10 jurnale și romane autobiografice care te vor captiva în această vară

jurnale si romane autobiografice

Puține activități sunt mai plăcute decât să te lungești pe șezlongul din grădină sau să te așezi cât mai comod pe canapea și să te bucuri de o carte bună. Dacă simți că ai parcurs suficientă beletristică și că ponturile de leadership, de business sau de dezvoltare personală nu mai pot ascunde secrete, poți oricând să treci la un nou capitol: jurnalele sau romanele autobiografice. Fie că sunt scrise direct de personalitățile pe care le evocă, fie că au fost redactate de cineva mai priceput în a mânui cuvintele, aceste cărți sunt un prilej bun de a descoperi o lume nouă. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de CARTI BIOGRAFICE SI MEMORII

De ce trebuie să citești autobiografii

Ai putea crede că este suficient să te raportezi la personalitățile istorice, la liderii politici sau la figurile din artă și literatură strict de ce ai învățat la școală. Ei bine, adevărata dimensiune a unor personalități captivante nu o poți cuprinde decât cercetând mai în amănunt viața și cariera lor. Nu toți avem timpul necesar pentru a căuta în biblioteci sau pe internet toate detaliile existenței eroilor noștri, pentru care manifestăm fascinație, așa că o carte autobiografică este ca o ușă deschisă către casa în care chiar ei ne poftesc.

Parcurgând rândurile unui roman sau pe cele ale unui jurnal, putem afla întâmplări care au sculptat caracterele puternice pe care azi le admirăm. Presărate cu suișuri și coborâșuri, marcate de momente de glorie și de decadență sau puse la încercare de compromisuri etice, viețile marilor personalități sunt o valoroasă sursă de inspirație. Indiferent că alegi să afli care au fost dedesubturile unei reușite sportive sau ale unui act politic decisiv, vei înțelege mai mult decât atât și vei face conexiuni pe care nu le bănuiai.

carti autobiografice

Ce personalități internaționale poți studia

Lumea ar fi arătat altfel fără cei care au învins prejudecățile și și-au urmat visurile. Citind titlurile de mai jos, vei înțelege ce rol are curajul în definirea destinului unei mari personalități.

Michelle Obama, Povestea mea: odată ce ai locuit la Casa Albă, este clar că ai o experiență demnă de împărtășit. Soția primului președinte afro-american din istoria SUA face o cronică a experiențelor care au format-o, încă de la copilăria petrecută în partea de sud a orașului Chicago. Despre cum se împacă îndatoririle de Primă Doamnă cu cele de mamă și de formator de opinie, într-o lume plină de prejudecăți, poți afla în cel mai detaliat mod din această carte.

Yeonmi Park, Drumul către libertate: la vârsta de doar 13 ani, autoarea acestui roman a evadat, împreună cu familia ei, dintr-un lagăr nord-coreean de muncă silnică. Drumul ei către libertate a străbătut fluviul înghețat Yalu, din China, iar apoi Deșertul Gobi. Yeonmi nu a putut răsufla ușurată, pentru că a căzut victimă traficanților de persoane. De la înălțimea unui caracter puternic, autoarea ne poartă într-o călătorie către libertate, plină de suspans și de glorie. 

Malala Yousafzai, Eu sunt Malala: uneori, pentru a fi erou nu este nevoie să fii adult. Malala a dovedit-o din plin, înfruntând talibanii din Pakistan, când aceștia au invadat Valea Swat. Deși a fost la un pas de a plăti cu viața pentru curajul ei, tânăra care a devenit un simbol al protestului pașnic și al luptei pentru educație a ajuns în Statele Unite ale Americii, la New York. 

Zlatan Ibrahimović, Eu sunt Zlatan: nimeni nu-i dădea șansa la reușită tocmai unui copil de emigranți care jongla cu mingea pe străzile din Malmö, Suedia. Scrisă într-un limbaj lipsit de inhibiții și păstrând atitudinea nonconformistă a fotbalistului de origine bosniacă, această carte vorbește despre perseverență și imaginație. 

Andre Agassi, Open. O autobiografie: sinceritatea dezarmantă este cel mai mare farmec al acestui roman autobiografic. Agassi a pornit în cariera de tenismen la imboldul unui tată dominator și irascibil, dar a dovedit talent și și-a câștigat succesul prin propriile forțe. Urcușurile și coborâșurile unei cariere de campion mondial sunt redate fidel în rândurile ce poartă semnătura celui care spune că trăiește din tenis, deși îl urăște.

Vezi categoria noastră de  ▶️  MEMORII SI JURNALE

autobiografii celebre

Ce autobiografii semnate de români merită citite

Pentru un exemplu grăitor despre cum poți reuși în viață, nu este obligatoriu să te uiți doar peste graniță. Din fericire, peisajul cultural românesc nu este lipsit de personalități remarcabile. 

Monica Lovinescu, Jurnal inedit: figură emblematică a disidenței din perioada comunistă, Monica Lovinescu dezvăluie, în paginile acestei cărți, un caracter puternic, fundamentat pe principii. Ultimul jurnal scris de autoare, după anul 2000, este o dovadă în plus a conștiinței sale alerte și a luptei cu inerția unui întreg sistem. 

Mihail Sebastian, Jurnal: considerat o capodoperă a literaturii-document din perioada interbelică, acest jurnal a așteptat publicarea timp de 50 de ani. Controversat, dar revelator, el scoate la iveală crizele sufletești și tulburările lăuntrice ale autorului, pe fondul unor perturbări fără precedent ale civilizației într-o Europă marcată de violența Holocaustului. 

Vezi categoria noastră de 👉 CARTE

Stelian Tănase, Sunt un copil al Războiului rece: autorul ține să ne avertizeze că această carte nu este o istorie a Războiului Rece. Cu toate acestea, el ne oferă acces la firul unei vieți trăite pe fundalul marcat de ecourile Celui de-al Doilea Război Mondial și chiar de Revoluția din 1989. 

Sorin Cristescu, Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieții: a doua regină a României și soție a Regelui Ferdinand I, Maria a fost o personalitate care a reușit, pe alocuri, să eclipseze suveranul. Volumul cu însemnări cuprinse între martie 1937 și iulie 1938 este o fereastră deschisă către un suflet nobil, resemnat cu suferința, dar energic și lucid în fața sfârșitului iminent. 

Neagu Djuvara, Amintiri și povești mai deocheate: această carte are parte de propria ei legendă. Lăsată de autor sub formă de manuscris, cu mențiunea „pentru după moartea mea”, lucrarea abundă în episoade spumoase și irezistibile, relatate într-un stil degajat și plin de har. 

Exemplele de mai sus sunt tot atâtea motive pentru a-ți lărgi orizonturile culturale în această vară. Cu siguranță vei găsi o personalitate care să te fascineze sau măcar un punct de pornire în acest demers.

Credit foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: