Beneficiile consumului de avocado sunt numeroase, acesta fiind considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Pe lângă faptul că este bogat în fibre și antioxidanți, favorizează pierderea în greutate, prin reducerea senzației de foame. Deși are un conținut caloric mare, avocado este bogat în acid oleic, o grăsime care activează acea parte a creierului ce controlează senzația de sațietate. Avocado conține vitaminele B6, C, A și E și mici cantități de magneziu, fier, zinc și fosfor și poate ajuta la reducerea riscului de maladii cardiovasculare. Motive suficiente pentru a-l include frecvent în dietă. Am pregătit pentru tine 9 rețete delicioase pe bază de avocado, pe care le poți pregăti rapid, precum și câteva informații despre beneficiile pe care le oferă organismului.
- Cele mai delicioase rețete cu avocado
- Salată de avocado
- Salată de avocado simplă, cu somon afumat
- Rețetă cu avocado și ton
- Pastă de avocado cu ou
- Pastă de avocado cu iaurt
- Cremă de avocado cu ceapă
- Pastă de avocado cu roșii
- Guacamole
- Mic dejun cu avocado cald
- Cum să folosești avocado în bucătărie
- Beneficiile consumului de avocado
Cele mai delicioase rețete cu avocado
Avocado este un fruct cu pulpă verde care trebuie să fie consumat foarte copt. Este delicios adăugat într-o salată cu creveți și citrice, dar și în paste de tip guacamole, combinate cu ou fiert, pește ori brânzeturi. Mai jos ai unele dintre cele mai delicioase rețete cu avocado, care sunt sănătoase și nu au nevoie de un timp de preparare foarte lung. Încearcă-le!
Salată de avocado

Această salată de avocado poate să fie servită la prânz sau la cină, fiind un preparat plin de proteine și vitamine. Poți înlocui puiul cu orice tip de carne preferi.
Ingrediente:
- 3 fileuri de pui
- 3 linguri suc de lămâie
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri ierburi provensale (rozmarin, cimbru, busuioc, oregano etc.)
- Sare
- O pungă de amestec de salate
- 2 avocado
- 1 iaurt simplu mic
- 1 linguriță oţet
- Piper proaspăt măcinat
- Crutoane de pâine
Mod de preparare: Taie carnea în fâșii și las-o la marinat, într-un bol, timp de 30 de minute, acoperită cu 2 linguri de ulei, 2 linguri de zeamă de lămâie, sare și ierburi provensale. Prepară un sos din iaurt, restul de ulei, oțet, sare și piper. Taie cubulețe avocado și amestecă totul cu restul de suc de lămâie. Încinge grătarul, apoi gătește fâșiile de pui timp de aproximativ 5 minute pe fiecare parte (poți folosi și o tigaie antiaderentă). Împarte salata verde pe patru farfurii, adaugă avocado, crutoane și carne friptă. Servește salata cu sosul de iaurt.
Salată de avocado simplă, cu somon afumat

O salată de avocado simplă, delicioasă, gata în câteva minute, este o alternativă sănătoasă pentru mesele tale. Dacă îți este foarte foame, o poți consuma cu o felie de pâine cu maia, cu coaja crocantă.
Ingrediente:
- 1/2 salată verde
- 2 roșii medii
- 2 felii de somon afumat
- O jumătate de avocado foarte copt
- 3 bastonașe surimi
- 4 bucăți de sparanghel opărit (opțional)
- Ulei de măsline
- Oțet balsamic
- Sare
- Piper proaspăt măcinat
Mod de preparare: Rupe frunzele de salată și pune-le într-un bol. Adaugă roșiile tăiate cubulețe, avocado și sparanghel, feliile de somon afumat, surimi. Presară sare, piper, toarnă uleiul în fir subțire și oțetul balsamic. Servește imediat.
Rețetă cu avocado și ton

Rețeta cu avocado și ton de mai jos este o salată rapidă, dietetică și cu o notă crocantă, perfectă pentru un prânz alături de cei dragi.
Ingrediente:
- 1 mână de merișoare uscate
- 2 linguri semințe de mac
- Oțet balsamic
- Ulei de măsline
- Suc de lămâie
- 1 conservă mică de ton
- 4 felii de somon afumat
- 1 roșie
- 1/4 varză albă mică
- 1 morcov
- 1 avocado copt
- 2 pumni de nuci pecan nesărate
- 1 pungă de salată mixtă
Mod de preparare: În două farfurii, pune câte o mână mare de salată mixtă. Spală și taie mărunt, pe un tocator, varza albă și morcovul, feliază roșia și avocado și distribuie-le peste salată. Scurge tonul, stropește-l cu zeamă de lămâie și pune-l peste legume. Taie feliile de somon în fâșii, stropește-le cu suc de lămâie și trece-le prin semințe de mac. Distribuie somonul, nucile și merișoarele peste salată, stropește totul cu puțin ulei de măsline și oțet și pudrează cu sare. Servește imediat.
Pastă de avocado cu ou

Un aperitiv rece foarte ușor de preparat, pasta de avocado și ou se servește în jumătăți de albuș fiert. Decorează cu boia de ardei pentru un fel de mâncare colorat și gustos.
Ingrediente:
- 4 ouă fierte tari
- 2 linguri de maioneză
- 1 avocado
- Sare
- Piper
- Boia de ardei dulce
Mod de preparare: Curăță ouăle și taie-le în jumătate. Scoate cu grijă gălbenușurile din albușuri. Într-un bol, amestecă pulpa de avocado cu maioneză, gălbenușuri, sare și piper. Umple jumătățile de albușuri cu crema de avocado, decorează cu boia de ardei și servește. Dacă le mănânci mai târziu, păstrează-le la frigider într-o cutie etansa.
Pastă de avocado cu iaurt

Crema de avocado cu ceapă poate fi servită ca aperitiv, alături de grisine, pâine prăjită sau lipie. Dacă nu îți place coriandrul verde, îl poți înlocui cu pătrunjel.
Ingrediente:
- 3 avocado
- 2 iaurturi cu 10% grăsime (tip grecesc)
- 2 cepe albe mici
- 2 lămâi verzi
- 4 linguri coriandru verde tocat
- Sare
- Piper
Mod de preparare: Scoate pulpa de avocado din coajă, apoi zdrobește-o într-un mojar. Amestecă avocado cu iaurtul, sucul de lămâie, ceapa tocată foarte mărunt și coriandrul. Condimentează cu sare și piper, apoi dă la frigider pentru 30 de minute.
Cremă de avocado cu ceapă

O garnitură perfectă pentru pește, mai ales somon la grătar, această cremă de avocado cu ceapă este îmbogățită cu semințe de dovleac, pentru o notă crocantă.
Ingrediente:
- 2 avocado
- 1 ceapă roșie
- 1 lămâie
- 1 lingură semințe de dovleac
- 1 praf de fulgi de ardei
- 6 fire de coriandru (pătrunjel verde)
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare
- Piper
Mod de preparare: Încinge o tigaie antiaderentă și prăjește semințele de dovleac timp de 3 până la 5 minute, pe foc mic. Lasă la răcit. Stoarce lămâia. Pune pulpa de avocado, ceapa tăiată bucăți, coriandrul și restul ingredientelor în bolul unui robot de bucătărie și pasează pentru a obține o textură grosieră. Servește imediat.
Pastă de avocado cu roșii

Servită pe felii de pâine prăjită, această pastă de avocado cu roșii cherry este un deliciu care îți va răsfăța simțurile. Se consumă imediat după preparare.
Ingrediente:
- 4 felii de pâine prăjită
- 1 avocado
- 2 linguri de brânză de vaci
- Sucul unei jumătăți de lămâie
- 8 roșii cherry
- Sare
- Piper
Mod de preparare: Taie avocado în jumătate și scoate pulpa. Pasează cu o furculiță, împreună cu sucul de lămâie. Adaugă brânza de vaci, roșiile tocate foarte mărunt, sare și piper. Întinde crema de avocado cu roșii pe pâine prăjită și servește.
Guacamole

Guacamole a devenit un aperitiv îndrăgit în bucătăria românească. Și, pe bună dreptate, pentru că se prepară în doi timpi și trei mișcări. Iată rețeta de guacamole.
Ingrediente:
- 2 avocado
- Sucul unei jumătăți de lămâie
- 1 praf de sare
- 1 praf de chimen pudră
- 1 cățel de usturoi
- 1 vârf de cuțit boia de ardei iute
- Piper
- Câțiva stropi de sos iute (opțional)
Mod de preparare: Taie avocado în jumătate, scoate pulpa și paseaz-o împreună cu usturoiul ras. Adaugă restul ingredientelor după gust, omogenizează pasta și servește cu bucăți de lipie.
Mic dejun cu avocado cald

Avocado oferă numeroase beneficii organismului și este ușor de gătit. Iată mai jos o rețetă rapidă pentru un mic dejun cu avocado.
Ingrediente:
- 1 avocado
- 2 ouă
- Fulgi de ardei iute
- Sare
- 1 felie de pâine
- Sos de soia (opțional)
Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 180°C. Taie avocado în jumătate și îndepărtează sâmburele, apoi pune-l pe hârtie de copt, într-o tavă, cu coaja în jos. Sparge ouăle, câte unul în fiecare jumătate de avocado. Presară cu fulgi de ardei, piper măcinat și sare. Dă la cuptor până se coagulează albușul. Prăjește pâinea și tai-o în fâșii. Servește avocado fierbinte, eventual cu puțin sos de soia.
Cum să folosești avocado în bucătărie
Poți consuma avocado crud, simplu, doar cu sare și piper, cu sos vinegretă, în salate, tăiat felii, ca pastă, precum guacamole, în combinație cu diverse legume, ori mousse. Piureul de avocado poate înlocui cu succes untul, în tartine cu șuncă, ouă sau pește afumat. Avocado se poate consuma și fierbinte, în omlete, sau la cuptor, cu sare, piper și fulgi de ardei iute, ori în sos pentru paste.
Avocado conține 200 de calorii la 100 g, dar are în compoziție acizi grași esențiali care fac din el aliatul siluetei.
Atunci când alegi fructele de avocado, îndepărtează tulpina și privește dedesubt. Dacă acea zonă este de un verde strălucitor, fructul este perfect copt și gata de mâncat. Dacă este maro, probabil că avocado este deja înnegrit în interior.
Dacă ai cumpărat un avocado care nu este foarte copt, poți accelera procesul de maturare dacă așezi fructul lângă altele, de exemplu, un măr și o banană, sau dacă îl înfășori într-o bucată de ziar sau o pungă de hârtie. Nu pune fructul la frigider dacă este necopt: frigul îl va deteriora din interior și îl va înnegri.
Pentru a preveni oxidarea fructului tăiat, pulverizează-l cu ulei de gătit sau suc de lămâie și înfășoară pulpa într-o folie de plastic. Sau îl poți pune la frigider într-o cutie etanșă, alături de o jumătate de ceapă.
Beneficiile consumului de avocado

Fructul arborelui de avocado (Persea Americana) este originar din America Centrală, mai exact din Mexic. Odinioară considerat „fructul săracilor”, avocado este cultivat încă de acum 8.000 de ani, de pe vremea aztecilor. În Europa a ajuns în secolul al XV-lea, datorită exploratorului spaniol Hernando Cortez. Iată mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale fructului de avocado:
- Reglează nivelul de colesterol, limitând apariția bolilor cardiovasculare, a infarctului și a diabetului de tip II.
- Reglează tranzitul intestinal, prevenind problemele digestive. Avocado se digeră foarte ușor, fiind recomandat și persoanelor predispuse la constipație.
- Este o sursă bună de vitamina A, esențială pentru vedere. Deficitul de vitamina A crește riscul de boli ale ochilor precum cataracta sau degenerarea maculară legată de vârstă.
- Este o sursă de vitamina E, eficientă în reducerea inflamației articulațiilor, precum artrita.
- Este o sursă de vitamina C, un antioxidant puternic, care asigură reînnoirea celulelor și stimulează sistemul imunitar, prevenind stresul și oboseala.
- Este un aliment excelent pentru creșterea și repararea mușchilor, de aceea sportivii îl includ regulat în dietă.
- Bogat în grăsimi mononesaturate, avocado poate preveni creșterile bruște ale glicemiei.
- Uleiul de avocado este considerat un remediu natural împotriva vergeturilor. Amestecă 50 ml ulei de avocado cu 20 de picături de ulei esențial de lămâie și masează zonele afectate.
- Pulpa de avocado poate fi folosită în prepararea unor măști pentru față, având proprietăți emoliente. Amestecă avocado cu suc de lămâie, miere și smântână și lasă masca să acționeze 20 de minute, apoi clătește.
Adevărată bombă de vitamine, minerale și grăsimi bune, avocado nu este numai un fruct sănătos, ci și gustos. Profită de rețetele de mai sus pentru a-l transforma în preparate delicioase, pentru toate mesele zilei.
Sursa foto: Shutterstock
Fara Comentarii