Amenajarea mansardei este o idee bună, mai ales dacă spațiul din locuință este limitat. Transformând mansarda într-un dormitor, living, birou etc. câștigi metri pătrați prețioși și vei avea un nou spațiu de locuit.
Dacă ești în pană de inspirație, nu-ți face griji. Ți-am pregătit câteva idei numai bune de pus în practică. Poți afla de ce este o idee bună să îți amenajezi mansarda, cum să o amenajezi în funcție de dimensiuni/ utilitate/ loc/ stil de amenajare, precum și câteva recomandări pentru amenajarea unei mansarde cu formă atipică.
- De ce să îți amenajezi mansarda
- Sfaturi generale pentru amenajarea mansardei
- Cum amenajezi mansarda în funcție de dimensiuni
- Cum amenajezi mansarda în funcție de utilitatea ei
- Cum amenajezi mansarda în funcție de loc
- Cum amenajezi mansarda în funcție de stilul de amenajare
- Cum amenajezi o mansardă cu formă atipică
De ce să îți amenajezi mansarda
Mansarda este mai prețioasă decât te-ai aștepta. În loc să o lași pentru a depozita vechiturile din casă și pentru a aduna praf, o poți transforma într-un spațiu practic și locuibil. Mai jos sunt câteva avantaje ale amenajării mansardei:
- Un grad ridicat de intimitate – aflându-se la ultimul etaj, mansarda este relativ izolată de restul încăperilor din casă. Acest lucru îi crește nivelul de intimitate oferit. De aceea, poate fi folosită pentru un birou, un spațiu de relaxare pentru întreaga familie sau chiar pentru o baie;
- Lumină naturală – dacă alegi ferestre mari pentru mansardă, te vei bucura de un volum uriaș de lumină naturală. Aspectul acesta poate fi un avantaj dacă îți dorești să amenajezi o cameră de joacă pentru copii sau un birou;
- Bună izolație termică – casele care au mansardă se bucură de o mai bună izolație termică deoarece încăperea acționează ca un tampon între acoperiș și casă. Drept urmare, consumul de energie electrică și/sau gaz pentru încălzirea locuinței va scădea.

Sfaturi generale pentru amenajarea mansardei
Structura acoperișului mansardei reprezintă una dintre principalele atracții. Lasă grinzile la vedere pentru un plus de autenticitate și căldură, chiar dacă locuința este veche de 50 de ani.
Dacă îți dorești un design modern, poți atenua din vechimea mansardei prin alegerea unui mobilier contemporan în culori blânde (crem, gri, maro deschis). De asemenea, dacă nu îți place nuanța de lemn brut, poți alege să vopsești grinzile în alb, gri sau o nuanță colorată pentru un efect modern.
Deoarece există grinzi, iar colțurile pot fi înguste sau apar diferențe de nivel, amenajarea mansardei va fi ușor diferită față de a altor încăperi din locuință. Mobila confortabilă, perdelele colorate, șirurile de luminițe pot schimba cu totul atmosfera în mansardă.
Dacă alegi să pui dulapuri pentru haine, bibliotecă sau dressing, acestea trebuie adaptate la dimensiunile mansardei. Poți opta pentru unități de depozitare joase, de aproximativ 90 cm, perfecte pentru mansardele de mici dimensiuni.
În cazul mansardelor de mari dimensiuni, se merge pe piese de mobilier simple care să pună în valoare elementele naturale ale mansardei.
Lumina naturală este esențială în amenajarea mansardei, însă la fel de importante sunt și sursele de lumină artificială.
Pentru o atmosferă caldă în sezonul rece, alege mai multe surse de iluminat. Dacă alegi doar o lampă, se vor forma rapid zone întunecoase, iar acest lucru va diminua impresia de aerisire și confort.
Alege corpuri de iluminat variate. De exemplu, poți opta pentru spoturi de tavan, lămpi de perete reglabile, lămpi de podea și/sau șiraguri de lumină. Lampa de masă va oferi o lumină suficient de discretă pentru serile relaxante de toamnă sau de iarnă.

Cum amenajezi mansarda în funcție de dimensiuni
În ceea ce privește dimensiunile mansardei, există anumite particularități de care să ții cont.
Amenajarea mansardei mici
Dacă ai o mansardă de mici dimensiuni, este recomandat să eviți piesele de mobilier voluminoase. Stabilește de la început un stil de amenajare și alege acele detalii care să îl pună în valoare. Alege, în primul rând, decorațiuni practice. De exemplu, un otoman care poate servi la loc de odihnă și ca spațiu de depozitare.
Alege culori deschise mai ales pentru finisaje. Pentru a mări vizual mansarda, poți opta pentru ferestre de mari dimensiuni, precum și pentru oglinzi. Pentru mansardele mici se potrivește mai ales stilul minimalist, dar și decorațiunile scandinave. Evită să pui în colțuri spații de depozitare deoarece vor încărca prea mult camera.

Amenajarea mansardei mari
Dacă dispui de o mansardă de mari dimensiuni poți alege, practic, orice stil de amenajare dorit. Spațiul poate fi amenajat pentru o baie luxuriantă, pentru o cameră de zi pentru întreaga familie sau ca spațiu de joacă pentru cei mici.
Compartimentează mansarda în funcție de rolurile pe care dorești să le îndeplinească. Alege mobilă multifuncțională și decorațiuni cu personalitate precum rame cu fotografii, tablouri sau amintiri din vacanță.

Cum amenajezi mansarda în funcție de utilitatea ei
O mansardă poate avea foarte multe aplicații. O poți transforma într-un dormitor, dressing, baie, bucătărie, birou, cameră de joacă pentru copii, zonă de relaxare sau chiar și sală de sport. Despre toate acestea vom discuta în continuare.
Amenajarea unei mansarde ca dormitor
Poți amenaja un dormitor cald și confortabil direct la mansardă. În acest sens, vei așeza patul în zona cea mai înaltă a mansardei, în timp ce partea mai joasă poate fi folosită ca loc de depozitare.
De asemenea, în spațiul rămas poți așeza un fotoliu sau un leagăn suspendat. În funcție de preferințe, poți opta pentru plante agățătoare pentru un plus de verde la etaj.
Montează geamuri mari și alege storuri colorate, pentru a te putea odihni cât mai bine pe timpul nopții. Alege culori deschise și calde precum galben sau portocaliu deschis. Pentru a mări spațiul poți monta lambriuri pe pereți sau tapet cu dungi verticale. Nu uita să pui un covor pufos pe pardoseală.
În ceea ce privește obiectele de iluminat, poți alege aplice sau lămpi suspendate. Evită să folosești obiecte de iluminat de mari dimensiuni, deoarece acestea vor aglomera mansarda.

Amenajarea unei mansarde ca dressing
Mansarda poate fi spațiul ideal pentru depozitarea hainelor, mai ales dacă dormitorul este de mici dimensiuni. Dacă dispui de un spațiu generos, poți alege piese de mobilier adaptate la dimensiunile mansardei și poți compartimenta spațiul potrivit propriilor dorințe.
Alege și o oglindă supradimensionată, o măsuță pentru machiaj și o băncuță pentru a te putea încălța cât mai ușor. Pe post de decorațiuni poți folosi bijuteriile, parfumurile și posterele cu tematică fashion.
Amenajarea unei mansarde ca baie
Baia poate fi amplasată în mansardă, fie ca parte a unui dormitor, fie separată. Dacă optezi pentru o baie separată, alege să montezi dușul în cea mai înaltă porțiune a încăperii, iar cada, în zona cea mai joasă.
Nu uita de ferestre. Dacă transformi mansarda în baie, ferestrele vor trebui să se deschidă pentru a permite ventilarea și pentru a preveni condensul. În cazul în care optezi pentru o baie în prelungirea dormitorului, va trebui să existe o corespondență coloristică și de materiale între cele două.
Poți opta pentru nuanțe și accesorii acvatice precum albastru marin, verde algă sau turcoaz. Decorațiunile pot fi inspirate tot din viața marină, căluți de mare, ancoră decorativă sau o lampă albastru petrol.

Amenajarea unei mansarde ca bucătărie
Mansarda poate fi folosită și drept bucătărie. În acest sens, este necesar să montezi blatul de lucru direct sub ferestre pentru a avea acces neîngrădit la o sursă naturală de lumină.
În aceea ce privește piesele de mobilier, acestea ar trebui realizate pe comandă pentru a se putea integra perfect în mansardă.
Totodată, trebuie să ai în vedere și faptul că mansarda-bucătărie ar trebui să fie ușor de aerisit, pentru ca aburii și mirosurile să nu persiste după ce ai terminat de gătit.
Pentru ca noua ta bucătărie să pară mult mai mare, optează pentru mobilier în culori deschise și pentru accesorii utile precum un suport pentru veselă, un ștergar cu motive folclorice sau un ansamblu de prosop și mănuși pentru cuptor.

Amenajarea unei mansarde ca birou
Transformarea mansardei în birou poate fi o alegere fericită, mai ales dacă lucrezi de acasă și ai nevoie de liniște. Dacă vrei să faci această mișcare, asigură-te că te bucuri de multă lumină naturală, că ai spații de depozitare la nivel și că eviți să pui lucruri inutile pe pardoseală. Astfel, vei evita imaginea de mansardă-birou aglomerată.
Poți opta pentru o fereastră rabatabilă pentru a avea acces ușor la aer proaspăt și curat. Alege culori deschise sau nuanțe pământii care stimulează creativitatea. În funcție de preferințe, alege tablouri cu mesaje motivaționale sau vopsește pereții în nuanțe care stimulează productivitatea, așa cum sunt verdele, albastrul și galbenul.

Amenajarea unei mansarde ca spațiu pentru copii
Poți transforma mansarda inclusiv în spațiu de joacă pentru cei mici. Vopsește pereții albi pentru a reflecta mai ușor lumina naturală venită pe ferestrele supradimensionate.
Amenajează un mini hamac și o zonă pentru joacă. Nu uita nici de spațiile de depozitare; acestea pot fi păstrate în zona îngustă a mansardei. Amenajează mansarda inspirându-te din poveștile preferate ale celor mici.

Amenajarea unei mansarde ca living (cameră de relaxare)
Mansarda poate fi transformată și într-o cameră de relaxare pentru întreaga familie. Prima cerință este să lași lumina să pătrundă în mansardă. Pe pardoseală pune un covor moale, fotolii-puf și perne. Ideea este că amenajezi un colț de odihnă cât mai relaxant, unde să-ți reîncarci bateriile indiferent de momentul zilei.
Pereții pot fi decorați cu autocolante, ghirlande și alte elemente care oferă o atmosferă plină de viață. Amenajează un colț pentru jocuri de societate și un altul pentru pauza de lectura.
În cele din urmă, nu uita de spațiile de depozitare. Un living într-adevăr relaxant este unul în care lucrurile sunt puse la loc indiferent cât de mult durează distracția. Alege mobilier simplu și practic precum cutiile de depozitare, pentru jucării, cărți sau puzzle-uri.
Dacă spațiul îți permite, poți amenaja un mini-cinema. Pentru aceasta vei avea nevoie de un televizor cu diagonală mare, o canapea confortabilă și un aparat de preparat popcorn. În acest caz, este indicat ca ferestrele să fie acoperite cu perdele sau storuri.

Amenajarea unei mansarde ca sală de sport
O altă idee bună este să transformi mansarda în sală de sport. Dacă ești pasionat de sănătate și ai un stil de viață activ această variantă va fi, probabil, preferata ta.
Amplasează aparatele de fitness în zonele cele mai înalte ale mansardei, pentru a te putea desfășura fără probleme. Permite luminii să pătrundă în mansardă, iar după antrenament lasă ferestrele deschise pentru aerisire.
Pe pereți poți monta obiecte de iluminat, oglinzi și chiar și un televizor pentru a viziona serialele preferate în timpul antrenamentului pe banda de alergare.

Cum amenajezi mansarda în funcție de loc
O altă particularitate ține de amenajarea mansardei la bloc și la casă. Mai jos poți citi mai multe despre amenajarea mansardei în funcție de loc.
Amenajarea mansardei la bloc
Dacă stai la bloc, mansarda va fi, de multe ori, podul. Acesta îți va aparține în totalitate (cel puțin partea care acoperă suprafața apartamentului) sau îl vei împărți cu alți vecini.
Dacă ești unic proprietar, ai mai multe opțiuni de amenajare. Poți amenaja o zonă de joacă, un living sau chiar un birou, la etaj.
În cazul în care împarți mansarda-pod cu vecinii, cel mai probabil, va trebui să discuți cu aceștia înainte de a face modificări majore. Totuși, dacă ești apropiat de vecini, probabil că nu va deranja pe nimeni să amenajezi o zonă generală de petrecere a timpului cu televizor, canapea, proiector, jocuri de societate etc.

Amenajarea mansardei la casă
Dacă amenajezi mansarda la casă, opțiunile sunt aproape nelimitate. Poți alege ce stil de amenajare îți dorești, poți transforma mansarda în bucătărie sau baie sau chiar dressing, iar accesoriile depind tot de preferințele tale.
În cazul în care construiești casa, propune o mansardă mai mare, izolație termică-fonică etc. pentru ca odată finalizată construcția, mansarda să devină o cameră în plus.

Cum amenajezi mansarda în funcție de stilul de amenajare
În funcție de stilul de amenajare, diferă mobilierul ales, accesoriile, culorile și materialele. Mai jos poți vedea care sunt principalele stiluri de amenajare recomandate pentru mansardă.
Amenajarea mansardei în stil minimalist
Stilul minimalist se potrivește mai ales în mansardele de mici dimensiuni. Aici se mizează pe mobilier funcțional, cu rol util și aspect estetic. Alege doar piesele de mobilier esențiale, precum un pat și un dulap cu rafturi.
Folosește piese cu linii curate și culori precum alb, negru sau gri. Stilul minimalist se remarcă prin simplitate și aerisire. Aerul trebuie să circule fără probleme în mansardă.
Amenajarea mansardei în stil modern
Pentru o mansardă în stil modern, alege mobilă contemporană din lemn ușor, decorațiuni reduse ca număr și în culori neutre.
În cazul pardoselii, optează pentru parchet triplustratificat sau gresie cu aspect de lemn. Pe lângă nuanțele de alb și gri, poți introduce culorile folosind accesorii simple, dar de efect: 1-2 plante, tablouri sau rame cu fotografii.
Amenajarea mansardei în stil rustic
Lemnul este elementul de bază în mansarda amenajată în stil rustic. Acesta este prezent pe grinzi, dar și pe dulapuri, pat sau finisaje. Poți chiar folosi gresie cu aspect de lemn sau lambriuri pentru pereți.
Mirosul de lemn este și el pregnat și amintește de copilărie. Pe lângă lemn, alege obiecte de decor tradiționale, poți expune o ie sau covoare țesute manual.
Combină nuanțele pământii de maro sau negru-maro cu galben sau portocaliu, pentru o atmosferă caldă și primitoare.

Amenajarea mansardei în stil scandinav
Amenajarea în stil scandinav se remarcă, în primul rând, prin cantitatea mare de lumină din încăpere. În acest sens, este recomandat să alegi ferestre cât mai mari. Dacă dispui de un spațiu mic, alege culori precum alb, gri sau crem pentru a deschide mansarda. Grinzile din lemn reduc din aparenta răceală a stilului scandinav și oferă căldură.
Mobilierul este strict esențial și se remarcă prin liniile ușoare și prin minimalism. Pentru a scoate camera din anonimat, poți opta pentru scaune cu un design deosebit.
Cum amenajezi o mansardă cu formă atipică
Dacă mansarda are o formă inedită care nu îi permite să fie transformată în dormitor, baie sau birou, îți poți pune imaginația la lucru pentru a amenaja un spațiu cu adevărat special. Mai jos sunt câteva idei pentru amenajarea unei mansarde cu formă atipică:
- Un hamac – poți transforma mansarda sau o parte din ea, dacă este mai mare, într-un hamac de mari dimensiuni. Astfel, vei avea un spațiu plăcut de relaxare pentru întreaga familie. Reprezintă o soluție bună și dacă ai un gol între mansardă și locuință. Pentru a masca acest spațiu și pentru a securiza zona, poți monta un hamac;
- Un perete de escaladă – dacă acoperișul din mansardă este foarte înclinat, poți monta un perete de escaladă. Restul mansardei poate fi o zonă de joacă și relaxare, indiferent de vreme și de anotimp;
- Un leagăn – dacă grinzile sunt suficient de rezistente, poți instala un leagăn sau un hamac chiar în mansardă. Astfel, încăperea devine un loc perfect pentru relaxare, odihnă și citit.

Mansarda nu trebuie să fie un loc plin de praf în care arunci lucrurile pe care nu le mai folosești. Alege să transformi mansarda într-un loc util, fie un dormitor sau living, fie o altă încăpere cu utilitate specială, precum birou, loc de joacă pentru copii sau sală de sport. Ai foarte multe opțiuni la dispoziție. Tot ce îți rămâne este să alegi.
Sursa foto: Shutterstock
Fara Comentarii