Importanța educațională a istoriei este puternică pentru fiecare popor în parte și, într-un fel sau altul, este de datoria fiecărui om să-și cunoască istoria țării în care s-a născut. Din acest motiv, istoria este și o disciplină de bază în orice sistem educațional, fiind completată de foarte multe alte cărți, studii și resurse istorice suplimentare, care să aducă un plus de valoare în procesul individual de cercetare și cunoaștere a istoriei.
- De ce să cunoști istoria românilor
- Cele mai importante evenimente istorice ale României
- Bestseller: citește cele mai bune cărți despre istoria României
De ce să cunoști istoria românilor
Cunoașterea istoriei României prin cărți reprezintă o cale sigură și chiar unica modalitate prin care poți să descoperi și să înțelegi formarea poporului român, precum și evoluția lui de-a lungul secolelor în diferite domenii, de la cel socio-cultural la economie sau politică. În plus, pentru a înțelege prezentul și contextul în care trăiești, trebuie să cunoști trecutul cu faptele importante care s-au consumat și care au pus o amprentă ce poate fi, mai mult sau mai puțin, vizibilă în societatea actuală.
Să cunoști istoria României înseamnă să ai posibilitatea de a găsi răspunsuri la unele întrebări fundamentale privind esența acestui popor și influențele generate de alte civilizații, să ai acces la evenimente istorice și cauzele care le-au declanșat și, nu în ultimul rând, să dobândești informații însemnate despre diverse personalități istorice care au condus țara către perioade și momente glorioase sau, din contră, mai puțin faste.
În plus, prin cunoașterea istoriei țării îți descoperi, de fapt, propria identitate, înțelegi cum funcționează politic un stat și problemele socio-economice cu care se confruntă, capeți o viziune politică și dezvolți abilități de gândire critică și istorică, aspecte care se pot dovedi utile în combaterea ideologiilor false care circulă în permanență într-o societate.
Cele mai importante evenimente istorice ale României
Istoria țării noastre este mai complexă decât credem uneori și, pe alocuri, stufoasă, mai ales dacă privim istoria României în date. De altfel, sunt caracteristici esențiale care definesc această știință ce studiază faptele și evenimentele trecutului.
În ajutorul nostru, sunt câteva paliere sau evenimente istorice importante de luat în considerare în demersul de a cunoaște istoria țării noastre:
- Primele civilizații antice – Cultura Cucuteni și Hamangia
- Geto-Dacii
- Dacia și formarea poporului român
- Cnezatele și voievodatele medievale românești
- Renașterea națională
- Unirea Principatelor și Independența
- România în Primul Război Mondial
- Marea Unire
- Perioada interbelică
- România în al Doilea Război Mondial
- Perioada comunistă
- Revoluția din 1989
- România în Uniunea Europeană și NATO
Fiecare palier sau eveniment istoric a adus contribuții, mai mari sau mai mici, la formarea statului modern, unitar național, România. Însă, la fel ca memoria umană, care este una selectivă, și memoria istorică este similară. Altfel spus, sunt extrem de multe întâmplări și informații istorice cărora le-am pierdut șirul, ce au contribuit la formarea și dezvoltarea României ca stat național, numai că doar anumite evenimente rămân cu adevărat întipărite în mintea noastră, restul fiind căzute în uitare. Cărțile de istorie a României ne ajută să descoperim ceea ce nu știam și, totodată, să acordăm importanța cuvenită acelor detalii căzute în uitare, ce pot ascunde multe adevăruri în ceea ce privește „identitatea națională”.
Bestseller: citește cele mai bune cărți despre istoria României
Învață istoria românilor din cele mai bune cărți scrise de istorici consacrați și specialiști dedicați acestei discipline fundamentale în educație. În continuare, găsești un top 10 bestseller carti despre istoria Romaniei, care fie abordează subiecte generale, cu incursiuni prin majoritatea palierelor istoriei naționale, fie doar anumite perioade sau personalități specifice unor vremuri de altădată.
“O scurta istorie ilustrata a romanilor” – Neagu Djuvara
Cartea face parte din categoria Istoria României pe scurt și este însoțită de ilustrații, pentru a înțelege și reține mai ușor informațiile în stilul literar inconfundabil al lui Neagu Djuvara. Rândurile citite sunt un bun prilej de a cunoaște informații istorice interesante cu privire la împărați romani, domni români, politicieni și contexte cu momente grele sau de glorie. “O scurtă istorie ilustrată a românilor” trebuie să aibă un loc în biblioteca fiecăruia dintre noi.

“Getii lui Burebista si lumea lor” – Radu Oltean
Autorul Radu Oltean ne invită să descoperim, printr-o poveste cu un fir narativ spectaculos, tot felul de momente și legende străvechi, poate mai puțin cunoscute sau uitate. În plus, găsești ilustrații detaliate cu scene de luptă, veșminte, cetăți, ritualuri etc. privind imaginea strămoșilor noștri din Antichitate – geții. Pentru pasionați și nu numai, poate fi o carte-unicat de reconstituire istorică a unor vremuri foarte îndepărtate, dar ușor de explorat prin lectură și imagini.

“Cum s-a nascut poporul roman” – Radu Oltean, Neagu Djuvara
Cei doi scriitori pasionați de istorie, Radu Oltean și Neagu Djuvara, și-au unit forțele și cunoștințele vaste într-o carte relevantă despre nașterea poporului român. Așadar, vei putea afla detalii despre neamurile care s-au perindat pe aceste meleaguri istorice, tot felul de influențe și contopiri cu alte triburi și civilizații, până la nașterea unui popor cu aceeași limbă și obiceiuri: poporul român. O ediție revăzută și adăugită, ideală pentru juniori și chiar adulți.

“Inceputurile istoriei noastre” – Magda Stan
Este o carte recomandată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, care abordează istoria asemenea unei povești. Pentru că, de ce nu, și istoria poate începe cu populara sintagma „a fost odată ca niciodată”. Autoarea relatează, în stilul caracteristic, despre oameni și fapte din alte vremuri, într-un mod atractiv, care să fie pe înțelesul celor mici. Prin urmare, această carte poate fi un bun material didactic pentru inițierea celor mici în începuturile istoriei noastre.

“Cateva adevaruri simple despre istoria romanilor” – Adrian Cioroianu
Fost Ministru de Externe al României, actualmente autor și jurnalist istoric de seamă, Adrian Cioroianu tratează câteva teme și subiecte palpitante din istoria țării. Ca de exemplu, cât de „playboy” a fost Regele Carol al II-lea sau de ce Regina Angliei l-a plimbat în caleașca regală pe Nicolae Ceaușescu? Multe alte întrebări precum cele menționate deja își găsesc un răspuns în această carte ușor de parcurs, ce se poate transforma în cea mai frumoasă poveste citită vreodată.

“Armata, maresalul si evreii” – Alex Mihai Stoenescu
O carte controversată, din perspectiva unor tabere, și, totodată, interesantă pentru publicul larg, în căutare de informații obiective în legătură cu subiecte delicate din istoriografia românească. Este considerată o operă de cercetare profesionistă, care tranșează și chiar demontează anumite chestiuni istorice referitoare la extremismul antisemit și extremismul antiromânesc.

“Mihai I. Ultimul rege al romanilor” – Tatiana Niculescu Bran
Mihai I a fost cel mai tânăr și, totodată, ultimul rege al românilor, într-un moment extrem de complicat pentru țările din estul Europei. Unii îl apreciază, alții îi pun la îndoială abdicarea. În orice mod ar fi prezent în mintea ta, fantasmele puterii sunt nebănuite. Cartea este cu certitudine o ocazie excelentă de lectură istorică și te va ajuta să reflectezi mai ușor asupra celor întâmplate atunci.

“Ceausescu si epoca sa” – Lavinia Betea
Lavinia Betea este absolventă a Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, iar cartea sa reușește să surprindă caracteristicile fundamentale ale comunismului românesc. Aspectele tratate sunt dintre cele mai diverse, de la politică internă și externă la societate și cultură. Așadar, pentru cei mai tineri, dornici să descopere proiectele și ideile lui Ceaușescu, discursuri de propagandă, dar și bancuri pe seama lui, este cu siguranță o carte de parcurs.

“Istoria Romaniei in imagini. De la inceputuri la Uniunea Europeana” – Teodora Stanciu
Dacă vrei să descoperi, într-un ritm lent și aprofundat, istoria neamului românesc, atunci această carte îți este dedicată. Regăsești informații mai mult sau mai puțin dezbătute, dar și o galerie impresionantă de tablouri și imagini reprezentative. O lecție de istorie de care oricine ar avea nevoie, cu aspecte bine de știut, mai ales în contextul actual de transformări socio-politice.

“Romania in 100 de ani. Bilantul unui veac de istorie” – Oliver Jens Schmitt
Cartea constată întâmplări și evenimente din ultimii 100 de ani, ce au transformat România într-o țară cu două perspective, după cum consideră autorul: una spre naționalismul izolaționist și una spre normalitatea europeană. Oliver Jens Schmitt este un istoric elvețian specializat în istoria Europei de Est, ceea ce îi conferă cărții publicate și mai multă autoritate. Vei regăsi aspecte dureroase din trecut, care, însă, pot ajuta la construirea unui viitor mai bun.

Educația istorică este, așadar, importantă în a înțelege trecutul și a gândi în perspectivă viitorul, mai ales că lumea este într-o continuă schimbare, iar înțelegerea schimbării devine tot mai relevantă. În concluzie, învață istoria României și nu numai, din cărți bestseller care au deja notorietate în rândul publicului cititor.
Sursa foto: Shutterstock și Edituri
Fara Comentarii