12 beneficii ale jocului cu LEGO pentru dezvoltarea copilului 

Beneficii ale jocului cu LEGO

Când ne gândim la jocurile preferate de copii nu ne gândim neapărat la valoarea educațională a jocului în sine. Pur și simplu vedem un copil concentrat pe joacă cu niște piese de construcție și accesorii. Cu toate acestea, Lego dezvoltă mintea copilului, oferind mult mai mult decât ceea ce observăm la prima vedere. 

Unul dintre cele mai populare jocuri preferate de copii se întâmplă să fie și unul dintre cele mai educative. Abilitățile pe care copiii le învață construind modele din piese LEGO sunt importante pentru dezvoltarea copilului.

Jocul cu piesele de LEGO le permite copiilor să fie atât de creativi pe cât doresc, permițându-le să experimenteze, să testeze și să construiască modele noi. De asemenea, ceea ce poate nu știai despre LEGO este că are și beneficii uimitoare pentru dezvoltarea abilităților motorii fine, dezvoltând dexteritatea unui copil pasionat de Lego. 

Află mai multe despre beneficiile pe care jocul cu LEGO în dezvoltarea copilului în cele ce urmează.

  • Top 12 avantaje ale jocului LEGO pentru copilul tău
  • Tipuri de lego pentru copilul tau – cum le alegi

Top 12 avantaje ale jocului LEGO pentru copilul tău

Orice părinte aflat în căutarea de activități recreative ce pot contribui la dezvoltarea copilului, a văzut cel mai probabil entuziasmul din ultimii ani în jurul jocurilor LEGO. Aceasta pentru că jocul cu LEGO, oferă un spectru complet de beneficii pentru dezvoltarea unui copil pasionat de Lego.

Unele dintre aceste beneficii se regăsesc în domeniile obișnuite, cum ar fi matematica, activitățile spațiale și abilitățile inginerești timpurii. Altele sunt mai surprinzătoare, în special abilitățile sociale. 

Indiferent unde se află copilul tău în ceea ce privește vârsta, abilitățile și interesul și oriunde pare să se îndrepte, fie că este vorba de o carieră în tehnologie, inginerie sau chiar artă, jocurile LEGO oferă beneficii pentru toate vârstele.

  1. LEGO dezvoltă abilitățile sociale

Încă din primii ani de viață este important pentru copii să înțeleagă importanța socializării cu semenii lor. Jocul Lego ajută la dezvoltarea abilităților sociale, oferindu-le posibilitatea de a lucra în grupuri pentru a construi. După ce creațiile sunt gata, copiii se pot juca împreună și pot crea povești interesante despre construcția lor.

Ca majoritatea lucrurilor, joaca este întotdeauna mai amuzantă cu prietenii. Un copil pasionat de Lego care se joacă construind împreună cu alți copii, învață de la o vârstă fragedă cum să împartă cu ceilalți. De asemenea, jocul de Lego îi învață și abilitățile de lucru în echipă și de comunicare atunci când lucrează împreună pentru a atinge un obiectiv comun. 

2. LEGO dezvoltă abilitatea de a interacționa

Atunci când se joacă singur, copilul poate să ceară ajutorul membrilor familiei, ceea ce îl ajută să-și dezvolte aspectul emoțional al interacțiunii cu oamenii, fiind încurajat să înțeleagă că este în regulă să solicite ajutor atunci când are nevoie.

3. .LEGO dezvoltă abilitatea de a rezolva probleme 

Ceea ce învățăm în copilărie ne aduce beneficii în viitor, motiv pentru care multe centre de învățare timpurie utilizează Lego și alte jucării similare pentru a-i învăța pe cei mici despre rezolvarea problemelor.

Rezolvarea problemelor reprezintă o abilitate pe care fiecare persoană trebuie să o dezvolte și pe care este important să o exersăm încă de mici. Jocurile Lego reprezintă o activitate recreativă excelentă, care îi învață pe copii cum să rezolve o varietate de probleme.

jocuri-lego-1

4. LEGO dezvoltă abilitatea de a interpreta instrucțiuni

Lego îi ajută pe copii să înțeleagă cum să interpreteze instrucțiuni. Ei trebuie să citească, să interpreteze și să înțeleagă ceea ce au de făcut pentru a construi un model.

Lego este, în esență, un puzzle. Copiii trebuie să urmeze instrucțiuni pentru a recrea o clădire, un obiect sau un mediu, cu dificultate variabilă. Ei trebuie să aleagă ce piesă se potrivește descrierii, unde să o plaseze și cum se potrivește în ansamblu cu designul. Odată ce fac acest lucru și elementul este construit, puzzle-ul este complet.

5. LEGO contribuie la dezvoltarea emoțională

Pe măsură ce construiesc, cei mici învață o varietate de abilități asociate rezolvării problemelor. Când simt că puzzle-ul pur și simplu nu are sens, vor experimenta frustrarea. Atunci când decid să continue să încerce, să nu renunțe, ei învață cum să își recunoască sentimentele și să le depășească; învață, practic, lecția valoroasă a perseverenței. Apoi, odată ce termina modelul, vor cunoaște satisfacția reușitei.

Aceste abilități sunt important de învățat încă din primii ani, deoarece le permit copiilor să se dezvolte emoțional.

6. LEGO îi învață pe copii să fie perseverenți

Un copil psionat de LEGO va învăța în timp ce se joacă cu piesele de construit lecția importantă a  perseverenței.

Încurajându-i pe copii să o ia de la capăt atunci când turnul construit se strică și să nu renunțe, le va dezvolta reziliența și îi va învăța să persevereze atunci când apar situații nefericite. Învățarea acestor abilități de la o vârstă fragedă are beneficii dovedite în anii următori.

7. LEGO dezvoltă abilitățile motorii fine

Abilitățile motorii fine sunt vitale pentru dezvoltarea copiilor și sunt intens exersate atunci când copilul se joacă cu piesele de Lego.

Conectarea pieselor Lego necesită precizie și coordonare, ceea ce îi ajută pe copii să își dezvolte și să își consolideze abilitățile motorii fine.

Jocurile Lego sunt disponibile pentru copii de toate vârstele, astfel încât Lego Duplo este excelent pentru dezvoltarea abilităților la început, în timp ce seturile Lego mai complexe continuă să provoace și să dezvolte motricitatea fină pe măsură ce copiii tăi cresc.

Abilitățile motorii fine sunt dezvoltate și îmbunătățite, permițând copilului să îndeplinească sarcini mai complexe cu mai multă ușurință, în timp. 

8. LEGO stimulează creativitatea 

Copiii au o imaginație imensă pe care jocurile Lego o poate exploata. Oferindu-le posibilitatea de a fi creativi, de a crea orice își imaginează, copii se pot exprima.

Ei pot urma instrucțiunile sau pot crea ceva complet nou, folosindu-și imaginația și făcând legături cu lumea reală. Mai târziu, când vor deveni adulți, această abilitate de a-și imagina se va dovedi utilă în multe moduri, inclusiv în stabilirea obiectivelor și rezolvarea problemelor.

9. LEGO contribuie la dezvoltarea cognitivă a copilului

Lego poate părea doar o jucărie, dar oferă mult mai mult decât atât. Pentru o dezvoltare adecvată, stimularea activității cognitive este la fel de importantă pentru cei mici, precum sunt exercițiile fizice.

Când se joacă cu piesele de Lego, creativitatea copilului este limitată doar de propria imaginație. Jocurile Lego oferă copiilor posibilitatea de a-și explora creativitatea fără teama de eșec. De asemenea, copiii vor descoperi ce sunt capabili să creeze atunci când se pot juca fără restricții.

10. LEGO dezvoltă inteligența spațială

Jocurile Lego îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile spațiale și înțelegerea sarcinilor de complexitate medie.

Utilizarea obiectelor tridimensionale stimulează capacitatea de a planifica în avans și de a face modificările necesare pentru ca piesele să se potrivească împreună. 

11. LEGO dezvoltă curiozitatea copilului

Joaca este munca unui copil, iar noi toți lucrăm mai bine atunci când ne place ceea ce facem.

Copiii au o capacitate naturală de a explora și de a descoperi noi moduri în care pot fi folosite jucăriile. Și, în plus, Jocul este prima formă de învățare pentru copii.

12. LEGO dezvoltă tenacitatea

Copiii mici pot fi surprinzător de tenace, iar jocul de Lego oferă contextul perfect pentru a dezvolta această trăsătură de caracter cheie care le va fi de folos pe parcursul vieții.

Fie că se joacă împreună cu alți copii sau cu familia, un copil pasionat de lego va învăța să aibă răbdare și să calculeze mișcările în avans pentru a ajunge la rezultatul dorit. 

jocuri-lego-2

Tipuri de lego pentru copilul tău – cum le alegi

Jocurile Lego nu numai că le stârnesc curiozitatea, dar prezintă și multe beneficii pentru dezvoltarea celor mici. De aceea, este important să le oferi activități plăcute care:

  • stimulează dezvoltarea creierului;
  • îmbunătățesc coordonarea ochi-mână;
  • îi determină să gândească și să analizeze, precum și să învețe noi abilități.

Dacă obișnuiești să petreci mult timp jucându-te cu cel mic, este posibil să descoperi și tu, adultul, plăcerea de a construi modele din piesele de LEGO. Vestea bună este că jocurile cu piesele de construit nu numai că nu au limită de vârstă, dar există și jocuri LEGO complexe, destinate adulților.

Prin urmare, ai toate premisele să-ți găsești un nou hobby pentru timpul liber, iar copilul tău va fi încântat să te asiste și, de ce nu, să te învețe câte ceva. 

Realizarea modelului de pe cutie este unul din rezultatele asamblării pieselor Lego, însă nu uita că, nu există corect sau greșit, așa că jocul Lego este perfect pentru mintile creative.

De la seturi Lego cu temele Batman și Frozen la Războiul Stelelor, Stația Spațială Internațională și Fetițele Powerpuff, Lego acoperă toate grupele de vârstă.

Lumea Lego a crescut de la piesele simple la o mare varietate de figurine și kituri. Compania a adoptat chiar și sugestiile fanilor și astfel au apărut  seturi tematice, inspirate din serialul Stranger Things, sau Stația Spațială Internațională, Ghostbusters și cafeneaua Central Perk din Friends.

În ce privește categoria de vârstă, cutiile de LEGO îți oferă indicii despre ce conține fiecare fiecare set. Pe fiecare cutie este notată o grupă de vârstă recomandată. Intervalul de vârstă îți va da o idee despre competența de construcție.

Jocuri Lego pentru 1-3 ani

Seturile Lego Duplo conțin piese mai mari, care sunt mai ușor de asamblat și sunt potrivite pentru copiii mici.

Jocuri Lego pentru 3-5 ani, 5-7 ani

Odată ce copiii ajung la vârsta la care merg la grădiniță, jocurile Lego sunt grupate în seturi pentru intervale de doi ani: 3-5 ani, 5-7 ani. Kiturile devin puțin mai complicate cu fiecare interval de vârstă.

Jocuri lego pentru 12 ani +

Seria Lego Creator Expert este varianta mai compexă a seturilor Creator, în care micii constructori trebuie să se gândească la design și funcții.

Așadar, jocurile Lego îi învață diverse competențe care le vor modela interacțiunea cu ceilalți, inclusiv gândirea creativă, munca în echipă, comunicarea, rezolvarea conflictelor și abilitățile de rezolvare a problemelor. Atunci când cauți următoarea jucărie pe care să o adăugați colecției copilului tău, ia în considerare un joc Lego. 

Sursă foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: