Livingul este camera tuturor celor din casă. Camera de zi este, prin excelență, multifuncțională, pentru că, în funcție de nevoile familiei, este loc de relaxare, de socializare, biroul de acasă ori cameră de oaspeți, la nevoie. Livingul este centrul casei și, în consecință, trebuie amenajat cu multă atenție, pentru a răspunde la toate aceste nevoi simultan.
- Rolurile camerei de zi
- Trei pași esențiali de amenajare
- Stilurile de amenajare ale unui living
- Principiile amenajării și aspecte esențiale
- Decorarea livingului
- Sfaturi generale și accesorii
Rolurile camerei de zi
O parte importantă din timpul petrecut acasă stăm în camera de zi. Rolurile multiple pe care trebuie să le îndeplinească livingul justifică pe deplin atenția de care are nevoie această cameră, atunci când este organizată și amenajată. Ideal este să existe un echilibru între stilul ales, funcționalitate și spațiul existent.

Camera de zi este locul în care toți membrii familiei trebuie să se simtă bine, în care oaspeții să poată fi primiți și care să ofere atât condiții de socializare cât și de relaxare. Camera de zi funcționează uneori ca loc de luat masa, în fiecare zi, sau doar cu ocazii speciale, dar trebuie să poate fi adaptată și ca loc de dormit, atunci când este nevoie de spațiu suplimentar, sau ca loc de lucru pentru cei mici sau atunci când cineva din familie lucrează de acasă.

Cea mai bună strategie și, totodată, cel mai bun punct de plecare în amenajare este să gândești camera de zi ca fiind un loc multifuncțional, adaptabil și util.

Trei pași esențiali în amenajare
Amenajarea livingului începe cu stabilirea a trei elemente esențiale. Odată ce s-a decis asupra acestora, pașii următori vin de la sine.
- Dimensiunea camerei de zi. Într-un spațiu mare, amplu, amenajarea ideală este pe funcții individuale ale unor zone. Astfel, poate să existe o zonă de conversație și relaxare, unde se combină elementele de tehnică audio-video cu fotoliile, canapeaua și o măsuță de cafea, o altă zonă pentru luat masa, cu o masă și scaunele aferente și, dacă spațiul permite, un loc de lectură sau un alt spațiu de conversație, mic și intim.
Într-o cameră de dimensiuni reduse, zona de luat masa poate să lipsească, locul fiind destinat exclusiv socializării și relaxării, la care se poate adăuga, eventual, o zonă destinată studiului și lucrului de acasă. În funcție de dimensiunea camerei, poți alege între un spațiu închis sau un open space, unde bucătăria comunică liber cu zona de living. În primul caz, amenajarea este clasică, bucătăria fiind un spațiu separat, iar în varianta open space, detaliile din zona de bucătărie trebuie să fie parte integrantă din amenajarea generală din living. În fiecare caz, abordarea este diferită.
- Stilul camerei de zi. Există multe opțiuni. De la stilul modern până la cel nordic, minimalist, de la cel boho sau rustic ori de la cel personal la cel clasic. Fiecare stil de amenajare are variante pentru spațiul deschis sau pentru un living separat de bucătărie. Stilul camerei începe cu alegerea culorilor pentru pereți și cu materialele pentru podele.
- Planul de amenajare. Este unul dintre pașii cei mai importanți și trebuie efectiv realizat cu creionul pe hârtie și cu o ruletă, pentru a face măsurători exacte. Planul de amenajare trebuie făcut la scară și include dimensiunile camerei, poziția ferestrei și a ușii (sau a ușilor), dar și dimensiunea și amplasarea exactă a pieselor de mobilier.
Planul trebuie realizat cu atenție și răbdare, pentru a nu ajunge în situația de a aglomera camera sau de a cumpăra piese de mobilier prea mici ori prea mari. În planul de amenajare, trebuie incluse sursele de lumină, dimensiunea covorului sau a covoarelor și trebuie luat în calcul locul ocupat de canapea și masă atunci când sunt extinse, dar și spațiul necesar ușilor să se deschidă. Dacă faci toate acestea, nu vei avea surprize neplăcute.

Sunt și alte câteva detalii care trebuie avute în vedere:
- lumina naturală, care trebuie valorificată la maximum;
- accesul spre balcon sau terasa;
- poziția ușilor din cameră;
- sursele de căldură (caloriferele nu trebuie blocate cu mobilă);
- amplasarea surselor de lumină artificială (lustră, aplice, lampadare);
- alegerea unui punct central al camerei de zi și construirea amenajării în jurul acestuia.
Stilurile de amenajare ale unui living
Camera de zi va fi plăcută, funcțională și confortabilă, dacă va fi amenajată unitar, în funcție de stilul ales. Acesta depinde de dimensiunea camerei, de nevoile familiei, de gusturile celor care o folosesc și de stilul de viață. Ceea ce trebuie să domine este funcționalitatea. O familie cu copii, numeroasă, va avea nevoie de un alt gen de amenajare, comparativ cu cel util unui cuplu de tineri, de exemplu.

Iată care sunt detaliile specifice celor mai utilizate stiluri de amenajare pentru camerele de zi.



Stilul tradițional este caracterizat prin eleganță și rafinament, cu piese de mobilier cu detalii și ornamente, fără unghiuri ascuțite. Amenajarea este echilibrată, fără a fi aglomerată, culorile sunt calde, iar detaliile de decor sunt în ton cu stilul general, fără elemente moderne. Piesele de mobilier sunt clasice, includ vitrine și bufeturi, console, uneori biblioteci, alături de o masă clasică, fotolii și canapea.



Stilul contemporan este adesea confundat cu cel modern, deși sunt amenajări pe principii diferite. Stilul contemporan este caracterizat prin spații strict delimitate ca funcționalitate, culori mai închise, accente strălucitoare, mobilier greu și compact, cu linii și forme simple. Stilul contemporan înseamnă corpuri suspendate, dulapuri încorporate. La aceasta se adaugă detalii multe din sticlă și elemente de decor reduse.



Stilul modern este caracterizat prin designul simplu, uneori chiar minimalist. Amenajarea modernă dă un aer curat și ordonat, funcțional și practic. Culorile sunt variate, de la cele foarte vii la cele neutre. Amenajarea se bazează pe contraste cromatice sau pe monocromie cu note de accent dramatice și pereți în nuanțe diferite. Stilul modern include aproape obligatoriu biblioteca în amenajare, ca spațiu pentru depozitarea cărților și/sau a obiectelor de decor, corpuri suspendate, rafturi, polițe, detalii de metal. Acest gen de amenajare este perfect pentru zone open space.



Stilul rustic este confortabil. Culorile sunt naturale, iar lemnul este detaliul principal. Caracteristică este combinația dintre piatră, lemn și piele, la care se pot adăuga țesături lucrate manual. Este o amenajare primitoare, potrivită mai ales pentru camerele de zi din casele individuale.




Stilul nordic. Este o variantă preferată din ce în ce mai des pentru simplitatea pe care o degajă, pentru confort și eleganță. Este relativ ușor de amenajat. Principiile de bază sunt luminozitatea, simplitatea și eficiența. Formele pieselor de mobilier sunt naturale, culorile neutre, cu accente de culoare vii, care personalizează locul. O caracteristică sunt podelele de lemn și ferestrele libere.


Stilul industrial este o alegere mai sobră, mai rece, potrivită mai ales pentru spațiile mari. Caracteristica este aceea de a expune materialele de construcție, cărămizi, țevi, pentru un aspect brut, aparent neterminat. Stilul este definit prin suprafețele mari ale podelelor, lăsate libere, culori intense, naturale, inox și metal, ferestre mari, neacoperite și detalii de decor reduse la strictul necesar.


Stilul minimalist a devenit relativ popular, fiind un fel de filozofie de viață și pare o alegere potrivită celor care se rezumă la strictul necesar și nimic în plus. O astfel de amenajare are un aer masculin, este simplă, comodă și, mai ales, foarte practică. Totul este redus la esențial: culoare și formă pentru a ajunge la claritate. Spațiile largi sunt curate, deschise, pline de lumină, detaliile sunt simple, pe principiul „mai puțin înseamnă mai mult”, abordare utilă, în general, la orice amenajare interioară.





Stilul eclectic este foarte personal, dar relativ greu de realizat, deoarece are ca element central combinația dintre piese de mobilier și detalii care, la prima vedere, nu au nimic în comun. Este un conglomerat de stiluri și culori, care fac din orice decor unul teatral, vesel, extrem de viu și personal. Reușita este dată de legarea unor elemente disparate prin elemente de detaliu comune. Stilul permite combinarea perfectă dintre vechi și nou. Se folosesc culori neutre, accentul fiind pe detalii.


Stilul vintage are un aer feminin, confortabil și este plin de detalii ornamentale. Poate fi considerat o replică la stilul modern, fiind o amenajare nostalgică, dar jucăușă. Folosește piese de mobilier antichizate, culori pastelate, alb strălucitor, materiale diafane și foarte multe detalii de decor, în ton cu amenajarea. Este greu de realizat o amenajare vintage perfectă, dar farmecul unui astfel de decor merită efortul.


Principiile amenajării și aspecte esențiale
Există câteva principii de bază care contează atunci când alegi modul de amenajare al unui living.
- În funcție de tipul de locuință (casă sau apartament) și de restul spațiului din casă – dacă fiecare va avea camera lui și spațiile sunt generoase, camera de zi poate să fie exclusiv un loc de relaxare. Dacă este un apartament sau spațiul este limitat, livingul trebuie adaptat și devine multifuncțional.
- Dimensiunea camerei de zi este cea care poate dicta stilul de amenajare ales – o cameră mică se potrivește unui decor modern, nordic sau industrial, în timp ce un spațiu generos poate fi amenajat în orice stil.
- Cu mici excepții, orice apartament poate fi recompartimentat astfel încât spațiul bucătăriei să fie unit cu cel al camerei de zi – în cazul apartamentelor de bloc, simplele modificări pun împreuna camera de zi, o parte importantă din hol, uneori chiar tot, un balcon și bucătăria. Se obține o încăpere generoasă, care poate fi amenajată ca un open space.



Decorarea livingului
Indiferent dacă stilul ales este tradițional sau modern, relaxat sau formal, îndrăzneț sau cuminte, camera de zi ar trebui să fie un loc în care să te simți confortabil, să poți lăsa garda jos și să petreci timp de calitate singur, alături de familie sau cu prietenii.
Este o artă să amenajezi o cameră de zi care să fie și frumoasă, și funcțională. Iar dacă nu lași amenajarea camerei pe mâna unor profesioniști, situație în care aceștia vor alege o amenajare care să vină în perfect acord cu nevoile familiei și cu bugetul disponibil, și alegi să decorezi camera pe cont propriu, ia în calcul câteva sfaturi:
- stabilește un buget în care să incluzi tot ceea ce este necesar pentru camera de zi, de la podele la electronice;
- documentează-te foarte serios și alege detaliile și piesele de mobilier pe care le consideri indispensabile;
- ia în calcul că imaginile foarte frumoase din reviste sunt realizate de profesioniști; inspiră-te din ele, dar nu le copia;
- adaptează ceea ce îți place la buget și la stilul tău personal;
- evită o amenajare standard, cu canapea și un corp de mobilier tip bloc, fără personalitate, în care să montezi televizorul și câteva poze de familie;
- gândește camera de zi ca pe un spațiu al tuturor celor din casă, astfel încât locul să fie ofertant pentru fiecare și să permită timp petrecut în familie;
- ține cont de nevoile esențiale, de exemplu, un spațiu de lucru acasă, o masă, o zonă care să poată fi amenajată rapid ca loc de dormit.

Trucuri de designer utile oricui
Ia în calcul aceste idei și soluții folosite de specialiștii în amenajări interioare, care pot fi utilizate în orice living, indiferent de tipul acestuia sau de stilul de amenajare folosit.

Evită monotonia cromatică. Un living complet alb sau cu pereții într-o singură culoare poate să fie prea „curat” și inabordabil. Varianta complet întunecată este la fel de neprietenoasă. Combinarea culorilor întunecate cu cele deschise creează un aspect dinamic, care are profunzime și oferă echilibru. Pe de altă parte, designul oricărui spațiu are beneficii dacă folosești puțin alb și puțin negru, indiferent unde. Aici trebuie luată în calcul folosirea tapetului, a zugrăvelilor decorative și a cărămizilor aparente.

Alege culori neutre contrastante. Această soluție îmbogățește spațiul și-l face primitor, chiar înainte de a adăuga alte elemente.


Folosește lemn. Există multe soluții prin care adaugi lemn în cameră. De la podelele de lemn la lambriuri, de la grinzi la polițele de pe pereți. Lemnul este peste tot și trebuie să fie vizibil. Masa de sufragerie, măsuța de cafea, ramele pentru tablouri, picioarele canapelei, toate înseamnă lemn.

Amestecă tapițeria. Renunță la varianta de a avea canapea și fotolii identice ca formă, dar și îmbrăcate în același material. Într-o amenajare formală este o alegere corectă, dar acasă, în camera de zi, optează pentru modele diferite în ceea ce privește fotoliile. Vei da camerei personalitate, stil, culoare, versatilitate, diversitate.

Țesături practice. Vorbind de tapițerie, este deosebit de important să fie nu doar confortabilă, ci și durabilă. În general, țesăturile în ton neutru sunt cel mai sigur pariu, deoarece nuanțele foarte deschise sau întunecate se pătează rapid, iar uzura este vizibilă. Pielea este un material excelent, deoarece poate fi ștearsă cu ușurință și este foarte rezistentă, iar investiția merită. Foarte practice sunt țesăturile de tip velur sau denim. Alegeri bune sunt și materialele cu fibre naturale și sintetice, în amestec, pentru a beneficia de proprietățile ambelor. Primele sunt confortabile și plăcute, celelalte – rezistente și ușor de curățat.

Culori. O amenajare plăcută este una colorată. Culoarea dă volum camerei. În orice cameră trebuie să existe două culori principale, din aceeași paletă cromatică (două nuanțe de maro, gri, verde, nuanțe diferite de alb sau combinații între acestea și așa mai departe) și o culoare de accent, intensă, în contrast.

Culoarea de accent. Este un aspect extrem de important, întrucât colorează spațiul și contribuie la crearea unei atmosfere relaxate și primitoare. Culoarea de accent trebuie să fie în contrast puternic cu cea principală, în armonie cu pereții, eventual complementară cu a doua culoare principală.

Covorul. Este un detaliu valoros pentru amenajarea interioară în orice cameră, dar mai ales în living. Covoarele trebuie să fie mai mici decât suprafața camerei. Într-un living amenajat open space, este nevoie de mai multe covoare, identice sau complementare, care să delimiteze fiecare dintre zonele spațiului deschis. Covorul trebuie să fie suficient de mare pentru a cuprinde canapeaua și fotoliile și a crea ceea ce se numește zona socială sau de conversație. Covoarele cu model sunt potrivite în camerele mari, iar cele într-o singură culoare sau cu desene foarte mari, în camerele mici.
Modelul este un instrument puternic de design, care dă energie camerei și ascunde petele și uzura. Un covor uni este perfect atâta vreme cât arată impecabil. Dacă are pete sau urme, este un dezastru pentru aspectul camerei. Un covor cu model aduce mari beneficii „celui de-al cincilea perete” – podeaua – și este mereu cea mai bună alegere. În plus, ia în calcul că un covor perfect contrastează ușor cu podelele: podele deschise la culoare – covor în tonuri închise și invers. Ton pe ton este o soluție doar pentru stilurile minimalist și industrial.

Piese de mobilier mobile. Alege mese și scaune mobile. Mesele ușoare, scaunele, otomanele și chiar scaunele laterale, care pot fi mutate ușor, fac din camera de zi un spatiu mai confortabil, adaptabil la nevoile celor din familie. Biroul pe roți poate să fie o soluție excelentă, de exemplu, la fel și un bar mobil, pentru că oferă multe opțiuni.

Simetria este soluția optimă pentru apartamentele mici, dar și pentru cei care iubesc perfecțiunea. Simetria în amenajările interioare este soluția care merge la sigur și care este, cu certitudine, eficientă în ceea ce privește avantajele practice. Confortul trebuie să domine respectarea simetriilor, astfel că se poate face rabat de la regulile de simetrie în favoarea detaliilor practice. Simetria poate fi completă, ca o regulă generală pentru toată camera, sau poate fi parțială și să se refere doar la organizarea bibliotecii sau a zonei de relaxare.

Proporția este foarte importantă. Concret, înseamnă păstrarea unui echilibru între piesele de mobilier și dimensiunea încăperilor.

Nu respecta toate regulile! Poate părea un îndemn ciudat, dar camera de zi este un spațiu personal, al familiei, astfel că amenajarea trebuie să fie în acord cu stilul casei și să corespundă gusturilor celor care o folosesc.

Detalii. O cameră de zi este un spațiu excelent pentru manifestarea personalității, iar asta înseamnă că detaliile pot fi printre cele mai variate, de la un perete decorat artistic până la perne mix-and-match, coșuri de depozitare și mobilier vesel și colorat.

Punctul de interes. Stabilește un punct de interes, în jurul căruia trebuie organizate toate celelalte piese de mobilier. De regulă, piesa centrală în camera de zi o reprezintă zona de relaxare și canapeaua. Se poate adăuga o piesă de mobilier deosebită, precum o oglindă sau un tablou cu detalii în antiteză cu stilul principal.

Ordine parțială. Camera de zi este unul din locurile cele mai tranzitate din casă. Evident, este nevoie să fie ordonată și curată, dar fără exagerări. O jucărie aruncată pe jos, o pătură deranjată, o pernă care nu stă perfect sau o perdea care nu are faldurile aliniate va face ca locul să fie viu și va da încăperii aerul de „acasă”.


Sfaturi generale și accesorii
Alături de piesele de mobilier, camera de zi are nevoie de multe accesorii, dar este foarte important cum sunt poziţionate acestea, pentru a nu încărca anumite zone ale camerei mai mult decât altele. Este nevoie de echilibru în sufragerie, pentru că aici ne petrecem foarte mult timp.

Cele mai importante sunt:
- perdelele și draperiile – trebuie să atingă podeaua, fiind greșit să le lași mai scurte pentru că par retezate sau împrumutate de la o casă mai joasă. Montarea perdelelor şi a draperiilor se face deasupra ferestrei cu 20-30 cm sau la îmbinarea dintre tavan şi perete, dând impresia de cameră înaltă;
- tablourile – uzual, sunt montate deasupra canapelei. În cazul acesta, tabloul nu poate să fie nici prea mare, nici prea mic. Un tablou prea mic deasupra unei canapele mari face ca privirea să fie atrasă de canapea, iar invers, ocupă prea mult din câmpul vizual. Indiferent unde sunt puse, acestea trebuie să fie la nivelul ochilor. Nu lăsa pereții goi, deoarece dau un aer neprietenos camerei;
- plantele sunt necesare în orice amenajare, dar, pentru ca efectul să fie real, trebuie să fie frumoase, naturale și sănătoase;
- iluminatul este esențial. Atât lumina naturală, cât și cea artificială sunt elemente ale scenografiei într-o cameră și cu atât mai mult în camera de zi. Se spune că fiecare cameră de zi are lampadarul ei, așa că nu-l omite. La fel și cu veiozele care, poziționate corect, inclusiv la nivelul podelelor, pot transforma camera din una vie, activă, într-una calmă și intimă. Nu ezita să folosești un candelabru. Poți găsi modelul perfect pentru fiecare stil de amenajare.

Detalii despre … detalii
Este foarte important ca livingul să nu fie aglomerat. Indiferent de dimensiunea camerei, de stilul amenajării, de varianta închisă ori open space, trebuie să se poată circula ușor. Aglomerarea obosește, iar camera de zi este un loc de relaxare, prin excelență.
Sufrageria este parte din casă, astfel că stilul ales trebuie să fie unitar cu cel din celelalte camere sau măcar să continue firesc pe hol și în zonele deschise.

Personalizează locul. Asta se referă la acele mici obiecte de decor și fotografii care spun povestea familiei. Una dintre regulile bunului gust în amenajările interioare spune că cifra magică a elementelor decorative este trei sau cinci. Trei rame cu fotografii de familie, un grup de cinci vaze sau mici decoratiuni pot fi combinația ideală.

Dacă în camera de zi există o bibliotecă, aceasta trebuie să alcătuiască un tot unitar cu restul amenajării. Biblioteca încarcă încăperea, dar poate să reprezinte, în același timp, și punctul de atracție, iar zona de relaxare să fie organizată în fața ei.

Nu lipi canapeaua de perete! Este una dintre cele mai frecvente greșeli. Canapeaua poate fi așezată și perpendicular pe perete, dacă spațiul permite, fiind soluția optimă în amenajările de tip open space. Dacă va sta aliniată cu un perete, trebuie plasată la cel puțin un lat de palmă de acesta. În mod surprinzător, spațiul va părea mai mare.
Camera de zi este zona care primește mereu atenție maximă, atunci când vine vorba de amenajare. Tocmai din acest motiv totul trebuie gândit și analizat cu atenție, pentru ca rezultatul final să fie elegant, armonios și, mai ales, funcțional.
Sursa foto: shutterstock.com
1 Comment
Sfaturi și idei pentru amenajarea unui living modern și elegant
25 octombrie 2020 at 11:15 pm[…] sau chiar în formă de L, indiferent cum este salonul tău, astăzi am adunat câteva sfaturi de amenajare living numai bune de urmat pentru a profita la maximum de această încăpere a casei […]