Imaginează-ți cum ar arăta dormitorul perfect pentru tine. Probabil că este o oază de confort și relaxare, care îți permite să te odihnești în voie ori de câte ori îi treci pragul. Citind în continuare, afli cum îți poți amenaja dormitorul pentru a-ți reflecta personalitatea și pentru a te calma mental, care sunt pașii unei amenajări eficiente și ce piese de mobilier sunt esențiale pentru dormitorul tău.
- Reguli de bază pe care să le urmezi în amenajarea dormitorului
- Amenajarea dormitorului în funcție de stilul ales
- Amenajarea dormitorului în funcție de dimensiuni
- Amenajarea dormitorului în funcție de utilizare
- Pașii amenajării dormitorului
- Piesele de mobilier esențiale pentru dormitor
- Greșeli de evitat
Reguli de bază pe care să le urmezi în amenajarea dormitorului
Înainte de a alege patul sau culorile ori modelul draperiei, este bine să ai câteva aspecte în vedere, pentru ca amenajarea dormitorului să decurgă cât mai lin. Mai jos sunt câteva reguli de care poți ține cont:
- Alege decorațiunile în funcție de dimensiunea camerei și propriile gusturi. O lampă micuță oferă o atmosferă intimă, oglinzile măresc vizual camera, iar prezența obiectelor de artă va oferi eleganță locului. În plus, dacă alegi accesorii supradimensionate, o cameră mică va părea mult mai mare; bineînțeles că este necesar să alegi doar câteva elemente, pentru un impact surprinzător;
- Ai grijă la alegerea corpurilor de iluminat – adevărul este că nu poți schimba felul în care cade lumina naturală (dacă geamurile sunt orientate spre sud sau spre nord), însă poți amenaja spațiul pe care îl ai la dispoziție, pentru a face ca iluminatul artificial să fie în armonie cu dormitorul tău. Regula de bază este ca lumina generată de obiectele de iluminat să cadă pe toată suprafața camerei. De aceea, se aleg lustre sau aplici care să fie poziționate în mijlocul tavanului. Acestea se completează cu lămpi cu abajur, așezate pe noptiere;
- Poți folosi tapet în locul clasicului var – tapetul poate fi aplicat destul de ușor, pentru a decora sau redecora pereții dormitorului. Se montează facil, vei evita praful și mizeria aferente lavabilei, iar tapetul vine într-un număr destul de mare de modele. Se potrivește de minune în camerele mici, în care nu dorești să aglomerezi pereții cu obiecte de decor;
- Aranjează mobila ergonomic – patul și dulapul, piesele cele mai mari de mobilier din dormitor, trebuie dispuse în așa fel încât să permită circulația și să ai cu ușurință acces la obiectele din jur;
- Limitează prezența obiectelor electrice și electronice în dormitor – este recomandat să faci tot posibilul pentru a scoate din dormitor astfel de elemente, deoarece vor avea efecte asupra energiei umane. Totuși, dacă alegi să pui televizor în dormitor, alege unul adaptat la dimensiunile camerei. Privirea trebuie să cadă perpendicular pe ecran, de la o distanță de patru ori mai mare decât diagonala TV-ului. De exemplu, pentru un ecran de 80 cm diagonală, este nevoie de o distanță de aproximativ 320 cm (3,2 m);
- Optează pentru plante: aduc un plus de relaxare – există mai multe studii care spun că prezența plantelor ne calmează mental. Acestea aduc viață și culoare oricărui spațiu, iar aerul din dormitor îți poate influența starea de spirit. Poți pune plante pe birou sau pe dulap, pe noptieră ori chiar pe jos, dacă ai un ghiveci masiv;
- Alege un pat cu spațiu de depozitare, dacă ai dormitorul mic – atunci când nu ai suficient loc pentru dulapuri mari sau comode, sertarele laterale ale patului sunt utile pentru a depozita lenjerii de pat sau pilote.



Amenajarea dormitorului în funcție de stilul ales
Alegerea stilului unui dormitor depinde mai ales de personalitatea persoanelor care vor locui acolo. Astfel, în funcție de stil, dormitorul poate fi: modern/minimalist, clasic, shabby-chic, vintage, rustic sau feng shui. Mai jos, poți afla câteva detalii despre fiecare în parte.
Amenajarea dormitorului modern/minimalist
Dormitorul în stil modern este marcat de linii simple, un număr redus de accesorii și decorațiuni, forme plane, geometrii neutre. Mobila simplă, modernă, aproape rece, poate fi temperată prin decorațiuni de tot felul. Predomină culori precum albul, negrul, griul, bejul, cremul.


Amenajarea dormitorului clasic
Decorarea în stil clasic este inspirată din arhitectura antică. Mobilierul este masiv și în nuanțe închise, oferind senzația de eleganță și confort. Sunt folosite culori precum albul, bejul, cremul dar și nuanțe de pastel. Un astfel de dormitor se potrivește persoanelor care preferă stabilitatea, adoră să colecționeze și iubesc eleganța. Pentru un plus de rafinament, poți alege albul sau bejul pentru piesele de mobilier sau chiar pentru pardoseală.


Amenajarea dormitorului shabby-chic
Dormitorul shabby-chic are un aer romantic, evidențiat prin volănașe, în nuanțe de alb, motive florale predominante pentru lenjeria de pat, cuvertură, draperii sau chiar pe pereți (prin tapet). Cadrele din lemn sau metal oferă eleganță acestui stil de amenajare, iar povestea dormitorului este completată cu un candelabru rafinat. Acest stil nu necesită o alegere perfectă a culorilor, însă trebuie să fii atent să echilibrezi culorile pastelate, pentru a evita aglomerarea vizuală.
Vezi categoria noastră de ▶️ OBIECTE DE ILUMINAT
Amenajarea dormitorului vintage
Stilul vintage este definit de pastel, țesături cu broderii și imprimeuri elegante. Rafinamentul este cuvântul de ordine, iar decorațiunile bogate și bijuteriile expuse pe un suport clasic completează cu gust atmosfera. Într-un dormitor vintage, perdelele sunt fine, diafane, permițând trecerea luminii. Patul, elementul central al oricărui dormitor, este și el elegant, evidențiindu-se prin mici modele/sculpturi de-a lungul tăbliei metalice sau din lemn. Poți completa această imagine cu un baldachin deasupra patului. Pardoseala este deschisă la culoare, albă sau chiar gri, iar covorul poate avea nuanțe pastelate. Pentru un plus de autenticitate, alege piese de mobilier cu modele romantice în lemn.
Amenajarea dormitorului rustic
În designul interior, rusticul este marcat de culori precum maroul, verdele, galbenul și roșul. Astfel, predomină lemnul, plantele verzi, tapetul ce imită cărămida și covorul din fibre naturale de bumbac sau lână. Mobilierul are linii simple și oferă senzația de vacanță la țară. Poți amenaja un colț pentru lectură cu un fotoliu confortabil și un taburet pentru picioare. Perdelele și draperiile cu imprimeuri simple sau în carouri întregesc imaginea rustică.


Amenajarea dormitorului feng shui
În feng shui, dormitorul reprezintă o armonie între yin și yang. Pentru a o obține, este necesară echilibrarea obiectelor, a culorilor și a luminii din dormitor. Conform feng shui, pentru a crea o atmosferă relaxantă și odihnitoare, paleta cromatică trebuie să îmbine yin-ul, marcat de culori deschise și calde (precum cremul, galbenul pal, verdele pal, rozul pudrat) și culori cu efect calmant (de exemplu, albastrul sau verdele) cu yang. Acesta din urmă se evidențiază prin culori puternice precum galbenul, portocaliul sau roșul, care trebuie folosite doar pe post de accent cromatic în texturi, accesorii și decorațiuni.
Un alt element important în feng shui este patul. Acesta trebuie să aibă dimensiuni medii, fără colțuri ascuțite sau muchii care ar putea întrerupe fluxul natural al energiei vitale Chi. În mod ideal, patul nu trebuie să fie așezat cu picioarele spre ușă sau să aibă capul spre fereastră. Se spune că această poziție ne expune fluxului de energii, pozitive și negative, care circulă între ușă și fereastră.
Amenajarea dormitorului în funcție de dimensiuni
Amenajarea dormitorului depinde mult și de dimensiunile camerei. Astfel, indicațiile pentru decor diferă între un dormitor mic și unul mare. Poți citi mai jos despre fiecare în parte.
Amenajarea dormitorului mic
Într-un dormitor mic, primează spațiul, astfel că este important să alegi doar piesele de mobilier strict necesare și să decorezi minimalist, pentru a crea o atmosferă aerisită. Poți alege montarea centrală a patului doar dacă fluiditatea traficului nu are de suferit. Dacă lipești patul de unul dintre pereți, vei lăsa loc liber în zona centrală, dar nu vei mai avea loc pentru noptiere. Foarte simplu, acestea pot fi înlocuite cu rafturi montate deasupra patului. Similar, veiozele care ar fi stat pe noptiere pot fi înlocuite cu aplice de perete.
În ceea ce privește culorile, se merge mult pe alb pe pereți, deoarece mărește vizual spațiul. Culorile alese rămân la latitudinea fiecăruia, însă sunt recomandate cele deschise, calde, care vor oferi intimitate dormitorului.



Amenajarea dormitorului mare
Dacă ai un dormitor mare, opțiunile de amenajare se înmulțesc simțitor. Poți alege orice tip de mobilier preferi, ținând cont, totuși, să fie în armonie cu pereții, decorațiunile și podeaua. Într-o cameră mare, poți introduce un pat matrimonial de mari dimensiuni cu noptiere. Dulapul pentru haine, și el mai generos, îți va permite să îți organizezi ținutele așa cum îți dorești. În cazul în care spațiul îți permite și îți dorești acest lucru, poți integra în designul dormitorului și o măsuță de toaletă.
Alegerea culorilor depinde de stilul dormitorului și de preferințele personale. Ai grijă, totuși, să nu folosești mai mult de 2-3 culori, pentru a nu încărca vizual încăperea.
Amenajarea dormitorului în funcție de utilizare
Dormitorul mai poate fi amenajat și în funcție de specificul său. Cine va folosi camera? Un cuplu, copiii, oaspeții etc. Felul în care decorezi dormitorul depinde și de utilizarea sa. Mai jos sunt câteva detalii pentru fiecare situație în parte.
Amenajarea dormitorului matrimonial
Amenajarea dormitorului matrimonial depinde, în mod evident, de persoanele care vor locui acolo. Pentru ca dormitorul să devină o oază de liniște și relaxare, este vital ca amenajarea să fie în armonie cu cerințele cuplului. Patul trebuie să aibă o dimensiune corespunzătoare și să fie acoperit cu o saltea confortabilă.
În funcție de spațiul disponibil, poți amplasa noptiere în mod simetric de-o parte și de alta a patului; la fel, în cazul veiozelor. Prezența unor storuri sau a perdelelor va ajuta la filtrarea luminii, fără a lăsa acces curioșilor. Dulapul trebuie să fie suficient de generos pentru depozitarea hainelor partenerilor. În cazul dormitoarelor mici, poți amplasa rafturi suspendate până în tavan, pentru a economisi din spațiu. Se preferă albul pentru pereți și culori pentru obiectele de decor, lenjeria de pat, perdele. Pentru o notă de autenticitate, poți pune pe pereți poze cu familia. Astfel, dormitorul nu va fi doar o cameră din casă, ci un cămin.
Vezi categoria noastră de 👉 PERDELE
Amenajarea dormitorului pentru copii
Dormitorul copiilor este un spațiu în care cei mici trebuie să se simtă în siguranță și să fie liberi să își folosească imaginația și creativitatea. Mobilierul trebuie să le fie ușor accesibil, pentru ca năzdrăvanii să nu depindă de părinți atunci când doresc să își aleagă o jucărie. Pereții sunt menținuți, în general, albi sau crem, restul camerei fiind marcat de culori precum roz, albastru, verde sau violet. Dacă spațiul îți permite, poți amenaja un spațiu de joacă. Vei avea nevoie de o măsuță rotundă și câteva scăunele.



Amenajarea dormitorului pentru oaspeți
Dormitorul pentru oaspeți poate fi amenajat în orice stil, dar în acord cu restul camerelor din casă. Alege combinații de nuanțe neutre sau culori închise, cu draperii semitransparente și un covor voluminos și pufos. Optează pentru culori calde, portocaliu, maro, alb, gri, care oferă căldură și confort, fără a aglomera. Dacă alegi să folosești o lustră, camera va căpăta un aspect rafinat.
Decorează cât mai simplu, pentru ca persoanele care vor sta acolo să se poată relaxa și să își încarce bateriile cu ușurință.
Amenajarea dormitorului cu funcții multiple
Un dormitor cu funcții multiple poate fi camera adolescentului sau o locuință cu o singură cameră. În primul caz, dormitorul va trebui să reunească atât o zonă de odihnă, cu pat și noptieră/rafturi, cât și una pentru realizarea temelor. Dacă spațiul îți permite, mai poți lăsa un colț și pentru lectură sau relaxare. În al doilea caz, o cameră unică trebuie să reunească o zonă de odihnă, precum și una de relaxare; în funcție de spațiu, separarea se poate face printr-o canapea sau printr-un paravan despărțitor.
De asemenea, în ambele cazuri se apelează la decorațiuni strict necesare, oglinda pentru a mări vizual camera, și covorul, pentru o pată de culoare. Culorile sunt simple: alb, crem, nuanțe deschise. În lipsa unor obiecte de decor, care ar încărca pereții, un tapet va înfrumuseța camera.
Pașii amenajării dormitorului
Amenajarea dormitorului nu poate fi făcută oricum. Mai întâi, trebuie realizat un plan de lucru, după care poți urma pașii de mai jos:
Stabilește stilul dormitorului
Dacă ai un dormitor gol, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stabilești stilul camerei. Ai la dispoziție milioane de posibilități de amenajare, iar pentru a mai tria din ele, stabilirea unui stil este importantă. Vrei un dormitor minimalist, vintage, rustic, elegant? Găsește 2-3 adjective pentru cum ai dori să fie dormitorul tău de vis și de acolo alege stilul care se potrivește cel mai bine.
Decide-te asupra funcționalităților dormitorului
De ce ai nevoie în dormitor? Sunt suficiente un pat, un dulap și două noptiere? Încape o comodă sau poate chiar o măsuță de toaletă? Dacă ai un dormitor mic, te poți orienta spre piese de mobilier multifuncționale.
Vopsește pereții sau pune tapet
Atunci când ai camera goală sau aproape goală, cel mai ușor pas este să dai pereții cu var lavabil sau să întinzi tapetul ales. În plus, dacă primul pas în amenajare este reprezentat de pereți, te vei acomoda mai ușor cu noua culoare/model.
Decide-te ce vei păstra și ce vei cumpăra
Poate că unele piese de mobilier care erau în dormitor încă mai sunt funcționale sau se potrivesc cu viziunea ta pentru această încăpere. Dacă patul încă este bun, dar salteaua este șubredă, este suficient să o înlocuiești.
Vezi 👉 aici toate ofertele noastre de SALTELE
Ia măsuri și notează ce mobilă ai de cumpărat
Fie că alegi să îți iei un dulap, fie un pat nou, acesta trebuie să se potrivească perfect în dormitorul tău. Cu siguranță nu ți-ai dori ca noul dressing să nu poată fi introdus în dormitor. Prin măsurarea spațiului pe care îl ai la dispoziție, poți, de asemenea, decide dacă ai loc pentru noptiere sau pentru o comodă.
Alege un pat
Dacă nu păstrezi patul vechi, acum este momentul să alegi unul nou. Probabil că știi ce îți dorești. Un pat generos este de dorit în orice dormitor, însă, dacă nu se integrează în camera ta, ar fi bine să te orientezi spre altceva.
Caută noptierele potrivite
Ca regulă, noptierele se aleg după ce ai montat patul. Este foarte important ca acestea să fie cu 3-7 cm mai înalte decât salteaua patului, deoarece este mai ușor să întinzi mâna la nivel decât mai jos decât patul. Dacă spațiul nu îți permite folosirea unor noptiere, poți alege să montezi două rafturi pe perete, la câțiva centimetri mai sus de pat.
Alege un dulap
După noptiere, următorul pas este alegerea dulapului. Acesta trebuie să fie în armonie cu patul, însă nu este obligatoriu să fie într-un stil identic. Dacă ai un dormitor generos, poți opta pentru un dulap încăpător, care să fie suficient pentru depozitarea hainelor.


Alege obiectele de iluminat
Pentru noptiere, nu poți da greș cu două lămpi identice. Din nou, dacă nu ai spațiu, poți monta două aplice pe perete. Nu uita nici de plafoniera montată central.
Optează pentru covoare noi
Ai două opțiuni atunci când alegi covorul pentru dormitor. Fie unul de mari dimensiuni, care acoperă toată camera, și, în acest caz, trebuie întins înainte de achiziționarea pieselor mari de mobilă, fie câte un covor micuț pe ambele părți ale patului.
Alege storuri sau perdele
Acum că ai ales toate piesele de mobilier, ai deja o viziune globală asupra dormitorului. Acoperirea geamurilor întregește atmosfera intimă a acestei camere. În funcție de orientarea casei, poți alege storuri (dacă ai vedere spre sud) sau perdele. Draperiile se potrivesc mai mult stilului clasic; dacă îl preferi, poți înlocui perdelele cu draperii.
Alege elementele de decor
Poți alege obiectele de decor în orice pas al amenajării dormitorului, însă acum este momentul să le așezi la locul lor. Dacă optezi pentru tablouri deasupra patului, lasă câțiva centimetri între acesta și perete, în special dacă tabloul este masiv. Poți agăța fotografii, amintiri din vacanță, lumânări parfumate, 1-2 plante sau poți alege o carafă de apă pe care să o lași pe comodă.
Piesele de mobilier esențiale pentru dormitor
Dintr-un dormitor nu ar trebui să lipsească următoarele piese de mobilier:
- Patul – elementul în jurul căruia sunt amenajate restul obiectelor din dormitor. Dimensiunea patului se alege în funcție de dimensiunea camerei. Este recomandat ca lungimea sa să fie cu 20 cm mai lungă decât cea a corpului. Pentru a avea libertate de mișcare în dormitor, patul trebuie amplasat la 60 cm de perete sau de alte piese de mobilier. Salteaua și pernele moi reprezintă accesoriile tipice pentru un pat confortabil;
- Dulapul – pentru a economisi din spațiu, poți alege un dulap cu uși glisante. Acesta trebuie să fie așezat departe de fereastră, de ușă sau de calorifer. Înălțimea sa este stabilită în funcție de cea a camerei. Pentru a asigura aerisirea, este bine să lași măcar câțiva centimetri între tavan și dulap. Dacă dorești să mărești vizual dormitorul, poți opta pentru un dulap cu oglinzi sau chiar pentru un cadru deschis cu umerașe și sertare. Această idee se aplică mai ales în dormitoarele de mici dimensiuni;
- Noptierele – acestea trebuie alese în așa fel încât să aibă suficiente sertare pentru lucrurile de care ai nevoie: cărți, reviste, ochelari de vedere etc.;
- Comoda – dacă spațiul îți permite, această piesă de mobilier te poate ajuta să menții ordinea în dormitor. Sertarele generoase pot depozita lenjerie de pat, pilote, ciorapi, prosoape, haine etc.


Greșeli de evitat
Pentru ca dormitorul tău să arate perfect, este indicat să eviți câteva dintre cele mai frecvente greșeli de design:
- Alegerea unui pat mult prea mare – patul se alege întotdeauna în funcție de dimensiunile dormitorului. Un pat generos într-un dormitor mic va acapara întreaga cameră și va împiedica circulația;
- Așezarea greșită a patului în cameră – pentru a te odihni bine, este indicat să fii atent atunci când așezi patul în dormitor. Acesta ar trebui amplasat spre sud-vest, iar dacă încăperea nu permite acest lucru, trebuie măcar evitată poziționarea sub fereastră sau în imediata apropiere a ușii;
- Lipsa prizelor sau poziționarea greșită a acestora – prizele trebuie să se afle la 25-35 cm de sol, în locuri aerisite și ușor accesibile;
- Alegerea sau așezarea greșită a covoarelor – covorul trebuie ales și în funcție de modelul sau culorile decorațiunilor, de nuanța mobilei și de expunerea la lumină. În general, pentru dormitoare se recomanda covoare mici, colorate și ușor de întreținut;
- Aglomerarea dormitorului cu decorațiuni – obiectele de decor au rolul lor și oferă personalitate oricărei încăperi, însă ce e mult strică. Prea multe accesorii încarcă inutil camera, iar intenția ta de a personaliza dormitorul se va transforma în câteva obiecte împrăștiate pe rafturi și pe măsuța de toaletă. Cel mai bine este să alegi puține decorațiuni, în funcție de preferințe și de stilul camerei.
Amenajarea unui dormitor poate fi o provocare, indiferent de dimensiunile camerei, de stilul ales sau de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Cu toate acestea, dacă îți faci un plan înainte de a te apuca de treabă și dacă ții cont de sfaturile de mai sus, amenajarea dormitorului va deveni una dintre cele mai plăcute activități.
Sursa foto: Shutterstock
Fara Comentarii