Amenajarea bucătăriei: idei și recomandări

Idei si recomandari pentru amenajarea bucatariei

Amenajarea bucătăriei se realizează mai ales în funcție de rolul pe care îl are pentru tine. Pentru unele persoane, bucătăria este locul de preparare a mâncării și, eventual, zona de luat masa. Alteori, mai ales dacă timpul sau spațiul nu o permite, bucătăria devine un loc de tranziție în care doar servești cafeaua sau cina. Indiferent de rolul jucat de bucătărie, acest spațiu este un element important al oricărei locuințe și este bine să fie amenajat ca atare. 

Mai jos, poți vedea câteva criterii de amenajare a bucătăriei, precum și recomandări legate de culorile potrivite pentru acest spațiu, cum să alegi piesele de mobilier, precum și ce sisteme de iluminare se potrivesc. Încheiem cu un top al celor mai întâlnite greșeli în amenajarea bucătăriei. 

  • Cum amenajezi o bucătărie în funcție de tipul locuinței
  • Cum amenajezi bucătăria în funcție de tipul său
  • Cum amenajezi bucătăria în funcție de dimensiunile sale
  • Cum amenajezi o bucătărie în funcție de stil
  • Cum amenajezi bucătăria în funcție de forma sa
  • Ce culori sunt potrivite pentru bucătărie și cum le alegi
  • Ce materiale se potrivesc în bucătărie
  • Cum alegi mobila de bucătărie
  • Cum alegi corpurile de iluminat
  • Ce greșeli să eviți în amenajarea bucătăriei

Cum amenajezi o bucătărie în funcție de tipul locuinței

În funcție de tipul locuinței, există bucătărie la apartament și bucătărie la casă, fiecare având o serie de particularități în ceea ce privește amenajarea. 

Amenajarea unei bucătării la apartament

Dacă stai la apartament, este posibil să te confrunți cu un spațiu restrâns dedicat bucătăriei; poate chiar ai mutat-o pe balcon, dar despre această mișcare vorbim ceva mai jos. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, este important să asiguri condițiile necesare pentru activitățile preferate în bucătărie. 

Dacă gătești frecvent, unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul este aerisirea. Înainte de a cumpăra frigider, mașină de spălat vase și mobilă de bucătărie, realizează o schemă a spațiului pe care îl ai la dispoziție. Camera ar trebui să fie aerisită și să permită accesul ușor, fie că vorbim de rafturile suspendate, fie de un dulap. 

Dacă ai de ales, optează pentru ferestre cât mai mari. Acestea permit pătrunderea luminii naturale și ajută la aerisire. Chiar dacă ai ferestre, tot este o idee bună să optezi și pentru instalarea unei hote, pentru a evita pătrunderea mirosurilor în restul casei. 

amenajarea-bucatariei-1
amenajarea-bucatariei-2

Cum amenajezi bucătăria în balcon

Unele familii au ales să mute bucătăria pe balcon, din dorința de a amenaja un al doilea sau al treilea dormitor. Dacă dorești să faci această schimbare, trebuie să te asiguri că balconul este bine izolat și să montezi o sursă de încălzire; cel mai adesea, se folosește un calorifer. 

Este necesară solicitarea ajutorului unei echipe de profesioniști, pentru a racorda aragazul la gaz, dar și pentru a prelungi instalația electrică pe balcon. 

Același lucru este valabil în cazul chiuvetei; aceasta are nevoie de acces rapid la țevile de apă și la canalizare. Este posibil să fie nevoie de aprobări pentru a realiza aceste schimbări, deci va trebui să vorbești cu administratorul blocului, înainte de a te apuca de treabă.

amenajarea-bucatariei-3

Amenajarea unei bucătării la casă

Amenajarea unei bucătării la casă are mai puține limitări decât în cazul unui apartament. Deși ai mai multă libertate, în lipsa unui plan, este posibil să depășești bugetul. 

De aceea, este important să stabilești de la început care sunt elementele esențiale (mobilier, frigider, masă cu scaune, gresie, faianță etc.), stilul bucătăriei și ce decorațiuni se integrează ușor. 

amenajarea-bucatariei-4
amenajarea-bucatariei-5
amenajarea-bucatariei-6

Cum amenajezi o bucătărie de vară

Dacă ai un teren generos, poți construi chiar și o bucătărie de vară. Astfel, vei putea crea spații de depozitare pentru ustensilele pe care le folosești mai rar. 

De asemenea, vei avea un spațiu numai bun pentru a lua masa, de primăvara până toamna. O bucătărie de vară ar trebui să includă aragaz, grătar, chiuvetă, blat de bucătărie și masă cu scaune. Dacă alegi să acoperi bucătăria de vară, vei putea servi masa aici chiar și atunci când plouă. 

Un alt aspect important se referă la alegerea mobilierului. Acesta ar trebui să reziste la praf, umezeală și temperaturi extreme. Lemnul tratat sau piesele de mobilier din ratan sunt rezistente și versatile. 

amenajarea-bucatariei-7
amenajarea-bucatariei-8
amenajarea-bucatariei-9

Cum amenajezi bucătăria în funcție de tipul său

Amenajarea unei bucătării mai depinde și de tipul său. În acest context, avem bucătării open space și bucătării închise. 

Amenajarea unei bucătării open space

O bucătărie open space este de preferat mai ales pentru persoanele care gătesc rar sau doresc să se bucure de un spațiu mai mare în living; astfel, vei obține un living cu bucătărie. Pe de altă parte, o astfel de bucătărie îți permite să gătești rețete dintre cele mai diverse, cu audiență formată din familie și prieteni. Bucătăria open space are și avantajul unei aerisiri mai bune.

Dintre dezavantaje, merită menționat faptul că mirosurile vor ajunge în casă, dar și faptul că va trebui să amenajezi bucătăria în același stil precum camera adiacentă. 

amenajarea-bucatariei-10
amenajarea-bucatariei-11

Amenajarea unei bucătării închise

O bucătărie închisă este, de fapt, o bucătărie clasică, acel loc în care poți găti în voie și chiar experimenta fără a-ți face griji, deoarece încăperea este separată de restul casei. 

Aerisirea este vitală și în acest caz, iar hota trebuie să fie suficient de puternică pentru a face față activităților culinare. Totodată, dacă ai ferestre, acestea ar trebui să fie deschise constant pe durata gătitului și încă 1-2 ore după aceea, pentru a elimina umiditatea din aer. 

Cum amenajezi bucătăria în funcție de dimensiunile sale

În funcție de dimensiunile bucătăriei, vei avea mai puține sau mai multe opțiuni de amenajare a acestei încăperi. Mai jos, poți citi mai multe despre amenajarea unei bucătării de mici dimensiuni, dar și a unei bucătării mari. 

Amenajarea unei bucătării mici

Dacă dispui de o bucătărie mică, este important să fii organizat și să păstrezi doar elemente esențiale. În cazul în care ai o cămară, poți depozita acolo oalele, electrocasnicele mici și alte obiecte care ocupă spațiul. 

În bucătărie, poți adopta un stil minimalist, cu electrocasnice încorporate, eventual, o masă cu balamale, care se pliază pe perete. Pentru mai mult spațiu, poți crea o bucătărie open space sau poți monta oglinzi care vor mări vizual încăperea. Dacă bucătăria este mică și îngustă, poți profita de spațiul pe verticală, pentru a te organiza și pentru a evita să încarci camera. Ca element de decor, poți opta pentru o perdea multicoloră. 

Un alt element de bază într-o bucătărie mică este ordinea. Dacă fiecare lucru este pus la locul său, spațiul va părea mai mare și mai aerisit. 

amenajarea-bucatariei-13
amenajarea-bucatariei-14

Amenajarea unei bucătării mari

O bucătărie mare oferă mai multe posibilități de amenajare. Poți organiza un perete cu toate lucrurile de care ai nevoie, de la tigăi și condimente la electrocasnicele folosite cu regularitate. Pe lângă frigider și masă cu scaune, poți introduce mașina de spălat rufe, eventual, și mașina de spălat vase. 

Spațiul de luat masa poate fi amenajat într-un stil relaxat, perfect pentru o după-amiază cu prietenii, pentru a afla ultimele noutăți. 

Pentru o mai bună organizare, separă zona de gătit de cea de luat masa. De asemenea, alegerea unei mese rotunde oferă o atmosferă plăcută și elegantă. Mai mult, o bucătărie generoasă permite instalarea unei insule prevăzute cu spații de depozitare. Drept elemente de decor, poți folosi plante verzi și aromatice. 

Ca regulă generală, este indicat să îmbini lucrurile strict necesare cu obiectele de decor în așa fel, încât să eviți încărcarea spațiului.

amenajarea-bucatariei-15
amenajarea-bucatariei-16

Cum amenajezi o bucătărie în funcție de stil

Alegerea unui stil anume de amenajare a bucătăriei ar trebui să se potrivească propriei personalități și să se integreze ușor în locuință. Mai jos, sunt câteva sfaturi pentru a amenaja bucătăria în funcție de stil. 

Amenajarea unei bucătării moderne

Bucătăria modernă este perfectă pentru persoanele cu un stil de viață activ, care petrec mai puțin timp acasă. Cu un program încărcat, bucătăria devine mai ales un loc de relaxare, în care servești ceaiul sau cafeaua. 

De aceea, este indicat să alegi strictul necesar, în ceea ce privește electrocasnicele și obiectele de mobilier. Optează pentru mobilier modern, care îmbină utilitatea cu designul. Într-o bucătărie în stil modern, predomină nuanțele neutre, cu mici accente de culoare. Acestea se îmbină mai ales cu electrocasnice din inox, rafturi din sticlă și pardoseală din lemn laminat sau marmură. 

Elementele decorative sunt minime și pot fi limitate la deja clasicele mănuși și ștergar. 

amenajarea-bucatariei-17
amenajarea-bucatariei-18
amenajarea-bucatariei-19

Amenajarea unei bucătării rustice

O bucătărie rustică este potrivită mai ales pentru persoanele care adoră natura și doresc să creeze o atmosferă intimă. Se folosesc nuanțe de maro și predomină mai ales lemnul masiv. 

Poți întregi acest stil cu vaze de flori sau chiar ghivece și este de preferat să ascunzi electrocasnicele mici privirii; le poți pune în dulap, eventual, în cămară, dacă dispui de acest spațiu. 

Obiectele decorative conțin motive din natură sau folclorice. 

amenajarea-bucatariei-20
amenajarea-bucatariei-21

Amenajarea unei bucătării clasice

Bucătăria clasică se potrivește mai ales în cazul familiilor. Aceasta are un design tradițional, iar curățenia se realizează relativ ușor, datorită materialelor rezistente. 

O bucătărie clasică include masă și scaune, eventual, chiar un colțar, electrocasnice mari, chiuvetă, dulapuri înalte până în tavan sau rafturi deschise. Se optează pentru gresie și faianță în culori deschise, iar decorul este unul minimalist, predominând accesoriile de bucătărie și ceasul de perete.

Amenajarea unei bucătării vintage

Stilul vintage pune accent mai ales pe materiale și culori. Astfel, într-o bucătărie vintage ar trebui să existe piese de mobilier din lemn masiv, cu elemente elegante. 

Predomină nuanțele de alb și maro, îmbinate cu detalii în culori pastelate și obiecte de decor realizate manual. Lumina pală, specifică acestui stil, este perfectă pentru o cină romantică. 

amenajarea-bucatariei-22
amenajarea-bucatariei-23
amenajarea-bucatariei-24

Cum amenajezi bucătăria în funcție de forma sa

Forma bucătăriei afectează amenajarea sa, mai ales dacă ești pasionat de gătit. Mai jos, poți citi mai multe despre particularitățile amenajării unei bucătării pătrate, a unei bucătării dreptunghiulare și a bucătăriei pe colț. 

Amenajarea unei bucătării pătrate

Dacă bucătăria are formă pătrată, poți crea o imagine echilibrată vizual. Forma sa perfectă permite amplasarea unei mese sau a unei insule, dacă spațiul îți permite, în mijlocul încăperii. Astfel, ai acces rapid și creezi spațiu pentru a trece dintr-o parte a bucătăriei în cealaltă. 

Deasupra insulei, poți amenaja un organizator pentru oale și tigai, iar sertarele pot fi folosite pentru a adăposti borcanele de condimente. 

amenajarea-bucatariei-25
amenajarea-bucatariei-26

Amenajarea unei bucătării dreptunghiulare

Majoritatea apartamentelor au bucătăria cu formă dreptunghiulară, astfel, limitând posibilitatea de a așeza o piesă centrală. 

În ciuda acestui neajuns, posibilitățile de amenajare sunt numeroase și depind de preferințe și de dimensiunile încăperii. Piesele de mobilier ar trebui așezate în așa fel încât să permită trecerea ușoară. Dacă bucătăria este mică, poți lăsa doar un spațiu pentru gătit și să muți zona de dining în living. 

Amenajarea unei bucătării pe colț

Bucătăria pe colț este întâlnită mai ales în cazul încăperilor open space. Piesele de mobilier și electrocasnicele sunt așezate pentru a crea un unghi de 90 de grade. În acest caz, se merge pe ansambluri de mobilier formate din dulapuri; chiuveta și frigiderul sunt, de regulă, încorporate. 

Cum doar un colț este ocupat de strictul necesar, restul bucătăriei este liber și oferă senzația de spațiu. În funcție de posibilități, poți amenaja, în spațiul rămas, o zonă de luat masa.  

amenajarea-bucatariei-27
amenajarea-bucatariei-28
amenajarea-bucatariei-29

Ce culori sunt potrivite pentru bucătărie și cum le alegi

Atunci când alegi culorile din bucătărie, există multe opțiuni, indiferent de dimensiunile camerei, de stil sau de forma sa. Chiar dacă știi care sunt culorile tale preferate, există un număr aproape infinit de variații. Contează atât culorile de pe pereți, pardoseală și dulapuri, cât și nuanțele ghivecelor de flori. 

Pentru a crea o imagine unitară, este important să faci un pas în spate și să privești bucătăria în ansamblul său. Mai jos, sunt pașii necesari alegerii culorilor din bucătărie.

  • Alege culorile pentru dulapuri – în funcție de material și de spațiul pe care îl ai la dispoziție, acestea reprezintă aproape jumătate din bugetul pentru bucătărie și acoperă 40% din spațiul vizual. Optează pentru o culoare care se potrivește cu personalitatea ta, bugetul pe care îl ai la dispoziție și restul casei. Cel mai adesea, se optează pentru dulapuri în nuanțe de maro, negru, alb, crem sau gri;
  • Alege culorile obiectelor mari din bucătărie (frigider, chiuvetă, mașină de spălat) – poți alege aceste piese de sine stătătoare sau le poți încorpora în mobila de bucătărie. De exemplu, dacă ai frigiderul și mașina de spălat albe, le poți îmbina cu dulapuri în nuanțe de gri. De asemenea, aparatura din inox se potrivește cu variații de maro;
  • Alege culorile pentru masa de lucru – este important să existe o continuare firească între dulapuri și masa de lucru. Cel mai adesea, culoarea mesei de lucru este într-o nuanță identică sau foarte apropiată cu cea a pardoselii;
  • Alege culoarea pardoselii – cea mai folosită este gresia, care vine într-o gamă largă de culori și texturi. Atunci când alegi nuanța pardoselii, este important să te asiguri că se integrează bine cu restul culorilor alese până în acel moment. Un exemplu tipic este cel al dulapurilor albe cu pardoseală în nuanțe pământii;
  • Alege culoarea pereților – chiar dacă, de multe ori, sunt acoperiți de dulapuri sau de rafturi, dacă alegi o culoare nepotrivită, acest lucru va crea o distorsiune vizuală. Optează pentru o culoare care se integrează ușor în nuanța pardoselii și a dulapurilor. Albul, cremul sau griul deschis se potrivesc aproape întotdeauna, indiferent de stilul ales. Dacă dorești o nuanță puternică pentru pereți, optează pentru culori pale, în cazul dulapurilor și al pardoselii;
  • Alege culorile micilor detalii – robineții, mânerele dulapurilor și obiectele de iluminat pot scoate în evidență o bucătărie simplă. Pentru un design corect, alege același material pentru toate elementele. De exemplu, poți folosi inox, lemn, nuanțe de bronz etc. 

Ce culori se potrivesc în bucătărie

Cea mai folosită combinație de culori este cea de alb plus o culoare puternică. Alteori, se folosește crem, gri sau chiar și galben deschis, în locul albului. Aceste combinații oferă un aspect modern bucătăriei. 

Dacă alegi culori puternice (galben, portocaliu, roșu, verde, albastru), acestea oferă energie și vitalitate. Mai jos, sunt principalele semnificații ale culorilor în bucătărie:

  • Albul – semnifică minimalism și eleganță și se potrivește în bucătăriile de mici dimensiuni, unde mărește vizual încăperea;
  • Negrul – oferă o atmosferă modernă, mai ales în combinații cu alb sau gri;
  • Roșul – este potrivit mai ales în bucătăriile mari. În spațiile mici, creează un contrast puternic și reduce vizual dimensiunile camerei;
  • Maroul – se potrivește atât bucătăriei clasice, cât și celei în stil rustic. Culoarea predomină mai ales la parchet și la piesele de mobilier. Este potrivit atât pentru spații mici, cât și mari;
  • Verdele – nuanțele crude oferă lumină și mărime bucătăriei, iar cele sobre denotă eleganță;
  • Albastrul – este potrivit mai ales în bucătăriile moderne mari, deoarece în cele mici reduce vizual. Se îmbină perfect cu albul și detaliile metalice;
  • Galbenul – oferă căldură și bună dispoziție. Variantele de galben pai se potrivesc și în bucătăriile mici, iar nuanțele puternice sunt de preferat în cele de mari dimensiuni.
amenajarea-bucatariei-30
amenajarea-bucatariei-31
amenajarea-bucatariei-32
amenajarea-bucatariei-33
amenajarea-bucatariei-34
amenajarea-bucatariei-35

Ce materiale se potrivesc în bucătărie

Amenajarea interioară a bucătăriei depinde și de materialele folosite. Unele materiale au un aspect estetic, însă sunt greu de întreținut. Mai jos, sunt principalele tipuri de materiale recomandate în bucătărie:

  • Faianța și gresia – sunt predominante în bucătăriile moderne, atât în cele de mari dimensiuni, cât și în cele mici, deoarece sunt ușor de întreținut, vin într-o varietate de culori și texturi și au prețuri avantajoase. O regulă nescrisă spune că mobila, gresia și faianța ar trebui să se armonizeze. Dacă ai o bucătărie decorată minimalist, poți aduce un suflu nou prin montarea de faianță sau gresie mozaic;
  • Lemnul – este folosit pentru dulapuri, mese și scaune, dar și pentru elemente de decor. Un posibil dezavantaj este că se zgârie ușor și necesită soluții speciale pentru întreținere;
  • Piatra naturală – folosirea sa oferă eleganță, iar neajunsurile vin mai ales din faptul că se curăță greu și are un preț ridicat;
  • Tapetul pentru bucătărie – este potrivit pentru a da un plus de culoare unei bucătării mici, în care lipsesc obiectele decorative. Este rezistent și ușor de curățat.
amenajarea-bucatariei-36
amenajarea-bucatariei-37
amenajarea-bucatariei-38

Cum alegi mobila de bucătărie

Mobila de bucătărie se alege în funcție de preferințe, de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de stilul încăperii. Mai jos, sunt câteva sfaturi pentru a alege mobila de bucătărie.

Cum alegi masa și scaunele de bucătărie

Masa de bucătărie trebuie să fie adaptată spațiului și suficient de mare pentru ca fiecare membru al familiei să stea cât mai confortabil. Pe lângă confort, atât masa, cât și scaunele trebuie să fie ușor de curățat.

Scaunele pot fi tapițate cu material textil, într-o nuanță care este în armonie cu restul decorului, din piele ecologică sau din lemn/metal/polipropilenă. 

Dulapuri suspendate vs. rafturi deschise

Dacă îți dorești un aspect unitar, fără tigăi sau farfurii la vedere, dulapurile suspendate reprezintă o alegere bună. Oferă spațiu de depozitare suficient și permit menținerea unei atmosfere ordonate, fără efort suplimentar.

În cazul în care gătești rar, iar bucătăria este mai ales un loc de relaxare, rafturile deschise sunt de preferat. Astfel, îți poți etala vesela, mirodeniile și plantele aromatice. 

Cum alegi blatul de bucătărie

Alegerea blatului de bucătărie depinde de stilul încăperii, de preferințe și de buget. În acest context, ai la dispoziție mai multe tipuri de blat de bucătărie:

  • Blatul de bucătărie din granit – este elegant și vine în nuanțe diferite;
  • Blatul de bucătărie din marmură – oferă un aspect deosebit, însă este dificil de întreținut și costisitor;
  • Blatul de bucătărie din beton – are finisaj mat și o textură asemănătoare marmurei;
  • Blatul de bucătărie din lemn masiv – potrivit pentru bucătăriile în stil rustic. Trebuie lăcuit des și tratat pentru a suporta umezeala;
  • Blatul de bucătărie din inox – are un preț accesibil, se curăță ușor și rezistă la temperaturi ridicate. Poate da un aspect rece bucătăriei și se zgârie ușor;
  • Blatul de bucătărie din cuarț – este creat din roci sterile pulverizate și rășini. Are efect antibacterian și se curăță ușor. Se montează greu și are un preț ridicat;
  • Blatul de bucătărie din plăci minerale – format din polimeri acrilici. Are o durată de viață mare, însă se zgârie ușor;
  • Blatul de bucătărie din plăci de ceramică – acesta constă într-o îmbinare de plăci de gresie. Este ușor de instalat și curățat, fiind cea mai ieftină opțiune de blat de bucătărie. Există un risc de crăpături, iar murdăria se poate acumula între plăci.

Cum alegi corpurile de iluminat

Iluminarea din bucătărie depinde mult de dimensiunile camerei, dar și de prezența luminii naturale. În bucătăriile mici, se preferă sursele de lumină eficiente, cu lumină rece. Pentru bucătăriile mari, poți alege mai multe tipuri de corpuri de iluminat, pentru a armoniza încăperea. 

Plafoniera reprezintă, probabil, cea mai întâlnită formă de iluminare a bucătăriei. Aceasta se află situată central și suplimentează lumina primită natural pe fereastră. Poți monta una sau mai multe plafoniere deasupra insulei. 

De asemenea, este nevoie de o lumină suplimentară deasupra chiuvetei, acolo unde speli vasele și pregătești mâncarea. 

Dacă ai un spațiu pentru luat masa, poți folosi lampadare care emit o lumină caldă, potrivită pentru o cină în tihnă.

amenajarea-bucatariei-39
amenajarea-bucatariei-40
amenajarea-bucatariei-41

Ce greșeli să eviți în amenajarea bucătăriei

Amenajarea unei bucătării ia timp, iar în lipsa unei planificări amănunțite, există riscul de a comite greșeli. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai întâlnite greșeli în amenajarea bucătăriei:

  • Alegerea unor dulapuri colorate sau de calitate slabă poate fi o greșeală – dulapurile sunt printre cele mai scumpe piese din bucătărie. De aceea, este important să alegi un model durabil, ușor de întreținut și realist. Poate că îți place acum un dulap cu buline roșii, însă cum îl vei vedea peste cinci ani? Optează, în schimb, pentru o nuanță neutră, modernă indiferent de trecerea timpului;
  • Blatul din marmură este elegant, însă greu de întreținut – unele băuturi, vopseaua de păr, oțetul sau lămâia pot afecta serios marmura, deci este de preferat să optezi pentru un material rezistent și ușor de curățat;
  • Ai uitat să măsori spațiul din bucătărie – această greșeală poate duce la alegerea unui frigider mult prea mare sau a unei mese nepotrivite. Lipsa măsurătorilor poate duce la incapacitatea de a deschide dulapurile sau imposibilitatea de a trece prin unele zone ale bucătăriei;
  • Prea multe accesorii – pe lângă mobilier și electrocasnicele mari, obiectele de decor oferă personalitate bucătăriei. Însă, dacă sunt prea multe, încarcă spațiul și creează o atmosferă dezorganizată;
  • Prea multe rafturi deschise – evită să pui doar rafturi deschise, cu excepția cazului în care adori să ștergi praful cel puțin o dată pe zi. Un raft deschis ar trebui să fie suficient pentru a depozita obiectele cele mai folosite: farfurii, boluri, cești de cafea. 

Amenajarea bucătăriei este un proces de durată. Este foarte important să îți faci un plan bine pus la punct. Stabilește din timp ce spațiu ai la dispoziție, ce stil se potrivește, ce materiale preferi, care sunt piesele de mobilier strict necesare, ce electrocasnice folosești regulat, precum și care este bugetul; în general, se depășește ușor bugetul, astfel că este recomandat să ai un supliment de 10-20% din suma inițială. Succes la amenajat!

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: