neesențiale, pentru a le descoperi pe acelea care te împlinesc. 

Curtea minimalistă înseamnă și ordine, astfel că zona de relaxare este separată de cea de dining. Delimitarea se poate face printr-un gard viu sau printr-un panou despărțitor din materiale naturale. Folosirea unui număr redus de culori și materiale conferă curții unitate și armonie și definește stilul minimalist. 

Pavajul cu pavele de mari dimensiuni reprezintă cea mai bună și mai simplă modalitate de a crea poteca din curte. De asemenea, se poate folosi betonul șlefuit. Acesta este rezistent la vremea nefavorabilă, având o textură și o culoare unice, care îl fac să iasă în evidență, într-o curte minimalistă. 

Așază plantele în straturi, de la cele mai înalte la cele mai scunde, pentru a crea echilibru pe verticală și pe orizontală. Plantele masive sunt folosite ca punct central, pentru a echilibra aparenta duritate a materialelor folosite pentru pavaj sau a mobilei în culori neutre.

Amenajare-curte-9
Amenajare-curte-10
Amenajare-curte-11
Amenajare-curte-12

Amenajarea curții în stil vintage

O curte în stil vintage îmbină aspectul curților vechi, în care plantele creșteau fără limite și puneau stăpânire pe întregul peisaj, cu detaliile metalice în tente romantice. Se merge pe plante cățărătoare precum iederă, glicină mov, caprifoi roz sau clematită. Pentru un plus de culoare și parfum, poți alege și trandafiri roz sau albi. 

Pentru decor, transformă semănătoarea veche, vitrina din garaj, o roabă sau alte obiecte moștenite în suporturi de flori. La acestea, poți adăuga cutii vechi din lemn, mobilier din alamă, fier sau alte metale. 

Poteca din curte poate fi realizată din pietriș, iar pentru a accentua stilul vintage, poți agăța câteva instalații vechi de pom. Vor crea o atmosferă minunată, în serile de vară.

Amenajare-curte-13
Amenajare-curte-14
Amenajare-curte-15
Amenajare-curte-16

Amenajarea curții în stil romantic

Curtea romantică înseamnă relaxare și o atmosferă care să te facă să visezi. Imaginează-te stând în hamac, în lumina difuză a apusului, citind o carte preferată și ascultând păsărelele cântând. 

Pentru o atmosferă romantică, alege ghivece masive pentru flori și îmbină-le cu alte obiecte, precum o fântână arteziană.

În ceea ce privește plantele, acestea aduc un mare plus atmosferei romantice. Se potrivesc de minune trandafirii solitari, petuniile, gălbenelele, salvia, rozmarinul sau lavanda.

Cum poți completa mai bine stilul romantic al curții, decât prin lumânări parfumate? Pâlpâitul domol este un detaliu subtil, care întrece LED-urile sau alte alternative moderne, în ceea ce privește romantismul.  

Pe partea de mobilier, se merge pe culori calde precum albul, cremul sau nuanțele de pastel. Acestea oferă suport în curtea romantică, într-un mod neegalat de culori puternice, precum portocaliul sau roșul.

Amenajare-curte-17
Amenajare-curte-18
Amenajare-curte-19
Amenajare-curte-20

Amenajarea curții în stil mediteranean

Dacă locuiești la țară sau aproape de mare, îți poți amenaja curtea în stil mediteranean, pentru a te bucura tot anul de atmosfera de vacanță. 

Esențială în curtea în stil mediteranean este zona de relaxare. Aceasta poate consta în câteva băncuțe comode, în nuanțe de alb sau crem, decorate cu perne în culori precum albastrul marin. Bineînțeles, în zilele călduroase de vară, ai nevoie și de umbră. O poți obține prin montarea unei pergole sau a unui cadru, pe care să lași să crească libere plante cățărătoare. Acestea te îmbie cu parfumul lor subtil, în momentele în care te relaxezi. 

Un alt element specific curților mediteraneene sunt ghivecele din teracotă. De dimensiuni generoase, acestea acaparează atenția și oferă un spațiu generos pentru dezvoltarea plantelor (spurge mediteraneană, iarbă albastră, mătură spaniolă, dafin, lavandă de bumbac, urechea iepurelui, yucca). La acestea, poți adăuga gardul viu din familia chiparosului italian. Acesta este omniprezent în curțile mediteraneene și reprezintă un element versatil ce oferă intimitate. 

Poteca o poți amenaja din pietriș sau un amestec de pavaj și pietriș. Se întreține ușor și scoate și mai mult în evidență plantele. 

Elementul acvatic este obligatoriu în canicula mediteraneană, pentru a mai reduce din arșița verii. Poți amenaja o fântână arteziană pe 2-3 niveluri, un mic heleșteu sau o piscină. 

Amenajare-curte-21
Amenajare-curte-22
Amenajare-curte-23
Amenajare-curte-24
Amenajare-curte-25

Amenajarea curții în stil oriental

Dacă te pasionează cultura orientală, poți încorpora acest stil în amenajarea curții tale. Calmul curții orientale este oferit de apă, sub forma unei fântâni sau a unui mic heleșteu.

Un element specific stilului oriental este „casa ceaiului”, un fel de foișor aflat lângă casă, în care este servit ceaiul și care este decorat cu plante cățărătoare. Pentru un plus de autenticitate, poți agăța lampioane sau coșuri. 

Podurile reprezintă un alt element tipic pentru stilul oriental. Dacă spațiul îți permite amenajarea unui heleșteu, poți pune peste acesta un mic podeț, construit din piatră, lemn sau bambus. Se spune că podul îndepărtează spiritele rele, deoarece le face să ocolească drumul drept spre tine. 

În ceea ce privește plantele, poți opta pentru cireși japonezi, azalee, pin, ienupăr, magnolii sau wisteria. 

Mobilierul poate fi realizat din lemn sau metal și nu uita să incluzi măcar un element din bambus. De exemplu, măsuța de cafea sau un paravan despărțitor. 

Precum cărările vieții, poteca dintr-o curte orientală este formată din piatră naturală de dimensiuni și forme diferite. Aceasta poate fi combinată cu pietrișul, nisipul sau bucățile de granit. 

Amenajare-curte-26
Amenajare-curte-27
Amenajare-curte-28

Amenajarea curții în stil francez

Curtea în stil francez este definită de două elemente: simetria și ordinea. Cărările sunt de piatră și au tufișuri verzi cu forme geometrice. Pentru un aspect autentic, poți planta câteva tufișuri de lavandă. Acestea îți vor aminti de celebrele câmpii din Provence. 

O curte în stil francez pornește din centru, unde se află fântâna arteziană. În jurul acesteia, se amenajează mici arbuști, flori și plante perene. Pentru a plusa pe ordinea specifică stilului francez, poți dispune plantele în forme geometrice sau în simetrii. De asemenea, florile mici, precum panseluțele, pot forma un covor natural. 

Un alt element tipic este gardul viu. Acesta are dimensiuni mici spre medii și este tăiat în forme geometrice. Poate fi folosit pentru a închide un rond de flori sau pentru a forma un mic labirint. 

Dacă spațiul îți permite, poți amenaja mai multe alei printre flori, pentru ca tu și apropiații să faceți mici plimbări printre ele. Zona dintre flori este pentru socializare din mers.

Mobilierul constă mai ales într-o masă și câteva scaune realizate din lemn sau metal, pe care poți prelungi prânzul până seara. 

Amenajare-curte-29
Amenajare-curte-30
Amenajare-curte-31

Amenajarea curții în stil englezesc

Curtea în stil englezesc este marcată de diversitatea speciilor de flori și de atmosfera sălbatică pe care o oferă. 

Într-o curte englezească, vei vedea plante înalte și pitice, flori roz, alb și violet. Bineînțeles că va trebui să te asiguri că toate au acces la soare și că nu sunt prea îngrămădite, însă este bine să lași plantele să se desfășoare în voie. 

Construirea unei poteci rustice, dintr-un amestec de pietriș și piatră naturală, îți va oferi acces rapid la flori, pentru a face mici retușuri fără a trebui să îți murdărești încălțămintea.

Dacă alte stiluri de curți au mobilier simplu sau elegant, curtea în stil englezesc se remarcă prin prezența unor bănci simple. Acestea îți permit să te bucuri de peisajul mirific. 

Amenajare-curte-32
Amenajare-curte-33
Amenajare-curte-34
Amenajare-curte-35

Curtea este o zonă cu un potențial imens. În funcție de stilul căminului tău, curtea trebuie să fie o prelungire a locuinței, astfel că, dacă în casă ai ales stilul modern, este bine să mergi pe aceeași variantă și în curte. În cazul în care casa este și locul în care lucrezi, curtea poate fi amenajată pentru momente de relaxare și pauze binemeritate. Totul ține de preferințele și nevoile tale. Spor la treabă!

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: