Mintea este cel mai mare atu al nostru, dar nu știm întotdeauna să o folosim sau să o înțelegem pe deplin. În majoritatea cazurilor, o mare parte din potențialul minții noastre rămâne neexploatat. Pentru a învăța mai multe despre psihologia complexă care stă la baza comportamentului uman, putem răsfoi câteva cărți de specialitate.
Sunt cel puțin trei motive importante pentru care ar trebui ca fiecare dintre noi să studieze psihologia. În primul rând, acest lucru ne-ar ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, apoi, pe oamenii din jurul nostru. Și nu în ultimul rând, psihologia ne ajută să aflăm mai multe despre comportamentele și sentimentele noastre și ale celor din jur, precum și să facem schimbări, atunci când este necesar.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de CARTI DE PSIHOLOGIE
Cum alegi cele mai bune cărți de psihologie
A citi cărți scrise de pionieri ai psihanalizei, precum Freud, Jung și Adler, este o experiență extraordinară, dar poate fi consumatoare de timp și, uneori, derutantă. Pentru început, este important să citești cărți pentru care nu ai nevoie de cunoștințe teoretice despre psihologie. Acele cărți scrise într-un limbaj accesibil, în care idei psihologice complexe sunt inteligibile de orice persoană, indiferent dacă are sau nu cunoștințe în domeniul psihologiei.
Iată câteva dintre cărțile de psihologie care te ajută să înțelegi dinamica relațiilor dintre oameni:
„Cum să facem față persoanelor toxice“, Tim Cantopher
Sunt multe persoane care ne secătuiesc de energie, iar relația cu ele ne pot pune sănătatea și starea de bine în pericol. Despre cele mai bune strategii recomandate de psihologi pentru gestionarea relației cu persoanele toxice aflăm mai multe din cartea scrisă de psihiatrul Tim Cantopher. Oamenii care tind să îi pună pe ceilalți pe primul plan sunt, deseori, înconjurați de persoane toxice: profitori, agresori, leneși, manipulatori, lăudăroși, narcisiști, psihopați și mulți alții. Pentru a ieși din acest cerc vicios, este important să privim dincolo de persoanele care ne înconjoară.
„Înțelepciunea psihopaților“, de Kevin Dutton
„Principalul lucru legat de psihopați este că, pe de o parte, sunt atât de naturali, atât de asemănători nouă, dar pe de altă parte, sunt atât de diferiți“, afirmă, în acest volum, Fabrizio Rossi, fost spălător de geamuri, care a ajuns să aibă ca principală îndeletnicire crimele. Pentru a scrie această carte, Kevin Dutton a fost în cele mai cunoscute laboratoare psihologice, închisori de maximă securitate, tribunale și birouri luxoase ale diferitelor categorii de lideri. El a încercat să pătrundă în mintea oamenilor care și-au făcut din crimă un mod de viață și a transmis toate informațiile acumulate cititorilor interesați.
„Arta subtilă a nepăsării“, de Mark Manson
„Unii spun că sunt un idiot. Alții zic că le-am salvat viața. Citiți și decideți singuri!“ – este mesajul pe care Mark Manson l-a transmis cititorilor. Cartea sa a fost vândută în peste un milion de exemplare și este un ghid în care autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor. Care sunt limitele noastre și cum le acceptăm? Răspunsul la această întrebare este adevărata sursă a puterii. Mark Manson subliniază în cartea sa că, după ce ne acceptăm temerile și greșelile și după ce înfruntăm adevărurile dureroase, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare.
„Arta subtilă a disperării“, de Mark Manson
După succesul înregistrat cu prima sa carte, autorul american revine cu o nouă provocare. În „Arta subtilă a disperării“, Mark Manson îi îndeamnă pe cititori să fie mai sinceri cu ei înșiși și mai conectați cu lumea din jur. El își îndreaptă atenția asupra tragediilor care au loc în lume. Inspirându-se din cercetări psihologice și din înțelepciunea lui Platon, Nietzsche și Tom Waits, el disecă religia și politica și modul în care acestea au ajuns să semene între ele. După numeroase analize, Manson subliniază că, oricât de bun ar fi un lucru, dacă este consumat în exces, ne poate omorî din punct de vedere psihologic.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de CARTI DE SELF HELP

„Unfu*k Yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața“, de Gary John Bishop
Relațiile cu ceilalți, banii, jobul, circumstanțele nefavorabile – ai putea crede că acestea sunt motive pentru care nu poți trăi cea mai bună dintre vieți. Gary John Bishop a descoperit, după ce a lucrat zeci de ani cu oamenii în calitate de coach de dezvoltare personală, că singura barieră care ne împiedică să obținem ce vrem cu adevărat suntem noi înșine. „Unfu*k Yourself“ este considerat manualul celor resemnați și înfrânți, un manifest pentru o adevărată schimbare a vieții.
„Inteligența socială“, de Daniel Goleman
Așa cum relațiile sănătoase acționează asupra corpului nostru într-un mod benefic, cele nesănătoase ni-l otrăvesc, susține Daniel Goleman. Potrivit acestuia, emoția negativă a celuilalt se transmite precum răceala. Psihologul și scriitorul american subliniază, în cartea „Inteligența socială“, că oamenii au un instinct al supraviețuirii, dar și unul al altruismului, iar compasiunea vindecă într-un fel în care medicina încă nu o poate face. Daniel Goleman este autorul a peste 10 cărți despre psihologie, educație, știință, crize ecologice și leadership. Toate acestea ne ajută să înțelegem mai bine dinamica relațiilor dintre oameni, atât la job, cât și în viața personală.
👉 AICI gasesti CARTILE scrise de DANIEL GOLEMAN

„Psihologia persuasiunii“, de Robert B. Cialdini
Este considerată cea mai importantă carte publicată vreodată despre acest subiect, datorită valorii practice a informațiilor oferite. Psihologul Robert B. Cialdini explică, în volumul „Psihologia persuasiunii“, cum se face că unii oameni au o putere de convingere atât de mare și ce putem face, la rândul nostru, să îi persuadăm. Sunt șase secrete psihologice care se află în impulsul puternic al oamenilor de a se supune și acestea pot fi folosite de persoanele iscusite în favoarea lor. „Psihologia persuasiunii“, de Robert B. Cialdini, te învață, printre altele, să spui „nu“.
„Cartea gesturilor“, de Joseph Messinger și Caroline Messinger
Putem învăța mai multe despre cei din jurul nostru din limbajul non-verbal. Modul de a strânge mâna cuiva și felul în care ne încrucișăm picioarele sau ne încruntăm sunt doar câteva dintre gesturile care ne pot spune mai multe despre personalitatea și starea noastră de spirit. Postura este foarte importantă și poate transmite o mulțime de mesaje. În „Cartea gesturilor“, sunt evidențiate atitudinile și pozițiile care trebuie corectate, precum și cele pe care e bine să le valorificăm.
„50 de exerciții pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare“, de Jean-Philippe Vidal
Comunicarea este esențială pentru fructificarea relațiilor cu cei din jur, fie că vorbim de colegi de la școală ori de la locul de muncă, fie că ne referim la cunoștințe, prieteni sau rude. „50 de exerciții pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare“ este o carte care te ajută să relaționezi mai bine cu ceilalți, chiar și atunci când există tensiuni.
„Psihologia poporului român“, de Daniel David
„Dacă am redobândi încrederea în oameni și am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acțiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potențialul foarte bun pe care îl avem ca popor“, susține Daniel David, unul dintre cei mai cunoscuți psihologi români. Cartea sintetizează cea mai amplă cercetare despre psihologia poporului român din ultimul veac și prezintă un profil psihologic al acestuia. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să aibă în bibliotecă volumul „Psihologia poporului român“, de Daniel David.
Cum să îți faci mai ușor prieteni, cum să interacționezi fără probleme cu persoanele cu statut superior, cum să elimini din viața ta oamenii toxici, cum să-ți înțelegi mai bine mintea, dar și pe a celor din jur – iată doar câteva motive pentru care poți începe chiar de astăzi să citești cărți de psihologie.
Sursă foto: Shutterstock
Fara Comentarii